Társoldalunk:

Simán nyert a Vasas a röplabda BL-selejtező első meccsén

2019.10.08. 19:25

Tükörsima, 3-0-s idegenbeli győzelemmel kezdte a női röplabda Bajnokok Ligája selejtezősorozatát a Vasas Óbuda. Jakub Gluszak együttese nem volt egy súlycsoportban a Luka Bar együttesével, amely csak a második játszma elején volt egyenrangú ellenfele a magyar bajnoknak. A Vasas a jövő keddi visszavágón már két nyert szettel kiharcolhatja a továbbjutást Budapesten.

A Vasas Óbuda női röplabdacsapata a montenegrói Barban kezdte meg szereplését a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A párharc esélyesének egyértelműen a magyar bajnok számított, de semmiképp sem lehetett lebecsülni a tehetséges fiatalokból álló hazaiakat.

Sajnos a helyieket kevésbé érdekelte a mérkőzés, finomam szólva foghíjas lelátók előtt csapott össze a két csapat a Topolica Sports Hallban. Nem sokkal a mérkőzés kezdete előtt aztán feltűnt néhány Vasas-szurkoló is, akik akár a világ végére is elkísérnék kedvenceiket.

Jakub Gluszak vezetőedző a Tiemi-Kjelstrup-Török-Dékány-Kalicsanyin-Abdulazimova hatossal kezdte a meccset, Juhár Dalma volt a liberó. Egy szép centertámadásból szerezte meg a találkozó első pontját a magyar bajnok, majd Török Kata nyitott egymás után két ászt.

Török Kata kiválóan nyitott az egész meccsenForrás: CEV

Hiába zárkózott két ponttal a Bar, a Vasas remek támadásokkal növelni tudta az előnyét. Abdulazimova blokkjával 9-4-re vezetett a magyar bajnok, amikor időt kértek a hazaiak. Ez sem segített, 13-5-nél jöhetett az újabb időkérés. Zongorázni lehetett a különbséget a két együttes között, negyedóra után már 10 ponttal vezetett az óbudai együttes az első szettben (18-8). Parádésan védekezett a Vasas, a montenegróiak minden pontjukért megszenvedtek, minden játékot olvastak az óbudaiak. 24-12-nél szettlabdákhoz jutott a Vasas, de már az elsőt kihasználta Kalicsanyin blokkjával, nagyon sima eredményt hozott az első felvonás.

A második játszmát jobban kezdte a montenegrói bajnok, 0-1 után zsinórban három pontot szerzett (köztük egy meglehetősen véleményeset). Nagyon gyorsan egyenlített a Vasas, majd Török újabb ászával a vezetést is átvette. A blokk továbbra is sziklaszilárd volt, támadásban pedig Dékány Bernadett vitte a prímet ekkor. Viszont a Bar is jól tartotta magát, 12-12-nél utolérte a Vasast. Gluszak időt kért, méghozzá remek időzítéssel, mert utána egy 7-0-s sorozatot produkált a magyar bajnok, Török Kata fantasztikusan nyitott. Vlagyimir Milacsics is kikérte az idejét, de ezt is két Vasas-pont követte, 12-12-ről 21-12 lett az állás. A szett hajrájára beállt Bleicher Réka, Gyimes Zsófia és Villám Lilla is, akik lezárták a játszmát.

A harmadik ott folytatódott, ahol az első kettő befejeződött, legalábbis Török számára, aki egymás után szállította az ászokat. Egészen elképesztő sorozatot kapott el megint a csapat, és 11-0-val indította a harmadik játszmát. Ekkor ugyan megszakadt, de az erődemonstráció folytatódott, 19-3-at is mutatott az eredményjelző. Liberóban érkezett Mihály Dorka is, valamint Hajós Aliz és Ambrosio Melani is pályára lépett. A vége már örömjátékot hozott, végül 25-7-tel ért véget a félelmetesen egyoldalú harmadik szett.

A Vasas erődemonstrációt tartott idegenben a röpi-BL-selejtező első meccsénForrás: CEV

A Vasas tehát nagyon simán győzött 3-0-ra, és kényelmes helyzetből várhatja a jövő keddi visszavágót, ahol elég két szettet nyernie.

Végeredmény, női röplabda Bajnokok Ligája selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés:
Luka Bar (montenegrói) - Vasas Óbuda 0-3 (-12, -17, -7)

Jakub Gluszak vezetőedző szerint minden úgy zajlott, ahogyan előre eltervezték:
"Sokat elemeztük őket, tudtuk, mire számíthatunk, és hogy mit játszanak. A célunk az volt, hogy jól nyissunk, és ez sikerült is, és bár sok közvetlen pontot nem szereztünk ezekből, de a játékukat ezzel semlegesítettük, nem tudtak úgy támadni, ahogy szerettek volna. Jó volt a blokkunk is, úgyhogy elégedett vagyok, mindent megcsináltunk a pályán, amit kellett. Végig mi irányítottunk, megnehezítettük a pontszerzésüket. Persze ez csak az első mérkőzés volt, van még egy visszavágó, ráadásul pénteken elkezdődik a bajnokság is."

A mérkőzés legjobbjának választott Török Kata így értékelte a győzelmet:
Végig koncentráltan és összeszedetten játszottunk, ennek köszönhetően lett viszonylag sima a meccs, első BL-mérkőzéshez képest nagyon jó sikerült. Rendesen felkészültünk belőlük, úgy is edzettünk és készültünk, ahogy ők játszanak, de erre nem számítottunk. Persze az ilyen meccseken is adódhatnak nehézségek, ezért volt fontos, hogy az első szett után is végig koncentráltunk, nem dőltünk hátra. A visszavágón is legalább ilyen jól kell játszani, és akkor nem lehet gond.