Agyrém: Az Egyenlítő hosszánál is többet kell utazni két meccsért

RUSSIA-GAZPROM-ILLUSTRATION Horizontal CITY GAS SIBERIA AERIAL VIEW ILLUSTRATION FACTORY NATURAL GAS EXTRACTION GEOLOGY TUNDRA
An aerial view of town of Novy Urengoy, West Siberia, taken 17 June 2006. Urengoy gas field is the world's second largest natural gas field, with over ten trillion cubic meters (10ął mł) in total deposits. It lies in Yamalo-Nenets Autonomous Okrug in Tyumen Oblast (region) of Russia, just south of the Arctic circle and is named after the settlement of Urengoy. Novy Urengoy is home to 110,000 people, most of whom are employed by OAO Gazprom, the world's largest gas producer. Discovered in June 1966, the field started production in 1978. In February 1981 Urengoy produced its first one hundred billion cubic meters (109 mł) of natural gas. From January 1984 Urengoy gas started to be exported to Western Europe. It continues to produce over two hundred billion cubic meters of gas per year. AFP PHOTO MAXIM NARMUR AFP PHOTO / MAXIM MARMUR (Photo by MAXIM MARMUR / AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen biztosak vagyunk abban, hogy a Berlin Volley és az ACH Volley Ljubljana röplabdacsapatának vezetése átkozza azt a pillanatot, amikor kisorsolták a férfi Bajnokok Ligája B-csoportját. A német és a szlovén együttes összesen csaknem 44.000 kilométert utazik majd két idegenbeli meccs miatt, miközben alaposan megismeri a téli Szibériát. Persze az orosz Fakel Novij Urengojnak és a Kunbass Kemerovónak is ennyit kell repülnie december és február között.

Mindenki felszisszent, amikor a férfi röplabda Bajnokok Ligája sorsolásakor a következő négy csapat került egy csoportba.

Fakel Novij Urengoj (orosz)
Kunbassz Kemerovo (orosz)
Berlin Volleys (német)
ACH Volley Ljubljana (szlovén)

Most akkor megmutatjuk, hol van a két szibériai város.

Novij Urengoj:

Kemerovo:

A két szibériai település Berlintől és Ljubljanától is nagyjából 5400 km-re fekszik. A szlovén és a német csapatnak kétszer kell tehát Szibériába utazniuk. Egy utazás oda-vissza 10.800 km. Ezt megduplázva 21.600.

Ezt is megduplázva 43.200.

Összesen ennyit repül majd a Ljubljana és a Berlin a két meccsért - oda-vissza. Persze a Kemerovónak és a Novij Urengojnak is meg kell tenni ezeket az utakat. Bár nem néztünk át minden európai labdajáték valamennyi csoportját, gyaníthatóan ez a rekord ebben a szezonban.

Ráadásul a Berlinnek és a Ljubljanának is a tél kellős közepén kell Szibériába utazniuk. A német csapat december 11-én játszik a nyenyecföldi Novij Urengojban, majd február 19-én Kemerovóban. A szlovénok december 17-én játszanak Nyenyecföldön és január 29-én Kemerovóban.

Ekkor ezekben a városokban a hőmérséklet sokkal közelebb van a mínusz 40 fokhoz, mint a mínusz 20-hoz.

Nem beszélve arról, hogy a közép-európai időszámításhoz képest Kemerovóban + 6, Novij Urengojban + 4 órával járnak előrébb az óramutatók a két városban.

A Fakel Novij Urengoj 2007-ben CEV Kupát nyert Forrás: AFP/Alex Martin

A dolognak magyar vonatkozása is lesz, mert

a Novij Urengoj csapatában játszik a magyar Pádár Krisztián, akit ebben az idényben szerződtetett az orosz sztárcsapat.

Korábban már megírtuk, hogy az Újpest női röplabdázói is kifogtak egy szibériai csapatot a női Challange Kupában. Kántor Sándor együttese Krasznojarszkba utazik.

Krasznojarszk még Kemerovotól és Novij Urengojtól is keletebbre van, szóval, az Újpesté a rekord ebben a sajátos utazási versenyben.

Őrület: 11 ezer kilométeres utazás egyetlen meccsért a fagyos Szibériába

A női röplabda Challange Kupában (ez a harmadik számú európai kupasorozat) induló Újpest csapatának decemberben 11 ezer kilométert kell utaznia egyetlen mérkőzés lejátszásáért. Az úti cél a fagyos szibériai Krasznojarszk lesz, itt játszik ugyanis a Jenyiszej Krasznojarszk, az Újpest kupaellenfele. A CEV úgy látszik, nem ismer határokat, tőlük akár a Csendes-óceán partján fekvő Vlagyivosztok is elindulhatna az európai kupasorozatban.

Maradjunk annyiban: Willy Fog macskajancsi volt ahhoz képest, mint amit a szlovén és a német játékosok összeutaznak.

Címlapi kép: Az oroszországi Novij Urengoj madártávlatból.