Vágólapra másolva!
Elképesztő védekezéssel aratott nem várt győzelmet a Sopron Basket női kosárlabdacsapata a franciaországi Montpellierben a BLMA csapata ellen. Az esélyesebbnek tartott francia együttes csak vergődött a magyar bajnok szorításában. A fiatal magyar edző, Gáspár Dávid élete első Euroliga-meccsét nyerte meg, amely számra is és a Sopron számára is óriási dolog.

Munkatársunk helyszíni jelentése Montpellierből, Franciaországból.

A viszontagságos jelző nem fejezi ki igazán, min ment keresztül a Sopron Basket kosárlabdacsapata, amíg Sopronból kedden (illetve már szerdán) Montpellierbe ért. Kedden reggel 6.30-kor volt a gyülekező és 18 órával később, szerdán 00.30-kor esett be a szállodába a csapat. Mindezt azért, mert a holland légitársaság egyik repülőjének elromlott a robotpilótája. Így aztán a gép nem szállhatott fel Bécsből, a lányok lekésték a csatlakozást, maradt az éjjel érkezem, ezúttal tényleg száraz, kiégett aggyal. Senkinek nem égett a teste fáradt, de gyönyörű lázban. Pontosabban fáradtban igen.

Így aztán a keddre tervezett edzés is elmaradt, csak szerdán délelőtt tarthatott dobóedzést Gáspár Dávid,

akinek edzői pályafutása során ez volt az első Euroliga-mérkőzés.

Mit ne mondjak, indulhatott volna könnyebben a buli. Már csak azért is, mert a BLMA a tavalyi francia bajnokság ezüstérmeseként, a selejtezőt túlélve jutott el a főtáblára. A múlt héten épp az aktuális francia bajnokot, a Lyont intézték el meglepő magabiztossággal.

Ha pedig már a Lyon szóba került, akkor egy bekezdést megér, hogy a francia élcsapat az Euroligában 79-64-re kikapott az orosz Kurszk otthonában. Ez a meccs szintén a Sopron csoportjában zajlott. Kissé

fura volt látni a baszk Roberto Iniguezt, aki a két, Sopronban töltött év után most az orosz élcsapathoz szerződött.

A Lyon a harmadik negyed után még vezetett Kurszkban, de a negyedik negyedet a Kurszk 32-16-ra nyerte meg. Ennyit tehát Iniguezről, legközelebb akkor érdemes majd vele foglalkozni, amikor a Sopron és a Kurszk összecsap egymással.

Érdekesség, hogy az Euroliga 2018-19-es szezonját is Franciaországban, a Carolo Basket otthonában kezdte meg a Sopron. Akkor nem indult jól a szezon, mert a Carolo legyőzte a magyar bajnokot.

Most a BLMA-t tartották a meccs esélyesének,

nagy kérdés volt tehát, hogy a nehéz feladatot hogyan oldja meg a magyar csapat. Amely a Fegyverneky, January, Crvendakics, Brooks, Jovanovics kezdővel állt fel.

ELSŐ NEGYED

Brooks (Milovanovics) gyönyörű hármasával indított a Sopron, majd ugyanő ért el egy duplát, amely után egy büntetőt is bedobott. 2-6-al kezdett a magyar csapat, majd 2-8 után Crvendakics ellen szabálytalankodtak dobás közben. Ez a büntető is bement, 4-11 volt az állás az 5. percben.

Határozottan és jól kezdett a zöld-sárga csapat, a védőlepattanókat is jól szedtük.

A BLMA kintről próbálkozott, Gabby Williams triplája beesett, majd jött egy dupla és máris kétpontosra olvadt az előny. Ekkor Brooks és Crvendakics dobott be egy-egy kosarat (9-15), jöttek a padról a magyarok, Jovanovics helyett Határ, January helyett Dubei érkezett a pályára.

Remek soproni védekezés jellemezte az első félidőt Forrás: FIBA

Határ ziccert dobott be, Brooks-ot nem lehetett tartani, másfél perccel az első negyed vége előtt 22-15-re vezetett a magyar bajnok. Határ két ziccert hagyott ki, a román és a cseh bírók pedig a harmadik támadófaultot fújták be ellenünk. Az első negyedet remek játékkal 24-17-re nyerte meg a Sopron Basket.

MÁSODIK NEGYED

A második negyed első kosarát a BLMA dobta, erre Fegyverneky egy triplával felelt (19-27), de figyelmeztető jel volt, hogy a Sopron három labdát is eladott ebben a szakaszban. Viszont a védekezés továbbra is remek volt,

a 16. percben 29-21-re vezetett a magyar csapat.

A támadólepattanókra is figyeltünk, Brooks egy ilyen után dobott pontokat. Majd leült egy kicsit, a helyére Weninger Virág érkezett, aki az Iniguez-érában szinte egyáltalán nem lépett pályára Euroliga-meccsen. És meg is hálálta a bizalmat, egy labdaszerzés után az ő kosarával lett 35-22 ide.

Jelena Brooks (zöld mezben) a második negyedben is szép kosarakat dobott Forrás: FIBA

A BLMA kénytelen volt időt kérni. Miközben a franciák jobbára csak büntetőkből találtak be, addig a Sopronnak akadtak egészen zseniális támadásai.

Határ is belejött, két duplát hintett,

39-25-re vezetett a magyar bajnok. Ez volt a félidei állás, 20 perc alatt 25 pontot dobott a BLMA, egészen parádés soproni védőmunkát láttunk tehát. A második negyedben pedig összesen 8 pontot kaptunk a félelmetesnek beharangozott francia csapattól.

HARMADIK NEGYED

A BLMA Whitcomb kosarával kezdte a második félidőt. Jovanovics faulttal együtt dobta be a választ, de a plusz egy dobás kimaradt. Nagy lendülettel játszott a BLMA, amely a 23. percre visszajött 10 pontra. Az addig precízen működő magyar gépezet csikorogni kezdett, 33-41-es állásnál Gáspár Dávid időt kért, mert ekkor egy 8-2-es szériában volt a francia csapat.

Brooks kosara ekkor nagyon jól jött,

majd ő nyugtatta a többieket. Omella Bankole a húsdarálóban nem dobott ziccert, válaszként Crvendakics remek triplája érkezett meg a sarokból.

Briann January, a Sopron amerikai légiósa tör a kosárra Forrás: FIBA

Egy perccel később ugyanő újabb kosarat szerzett, ráadásul odavertek neki, a sikeres büntetőt követően 49-33-ra vezetett a Sopron. Klara Lundquist hármasára Határ válaszolt ziccerből, a 29. percben, majd az utolsó pillanatban a Montpellier újabb kosarat dobott, így a negyedik negyed előtt 42-53 volt az állás.

Ezt a tíz percet 17-14-re a BLMA nyerte meg.

NEGYEDIK NEGYED

Nagyon oda kellett figyelni a záró 10 percre, mert a 11 pontos előny ugyan megnyugtatónak tűnt, de a BLMA mintha vért ivott volna. Minden soproni pontnak jelentősége volt. January a legjobbkor érkezett és újra kialakult a közte tizenöt (42-57.) A Sopron remekül olvasta a BLMA játékát és a tortúrával felérő utazás sem látszott a magyar csapat játékán.

Joggal örült a soproni kispad Forrás: FIBA

Hat perccel a vége előtt egy elvesztett labdából Whitcomb dobott be egy hármast, válaszként January zseniális labdát varázsolt Határ kezére, akit faultoltak. Mindkét büntető bement 45-59 volt az állás. Majd amikor

Fegyverneky labdát szerzett és a franciák kétségbeesetten odavertek neki, látszott, hogy ezt a meccset meg tudja nyerni a Sopron.

Meg is nyerte, mert January a sarokból bevágott egy tökéletes hármast (47-64), addigra az üvöltő dervisként funkcionáló hangosbemondó is lejjebb tekerte magát. A végén a BLMA kicsit kozmetikázott a dolgokon, de nyerni már nem tudott, mert

a Sopron elképesztő védekezéssel és okos támadójátékkal nyerte meg idegenben ezt a meccset.

53 ponton tartani ezt a francia csapatot - ez szinte hihetetlen.

Azt még nem tudom, mit hoz a folytatás, de ha minden így megy, lesznek itt még szép estéink.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 1. forduló: BLMA (francia) - Sopron Basket 53-66 (17-24, 8-15, 17-14, 11-13)
A Sopron legjobb dobói: Brooks, Crvendakics 16-16, Határ 14.
A csoport további eredményei: Fenerbahce (török) - Girona (spanyol) 86-82, Kurszk (orosz) - Lyon (francia) 79-64

Jelena Brooks nyilatkozata:

Gáspár Dávid vezetőedző nyilatkozata: