Gyilkos körülmények között kellett meccset játszani

cricket pollution Horizontal
A bangladeshi játékosok maszkkal próbálnak védekezni az India elleni krikettmérkőzés előtt a Delhit beborító sűrű szmogban
Vágólapra másolva!
Hiába tiltakozott a vendég bangladeshi válogatott, hiába tettek javaslatot az India-Banglades válogatott krikettmérkőzés elhalasztására, Indiában senki sem törődött sem a játékosok, sem a nézők egészségével. A tarlóégetés miatt kialakult gyilkos szmogban játszani kellett, a bangladeshi csapat pedig idegenben nyert India ellen.

Az indiai fővárost és környékét napok óta sűrű és az egészségre ártalmas szmogfelhő veszi körül. Az indiai hatóságok számos óvintézkedést hoztak. Korátozták a gépjármű-forgalmat, a lakosságnak meg azt javasolták, hogy akinek nem fontos, ne lépjen ki az utcára. Egy valami nem maradhatott el: a vasárnap estére kiírt India-Banglades válogatott krikettmérkőzés.

Az indiai szövetség egyszerűen hallani sem akart a meccs elhalasztásáról, vagy áthelyezéséről. A dolog érdekessége, hogy Indiában a rendszeres és évenként ugyanabban az időpontban zajló tarlóégetés és a hinduk nagy vallási ünnepe, a diváli azonos időpontra esik. A diváli alatt rengeteg tüzijátékot és petárdát lőnek fel. Ennek a füstje szintén összekeveredik a tarlóégetés füstjével, ami aztán őrületes szmogot okoz.

Ez történt most is India fővárosában.

A dologban a legszebb, hogy Delhiben ilyenkor nem szoktak krikettmeccseket rendezni - most azonban a Banglades elleni találkozót a fővárosba vitték. A helyi krikett szövetség elnöke csak két hete kezdett arról beszélni, hogy el kellett volna vinni a meccset máshová, miközben nagyon jól tudta mindenki, hogy milyen állapotok lesznek Új-Delhiben. Csakhát ebben az esetben is győzött a pénz: az esemény fő támogatóit nem érdekelte, hogy a játékosoknak maszkban kell edzeniük, vagy, hogy a nézőknek mit kell átélniük a lelátón.

A krikett Indiában szent dolog, az emberek akkor sem hagynak ki egy meccset, ha tűzgolyók esnének rájuk az égből.

Erre a találkozóra is hetekkel korábban elkelt minden jegy.

Nem véletlen, hogy a játékosok a szombati edzésen maszkban végezték el a gyakorlatokat.

A bangladesi játékosok maszkkal próbálnak védekezni az India elleni krikettmérkőzés előtt a Delhit beborító sűrű szmogban Forrás: AFP/Str

A bangladesi szövetségi kapitány, Russell Domingo a meccs előtt azt mondta, hogy talán nem fognak ebbe belehalni. Mindenesetre a meccset közvetítő tévé munkatársa is maszkban jelent meg a stadionban.

A meccset közvetítő tévé operatőre is maszkban érkezett Forrás: AFP/Jewel Samad

Az indiai játékosok nem tiltakoztak, de nem azért, mert őket nem zavarja a rossz levegő. Sokkal inkább azért maradtak csendben, mert attól féltek, hogy gyávának bélyegzik meg őket. Két évvel ezelőtt egy India-Srí Lanka meccs után többen hánytak, rosszul lettek, erre megvádolták őket, hogy csak így akarták leplezni a gyávaságukat, meg azt, hogy formán kívül vannak. Olyanok is voltak, akik azt mondták:

egy igazi indiai krikettjátékos soha nem tenné meg, hogy nem áll ki Banglades ellen. Aki ezt megteszi, az nem hazafi.

Slusszpoén: a meccset lejátszották, amint a vendég bangladesi válogatott nyert meg idegenben India ellen.