Vágólapra másolva!
Történelmi sikert ért el a Vasas Óbuda női röplabdacsapata csütörtök este Tiranában, ugyanis első magyar együttesként a selejtezőből bejutott a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Jakub Gluszak együttesének ehhez két nyert szett is elég volt a Partizani vendégeként, és mivel az első kettőt be is húzta, a mérkőzés vége már igazi örömjátékot hozott. A magyar bajnok mindkét selejtezős párharcát kettős győzelemmel, szettveszteség nélkül abszolválta, így nem is férhet kétség ahhoz, hogy megérdemelten lesz ott Európa elitjében.

A Vasas a párharc első mérkőzésén magabiztos játékkal tett hatalmas lépést a Bajnokok Ligája főtáblája felé, ugyanis múlt hét szerdán a Ludovika Arénában 3-0-ra legyőzte a Tiranát. Ezek után elég lett volna akár egy 3-2-es vereség is az albán fővárosban a sporttörténelmi bravúrhoz, de Jakub Gluszak szeretett volna biztosra menni, és kettős győzelemmel ünnepelni.
Természetesen a Partizanit sem lehetett lebecsülni, amely mindent egy lapra feltéve, veszíteni való nélkül játszhatott a mérkőzésen, ráadásul a közönség támogatását is élvezhette.

Igaz, egy maroknyi csoport azért Budapestről is érkezett, hogy biztassa a magyar bajnokot.

Gluszak a Kjelstrup-Kostelanská-Török-Kalicsanyin-Tiemi-Abdulazimova kezdőhatost küldte pályára, Juhár Dalma volt a liberó. Az első pontot az albánok szerezték egy látványos labdamenet végén, a közönség pedig az első pillanattól kezdve 1000 fokon égett, és pokoli hangulatot teremtett az Olimpik Parkban. Talán ennek is köszönhetően 4-0-s villámrajtot vett a Tirana, a lengyel mester pedig időt kért. Ezután Kalicsanyin azonnal megszerezte a Vasas első pontját, még mielőtt nagyobb lett volna a baj.

A magyar csapat nyitóit folyamatosan fújolták a nézők, de Kjelstrupot nem tudták kizökkenteni, az ő remek szerváival, valamint a parádés blokkmunkával a Vasas 6-6-nál egyenlített.

Az albánok is időt kértek, de a dán átló erre egy ásszal válaszolt, majd Tiemi is sáncolt egy szépet. Kostelanská tűpontos leütésével már három volt közte, erre már a közönség is elkezdett halkulni. 8-10-nél a román vezetőbíró érthetetlen módon a hazaiaknak adott egy pontot, ami a Vasast illette volna meg, de ez sem zavarta össze a magyar együttest, 11-15-nél újabb albán időkérés következett.

Senki nem értette, mit látott a román bíró Forrás: CEV

Kezdett egysíkúvá válni a játszma, de ezt egyáltalán nem bánhattuk. Török zsinórban szállította a pontokat, 19-12-re vezetett ekkor a Vasas, amely állandósította a 6-7 pontos különbséget, majd 24-17-nél szettlabdákhoz jutott. Az első kettőt még hárította a Tirana, de Kjelstrup ütését már nem sikerült, megvolt a nagyon fontos első szett.

Már csak egy kellett.

A második felvonást erőteljesen kezdte az óbudai csapat, és 3-0-s előnyre tett szert, de a Partizani pontosan tudta, hogy több játszmát már nem veszíthet, először 4-4-nél egyenlített, majd 7-5-re vezetett, amikor Gluszak időt kért. Jött is a Török-pont, de jobban, koncentráltabban játszott ekkor a Tirana. 9-6-nál hősies pontot szerzett Kostelanská, majd ugyanő ismételt, ez pedig lendületet adott az óbudaiaknak. Hiába kértek időt a hazaiak, a Vasas először egyenlített, majd Abdulazimova nyitott ászt, amivel a vezetés is megvolt.

Fantasztikusan működött a Vasas blokkja Forrás: CEV

10-13-nál megint időt kellett kérniük a hazaiaknak, de ez is hasztalannak bizonyult, a Vasas ellentmondást nem tűrően masírozott a Bajnokok Ligáját jelentő második nyert szett felé. Nagyot küzdött a Tirana, amely két pontra is feljött, de mindig volt 1-1 villanás a magyar csapatból, ami megtolta a szekeret. 24-17-nél ismét hét szettlabdája, valamint BL-indulást érő labdája volt a Vasasnak, amit Tiemi már az első nyitásból megszerzett.

Ezzel a ponttal eldőlt, hogy a Vasas Óbuda ott lesz a 2019-2020-as Bajnokok Ligája csoportkörében, és első magyar csapatként ezt a selejtezőből vívta ki!

Persze a meccs még nem ért véget, a harmadik szettben pedig azok is lehetőséghez jutottak, akik eddig nem, vagy csak kevéshez. Pályára lépett Hajós Aliz, Gyimes Zsófia, Ambrosio Melani, Dékány Bernadett, Villám Lilla, Bleicher Réka, és Mihály Dorka is. Ez a sor is felülkerekedett eleinte a Tiranán (amely szintén cserélgetett), és 8-4-re vezetett játszmában. A különbség később öt pontra nőtt, és bár a Partizani néha faragott belőle, a vasasos lányoknak eszük ágába sem jutott kiengedni. Talán a Tirana is feladta már a meccset, de a vége igazi örömjátékot hozott, miközben csak a magyar szurkolók és játékosok hangját lehetett hallani a csarnokban, ami egy órával korábban még igazi katlan volt. Hajós egymás után két ásszal meccslabdákhoz juttatta a Vasast, és bár az elsőt még kivédekezték a hazaiak, Dékány végül lezárta a meccset.

A Vasas 3-0-ra nyert, akárcsak az előző három mérkőzésén a selejtezőben, azaz szettveszteség nélkül, teljesen megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Első magyar csapatként a selejtezőből.

Az elitkörben a 2019-es döntős olasz Conegliano, a 2018-as finalista román Alba Blaj, és a francia Nantes lesz a Vasas Óbuda ellenfele.

Végeredmény, női Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
Partizani Tirana (albán) - Vasas Óbuda 0-3 (-19, -17, -16)
A Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott: a Vasas Óbuda, kettős győzelemmel.