Öt magyar csapat is kijuthat a tokiói olimpiára

Nancy, 2018. december 12. Háfra Noémi (k), valamint Gabriela Perianu (b) és Cristina Laslo, a román válogatott játékosai a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország - Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik Tokióban a XXXII. nyári olimpiai játékokat. A csapatsportágak közül a magyar női és férfi kézilabda-válogatottnak, a női és férfi vízilabda-válogatottnak és a 3x3-as női kosárlabda-válogatottnak van esélye kijutni a játékokra. A szurkolók szempontjából igazán fontos lenne, hogy minél több csapatsportágban vegyen részt az olimpián Magyarország, így két héten át szurkolhatnának nekik a drukkerek. Lássuk, hogy ezeknek a csapatoknak milyen esélyeik vannak a kijutásra!

Kézilabda

A női kézilabda-válogatottnak a november 30-án kezdődő, Japánban megrendezésre kerülő világbajnokságon lesz lehetősége közelebb kerülni a tokiói játékokhoz. A jövő nyári olimpiának már biztos résztvevője házigazdaként Japán, az eddig lejátszott kontinensbajnokságok győztesei, valamint a november végén kezdődő kumamotói világbajnokság aranyérmese. A 2018-as franciaországi Európa-bajnokságról a francia válogatott Eb-győztesként kvalifikált Tokióba. Rajtuk kívül Brazília, Dél-Korea és Angola jutott már ki az olimpiára.

A 2020 tavaszán rendezendő olimpiai selejtezőn vehet részt az idei világbajnokság 2-7. helyezettje, valamint további két válogatott Európából, a legutóbbi kontinenstorna azon két legjobb csapata, amely a vb-n nem kerül a hét közé. Kim Rasmussen korábban már elmondta, hogy a legjobb nyolcba jutás és az olimpiai selejtezőre való kijutás az elvárás az együttestől a vb-n.

A dán szakember nem akar számolgatni, a legjobb hét közé akar kerülni a csapatával Japánban.

Ez egyben azt jelentené, hogy a magyar női kézilabda-válogatott két kihagyott olimpia után juthatna ki ismét - 2012-ben és 2016-ban a selejtezőt sem értük el.

Háfra Noémitől kell a jó játék az olimpiai selejtezőre való kijutáshoz Forrás: MTI/Kovács Tamás

A világbajnokságon annyi különböző eredmény születhet, hogy nem érdemes egyelőre számolgatni, hogy kivel kerülhetnek egy csoportba Háfra Noémiék az olimpiai selejtezőn. Legutóbb a magyar női kézilabda-válogatott a 2008-as pekingi olimpián vett részt és a 4. helyen végzett.

A férfi kézilabdázók számára már sokkal nehezebb út vezet Tokióba. A Csoknyai István és Vladan Matics vezette nemzeti csapat 2019 januárjában a 10. helyen kötött ki a világbajnokságon.

Az olimpiai selejtezőre való kijutáshoz az első hét pozíció valamelyikén kellett volna végezniük Lékai Mátééknak, de a 10. hely is elegendő lett volna abban az esetben, ha Egyiptom később megnyeri az Afrika-bajnokságot, és Brazília győzelmével fejeződnek be a Pánamerikai Játékok.

Azzal, hogy a Pánamerikai Játékokon Argentína nyert, ez a kapu becsukódott. Ezzel két út maradt a magyar férfi kézilabda-válogatott számára, hogy elérje a tokiói olimpiai selejtezőt.

Az öt válogatott közül Bánhidiéknak van a legkisebb esélye a tokiói kvótára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyik út az Európa-bajnoki cím megszerzése, ami közvetlenül kvalifikál a tokiói olimpiára. A jelenlegi erőviszonyok alapján egy fiatalodó magyar válogatottól egy ilyen kiugró eredmény csodaszámba menne.

A másik lehetőség az, hogy a világbajnokságon olimpiai selejtezős helyet nem szerzett válogatottak közül az Eb-n, a legjobban szereplő kettő között végez Magyarország.

Tehát, akkor vehetnek részt Lékai Mátéék az olimpiai kvalifikációs tornán, ha Norvégián, Franciaországon, Németországon, Svédországon, Horvátországon és Spanyolországon kívül maximum csak egy csapat előzi meg őket az Európa-bajnokságon.

Ebben az esetben vagy a Németország, Svédország, Dél-Korea csoportba vagy a Franciaország, Horvátország, Bahrein kvartettbe kerülhetnénk be negyediknek az olimpiai kvalifikáción. Mindkét csoportban bravúr kellene az első kettőbe való bejutáshoz, ezzel a kvótához.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 2012-ben vehetett részt legutóbb olimpián, a londoni játékokon a 4. helyen végzett a Mocsai Lajos irányította együttes.

Vízilabda

A magyar női és férfi vízilabda-válogatott is a negyedik helyen végzett a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon júliusban, így egyik magyar csapat sem szerzett eddig olimpiai kvótát a tokiói nyári játékokra.

Erre mindkét együttesnek a januári, hazai rendezésű Európa-bajnokságon lesz lehetősége legközelebb. Ezen az Európa-bajnokságon egy-egy kvótát osztanak ki mindkét nem tornáján.

Ha ez nem sikerülne Budapesten, akkor az utolsó olimpiai selejtezőn még lesz lehetőség kiharcolni a kijutást tavasszal.

A tokiói olimpián a nőknél a korábbi nyolc helyett már tíz együttes szerepelhet, a férfiaknál marad a 12 csapatos lebonyolítás. A férfiaknál és a nőknél is egy hely jár a házigazda Japánnak. Elsőként a világliga férfi (Szerbia), illetve női (Egyesült Államok) győztese váltotta meg a tokiói repülőjegyet. Ezt követően a kvangdzsui világbajnokságon a férfiaknál további két (Olaszország, Spanyolország), a nőknél pedig egy válogatott (Spanyolország) biztosította az olimpiai szereplését. Ezután további öt-öt hely elkel 2020-ban a kontinensbajnokságokon - köztük a budapesti Európa-bajnokságon -, végül pedig olimpiai selejtező tornákon osztanak ki a férfiaknál három, a nőknél két helyet tavasszal.

Nagy Viktorék a budapesti Eb-n harcolhatják ki januárban az olimpiai részvételt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varga Dénes, a férfi válogatott egyik legnagyobb klasszisa, így nyilatkozott szeptemberben az olimpiára való kijutással kapcsolatban:

- mondta a Pekingben olimpiai bajnok szélső.

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a nőknél rendkívül nehéz az olimpiáig vezető út, de biztos benne, hogy a csapat ott lesz Japánban, persze nem mindegy, hogy ezt januárban, vagy esetleg tavasszal az olimpiai selejtezőn harcolja ki. A szakember szeretné, ha februártól csak a tokiói tornára készülhetne a csapatával.

A férfiak a riói olimpián az ötödik, a nők a negyedik helyen végeztek.

3x3-as kosárlabda

Kétszeres vb-ezüstérmesként Károlyi Andrea csapata jelentős esélyekkel vág neki az olimpiai kvalifikációnak. Medgyessy Dóráék számára két út vezethet Tokióba.

A sportág legújabb szakágának versenyeit először rendezik meg az olimpiák történetében Forrás: fiba.com

2020 márciusában, Indiában rendeznek egy olimpiai kvalifikációs tornát,

ahonnan három csapat szerez indulási jogot. Ezen a versenyen a 2019. november 1-jei ranglista 20 legjobbja indulhat, de az a három csapat nem, amelyik már kijutott a világranglistáról. A magyar válogatott a vb-2. helyezésével már kvalifikálta magát erre az olimpiai selejtezőre.

2020 júniusában rendeznek egy második olimpiai kvalifikációs tornát is, amelyen

hat válogatott vehet részt, és egy kvalifikálhat még.

Az itt indulók névsora is a 2019. november 1-ei világranglista alapján dől el, valamint úgy, hogy az onnan kijutó három, valamint az első kvalifikációs tornán indulási jogot szerző három csapatot leszedik. Az utolsó kvalifikációs tornán már azok az országok sem vehetnek részt, amelyek csapatai indultak a 2012-es londoni vagy a 2016-os riói ötkarikás játékokon az 5-5 elleni szakágban.

Így alakul ki az olimpia 8 csapatos mezőnye, remélhetőleg köztük a Károlyi Andrea irányította magyar válogatottal.

Röplabda, gyeplabda, labdarúgás - nem

Kisebb csodának kellett volna bekövetkeznie ahhoz, hogy röplabdában, fociban és gyeplabdában ott legyen a magyar válogatott Tokióban. Ezekben a sportágakban időtlen idők óta nem voltunk ott az olimpián - a legutóbbi szereplés 1996-ban, Atlantában a labdarúgókhoz köthető.