Vágólapra másolva!
Az előző két kiírásban egyaránt az Euroliga négyes döntőjébe jutó Sopron Basket szerdán 20 órától a korábbi NBA-sztár, Tony Parker által irányított LDLC ASVEL Lyon otthonában lép pályára a csoportkör negyedik fordulójában.

Az Euroligában első szezonját futó francia bajnok, az LDLC ASVEL Feminin, a korábban számos nagy sikert felmutató Bourges szerepét szeretné hosszú távra átvenni, azaz a francia női kosárlabdázás zászlóshajója lenne az európai kupákban.

A lyoni klub mögött álló Tony Parker személye erős alapot biztosít ehhez.

2017 tavaszán vásárolta meg a számottevő eredményekkel nem rendelkező, kiesés szélén álló női klubot a Tony Parker nevével fémjelzett üzleti kör, mely a város férfi csapatát üzemeltette.

Tony Parker a női csapat mellett férfi vonalon is ügyködik Lyonban, és már egy utánpótlás akadémiát is elindított Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A cél, kimondottan, egy olyan élcsapatot kialakítása volt, mely megtörheti a Bourges uralmát Franciaországban, és nemzetközi színtéren is meghatározó szereplővé nőheti ki magát. Első idényében a legjobb négyig jutott a Lyon, második nekifutásra, azaz az előző kiírás végén pedig már bajnoki címet ünnepelhetett, kiharcolva így az Euroliag-indulás jogát.

A bajnokcsapat szinte teljesen együtt maradt a siker után, a nyáron pedig tovább erősödtek, miután

érkezett a francia válogatott két erőssége, a center Helena Ciak, és az új csillag, a WNBA-ben is tündöklő Marine Johannes.

A Montpellier-ben egy évtizeden át nagyszerű munkát végző edzőnek, Valéry Demorynak így csupán őket kellett beépítenie a jól működő gépezetbe.

A csapatban fontos szerepük van a jól képzett francia játékosoknak. Tanqueray, Salagnac, Turcinovic, és Badiane mellett négy kiváló légiós is erősíti Lyont. A legnagyobb név az izraeli útlevéllel rendelkező WNBA-bajnok, Alysha Clark, akinek a megállítása korábban, a Polkowice-játékosaként is nagy nehézséget jelentett számunkra. Az amerikai klasszisnak azonban még október elején megsérült a combizma, visszatérését novemberre jósolták. Siettetni biztos nem fogják, így a válogatott selejtezők miatt beiktatott szünet miatt nem valószínű, hogy már szerdán bevetik. A belga válogatott irányítója, Julie Allemand, a brazil center, Clarissa Dos Santos, és a kanadai Michelle Plouffe azonban kivétel nélkül meghatározó játékosai a Lyonnak.

Briann January (labdával) remekelt az első soproni Euroliga meccsén, nagy szükség lenne rá Lyonban is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Clark hiányát a nemzetközi porondon megérezték, így hiába voltak 30 percen keresztül meccsben Kurszkban és Schióban, mindkét mérkőzésüket elvesztették. Hazai pályán viszont nagyon simán, 22 ponttal verték a spanyol Gironát.

Ami a Sopront illeti: vasárnap tartalékos felállásban is remekül játszott és nyert 87-64-re a bajnokcsapat Zalaegerszegen. Briann January és Jelena Brooks vártnál makacsabb sérülése nehezíti Gáspár Dávid dolgát. Ha a két klasszis légiós nem tudja vállalni a játékot, úgy különösen nehéz 40 percre számíthat a csapat szerda este.

Így áll a B csoport három forduló után Forrás: FIBA Basketball