Társoldalunk:

Agyrém: Az Egyenlítő hosszánál is többet kell utazni két meccsért

2019.11.08. 09:13

Egészen biztosak vagyunk abban, hogy a Berlin Volley és az ACH Volley Ljubljana röplabdacsapatának vezetése átkozza azt a pillanatot, amikor kisorsolták a férfi Bajnokok Ligája B-csoportját. A német és a szlovén együttes összesen csaknem 44.000 kilométert utazik majd két idegenbeli meccs miatt, miközben alaposan megismeri a téli Szibériát. Persze az orosz Fakel Novij Urengojnak és a Kunbass Kemerovónak is ennyit kell repülnie december és február között.

Mindenki felszisszent, amikor a férfi röplabda Bajnokok Ligája sorsolásakor a következő négy csapat került egy csoportba.

Fakel Novij Urengoj (orosz)
Kunbassz Kemerovo (orosz)
Berlin Volleys (német)
ACH Volley Ljubljana (szlovén)

Most akkor megmutatjuk, hol van a két szibériai város.

Novij Urengoj:

Kemerovo:

A két szibériai település Berlintől és Ljubljanától is nagyjából 5400 km-re fekszik. A szlovén és a német csapatnak kétszer kell tehát Szibériába utazniuk. Egy utazás oda-vissza 10.800 km. Ezt megduplázva 21.600. Ezt is megduplázva 43.200. Összesen ennyit repül majd a Ljubljana és a Berlin a két meccsért - oda-vissza. Persze a Kemerovónak és a Novij Urengojnak is meg kell tenni ezeket az utakat. Bár nem néztünk át minden európai labdajáték valamennyi csoportját, gyaníthatóan ez a rekord ebben a szezonban.

Ráadásul a Berlinnek és a Ljubljanának is a tél kellős közepén kell Szibériába utazniuk. A német csapat december 11-én játszik a nyenyecföldi Novij Urengojban, majd február 19-én Kemerovóban. A szlovénok december 17-én játszanak Nyenyecföldön és január 29-én Kemerovóban.

Ekkor ezekben a városokban a hőmérséklet sokkal közelebb van a mínusz 40 fokhoz, mint a mínusz 20-hoz. Nem beszélve arról, hogy a közép-európai időszámításhoz képest Kemerovóban + 6, Novij Urengojban + 4 órával járnak előrébb az óramutatók a két városban.

A Fakel Novij Urengoj 2007-ben CEV Kupát nyertForrás: AFP/Alex Martin

A dolognak magyar vonatkozása is lesz, mert a Novij Urengoj csapatában játszik a magyar Pádár Krisztián, akit ebben az idényben szerződtetett az orosz sztárcsapat. Korábban már megírtuk, hogy az Újpest női röplabdázói is kifogtak egy szibériai csapatot a női Challange Kupában. Kántor Sándor együttese Krasznojarszkba utazik.

Krasznojarszk még Kemerovotól és Novij Urengojtól is keletebbre van, szóval, az Újpesté a rekord ebben a sajátos utazási versenyben.

Őrület: 11 ezer kilométeres utazás egyetlen meccsért a fagyos Szibériába

A női röplabda Challange Kupában (ez a harmadik számú európai kupasorozat) induló Újpest csapatának decemberben 11 ezer kilométert kell utaznia egyetlen mérkőzés lejátszásáért. Az úti cél a fagyos szibériai Krasznojarszk lesz, itt játszik ugyanis a Jenyiszej Krasznojarszk, az Újpest kupaellenfele. A CEV úgy látszik, nem ismer határokat, tőlük akár a Csendes-óceán partján fekvő Vlagyivosztok is elindulhatna az európai kupasorozatban.

Maradjunk annyiban: Willy Fog macskajancsi volt ahhoz képest, mint amit a szlovén és a német játékosok összeutaznak.

Címlapi kép: Az oroszországi Novij Urengoj madártávlatból.