Társoldalunk:

A Sopron Basket útját járja a BRSE női röplabdacsapata

2019.10.09. 15:55

A Sopron Basket női kosárlabdacsapathoz hasonlóan a BRSE női röplabdacsapata is szeretné visszaszerezni identitását, éppen ezért az öt bajnoki címmel rendelkező egyesület merőben új úton vág neki a 2019-20-as szezonnak. A BRSE jelentősen csökkentette az idegenlégiósainak számát, miközben számos fiatal magyar tehetségnek is szerepet szán a bajnokságban és a nemzetközi kupában.

Amikor a baszk Roberto Iniguez és edzőcsapata távozott Sopronból, mindenki tudta, hogy az elmúlt két év sikerei nehezen ismételhetőek meg a nyugat-magyarországi városban. Egy fiatal magyar edzővel - Gáspár Dáviddal - több magyar játékossal és kevesebb légióssal lépett új útra a Sopron Basket és kezdte meg a 2019-20-as szezont. Tudták, hogy az az út, amelyet két évig Iniguezzel jártak, innentől kezdve járhatatlan. Illetve csak akkor járható, ha ebbe pénzügyileg belerokkannak. Ezt pedig senki sem akarta Sopronban.

Békécsabán sem. A BRSE 2014 és 2018 között sorozatban öt bajnokságot nyert meg, de a 2018-19-es idényben csak harmadik lett. Talán ez volt az a pillanat, amikor Baran Ádám klubvezető felismerte, hogy másfelé kell fordítani a kormányrudat.A BRSE csapata a hétvégén kezdődő idény előtt szerdán a békéscsabai Városházán tartott sajtótájékoztatót. Azt egyik legfontosabb bejelentés az volt, hogy a csapat ikonja, Molcsányi Rita két évvel meghosszabbította a szerződését és 2022 tavaszáig a BRSE játékosa marad. A békéscsabai születésű Molcsányi Rita elmondta, kemény felkészülésen vannak túl, a csapat jól összeszokott, az új játékosok is gyorsan beilleszkedtek, és nagyon örülnek annak, hogy az első tétmérkőzést hazai pályán, a szurkolók biztatása mellett játszhatják.

Molcsányi Rita (középen) 2022 tavaszáig biztosan a BRSE játékosa maradFotó: Mudra László - Origo

Baran Ádám klubelnök bevezetőjében elmondta, hogy ugyan sokan távoztak, több területről is, de a klub egységes, mindenki a közös célokért dolgozik.Nem kívánok hangzatos ígéreteket tenni, szerethető, fiatal csapatunk van, melyben az átlagéletkor még a huszonkét évet sem éri el. A tisztán magyar játékosokat foglalkoztató MTK után a BRSE-nél szerepel a legkevesebb külföldi játékos az Extraligában." A sportvezető nem tartja kizártnak, hogy tesznek még bejelentéseket a keretet illetően, hiszen hosszú szezon vár még a csapatra.

A BRSE idén három sorozatban indul, a 8 csapatos Extraligában, a Magyar Kupában és a Challenge Kupában. A ligában csabaiak mellett a Vasas, a Nyíregyháza, az Újpest, a Jászberény, Kaposvár, az MTK és a Haladás szerepel majd. A klubvezető a szakírók véleményét idézve azt mondta, minden idők legerősebb női röplabda-bajnokságára készülnek. A Magyar Kupában a DVTK együttese, míg a Challenge Kupában lett Rigas Volejbola Skola ellenkezd a BRSE.

Baran Ádám vezetésével új útra lépett a BRSEFotó: Szabó Gábor - Origo

Hatalmas az érdeklődés a szezon iránt, az egyesület eddig közel négyszáz bérletet értékesített már, minden eddigi rekordot megdöntve. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, hogy a klub a város egyik legfőbb reklámhordozója. A városvezető büszke arra is, hogy jól haladnak a Békéscsabai Röplabda Akadémia kivitelezési munkái, mely projektre a kormány közel kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Vasja Samec Lipicer, a gárda szlovén vezetőedzője hangsúlyozta, Békéscsaba egy olyan város, amely alkalmas arra, hogy csak a munkára koncentráljon, akár napi 14-16 órában. Ebben családja is segítheti, 2 éves kisfiát be is íratták az óvodába, ahol már több magyar szót meg is tanult. A szakvezető leszögezte nem fél a kihívásoktól, hisz a fiatalokban, tudja, hogy időnként hullámzó lesz a teljesítményük. Ugyanakkor hozzátette, hogy a csapat erőssége lehet a klub győztes mentalitása, valamint az, hogy olyan szurkolótábor van a csapat mögött, amely sokat segíthet majd a hazai és idegenbeli mérkőzéseken is.