Vágólapra másolva!
Budapestre figyelt kedden a vízilabdavilág, ugyanis kisorsolták a januári budapesti Európa-bajnokság női és férfi tornájának csoportbeosztását. Drávucz Rita, Valkai Ágnes, Madaras Norbert és Dr. Molnár Tamás húzta ki a neveket. A férfi pólócsapat csoportjába Spanyolország, Törökország és Málta került, míg a női válogatott Görögországgal, Oroszországgal, valamint három pótselejtezős csapattal mérkőzik majd. 

2020. január 12. és 26. között Budapest ad otthont a 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságnak, melyen a nőknél 12, a férfiaknál pedig 16 ország válogatottja száll harcba az Eb-győzelemért. Az Európai Úszószövetség (LEN) és a Magyar Vízilabda Szövetség jóvoltából kialakultak az olimpiai kvalifikációs kontinensbajnokság csoportjai.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke elmondta, nagy öröm, hogy Budapesten lesz az Európa-bajnokság. Egy kis történelmi kitekintés után elárulta, ötödször fogadhatjuk a kontinens legjobbjait Budapesten.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség Elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

"A Duna Aréna a világ egyik legszebb és legmodernebb uszodája. Az Eb-n olimpiai kvótákat is osztanak, így még rangosabb lesz az esemény.

Már csak három hónap van hátra a rajtig, így a válogatottaknak jó felkészülést kívánok" - tette hozzá.

A megnyitó beszédek, illetve egy rövid műsor után - nemzetközi hírű artisták léptek fel - Gianni Lonzi, és Marco Birri a LEN operatív igazgatója vezényelte le a csoportbeosztások elkészítését.

A spanyolok mellett könnyebb ellenfelek

A férfiaknál egy válogatott szerezhet részvételi jogot Budapesten. Egyelőre Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van kvótája, így akkor lehet megváltani a jegyet Tokióra, ha Märcz Tamás csapatát csak ezek a válogatottak előzi meg.

A férfi válogatott a C-csoportba került Fotó: Polyák Attila - Origo

A keddi sorsoláson a magyar válogatott a második kalapból várta a húzást, Görögország, Montenegró és Oroszország társaságában, így ezeket a csapatokat nem kaphatta. Dr. Molnár Tamás és Madaras Norbert segített a húzásban a férfiaknál. A magyar válogatott Málta, Törökország és Spanyolország mellett a C csoportban szerepel majd.

A csoport

Németország

Szlovákia

Horvátország

Montenegró

B csoport

Románia

Szerbia

Hollandia

Oroszország

C csoport

Málta

Törökország

Spanyolország

Magyarország

D csoport

Franciaország

Olaszország

Grúzia

Görögország

A nők egy csoportban a görögökkel és az oroszokkal

A női torna első része két hatos csoportban zajlik, mindkét hatosból az első négy jut majd tovább a következő szakaszba. A tokiói olimpiára egy válogatott szerezhet részvételi jogot az Eb-ről, ez pedig azt jelenti, hogy a magyar kvótához aranyérem kell, vagy ezüstérem úgy, hogy a döntőben a spanyolokkal találkozunk.

Dr. Molnár Tamás és Madaras Norbert (a két szélen) segédkezett a sorsolásnál Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár a női mezőny még nem teljes – hat helyért selejtező páros mérkőzéseket vívnak a válogatottak, és a párharcok győztesei lesznek ott az Eb-n –, de a sorsolást így is megtartották.

Íme, a selejtezők jelenlegi állása (a visszavágókra október 26-án kerül sor)

Franciaország-Ukrajna 20:1
Románia-Németország 14:13
Csehország-Szerbia 6:25
Izrael-Svájc 13:6
Portugália-Horvátország 13:14
Szlovákia-Törökország 19:9

Bíró Attila együttese is a 2. kalapból várhatta a sorsolást, méghozzá Spanyolország társaságában, így egy bombaerős ellenféltől már nem kellett tartani. A húzásnál Drávucz Rita és Valkai Ágnes is segédkezett. A magyar női pólócsapat a görögökkel, az oroszokkal, illetve a Szlovákia/Törökország, a Csehország-Szerbia és a Portugália-Horvátország meccs győztesével került az A csoportba.

A csoport

Szlovákia-Törökország győztese

Magyarország

Görögország

Csehország-Szerbia győztese

Portugália-Horvátország győztese

Oroszország

B csoport

Románia-Németország győztese

Hollandia

Franciaország-Ukrajna győztese

Spanyolország

Izrael-Svájc győztese

Olaszország

A budapesti Európa-bajnokságnak a Duna Aréna ad otthont 2020. január 12. és 26. között.