Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott vasárnap délután a várt magabiztossággal és nagy különbséggel, húsz gólla, 30-10-re győzte le Olaszország csapatát a 2020-as női kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában, Lignanóban.

Alkalmazhatná a magyar lányokat az olasz idegenforgalmi hivatal: a szombati megérkezéssel jött velük a kellemes kora őszi idő is, ami vasárnapra valóságos nyárrá fajult, legalább egy nappal meghosszabbítva a nyaraló szezont. Rossz hír, hogy hétfőn hajnalban hazaindul a csapat...

Na, de a mieink nem nyaralni jöttek, hanem, hogy a litvánok szerdai legyőzése után újabb két pontot szerezve tartsák a lépést a selejtezőcsoportban hasonlóan szereplő igazi riválissal, Montenegróval. Világért sem akarunk tiszteletlenek lenni, de a Podgoricában négy napja 41-17-es vereséget szenvedő olasz csapat nincs egy súlycsoportban Kim Rasmussen együttesével. A dán szakember a szoros versenynaptárban rendelkezésére álló egy hétben nem is a két "kötelezőre" készült, hanem már a decemberi, Japánban sorra kerülő,

az olimpiai kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú világbajnokságra formálta a csapat játékát.

Az olasz női kézilabda-válogatott eddig egyszer sem jutott ki Európa-bajnokságra (vb-n is egyszer, 2001-ben járt, akkor is rendezőként), és most sem fog, mert a csoport első két továbbjutó helyét nyugodtan oda lehet adni a magyar-montenegrói párosnak. Az olasz női élvonal 11 csapatot vonultat fel, és egy campaniai, illetve egy szárd csapaton kívül csak az északi országrész középső és nyugati része képviselteti magát. A válogatott keret magját a Brixen Südtirol és a Jomi Salerno adja, előbb három, utóbb hét játékost ad a keretbe. A profi státuszú játékos ritka, mint a fehér holló, és ahogy azt a szövetség stábjának egyik tagja, Daniele Fachechi az Origónak elmondta, olykor még a válogatott keretet is nehéz megfelelő minőségű játékosokkal feltölteni.

Cristina Gheorghe az olasz válogatott egyik erőssége Forrás: FIGH

Külön csoportot képeznek az idegenlégiósok (a spanyol Leon, a norvég Skrim Kongsberg és a román Galati kerül fel így a listára), valamint a nevük alapján honosítottnak tűnő játékosok (Ramona Manojlovic, Cristina Gheorghe, Cyrielle Lauretti Matos).

A mieink vasárnap délelőtt egy kis átmozgatással készültek a meccsre. Másfél órával a meccs előtt érkezett a csapat a hangulatos erdős park közepén álló csarnokhoz, ahol mintegy száz magyar szurkoló várta Tomori Zsuzsannáékat. Sőt, a nagyjából 30 fős derékhad már a kezdés előtt jó másfél órával a helyszínen hangolt.

A Himnusz előtt a "magyar szektort" szépen betakarta a hatalmas piros, fehér, zöld trikolór, de azért úgy sportszerű, ha megjegyezzük, hogy a saját nemzeti daluk éneklésében a hazaiak is kitettek magukért.

Ez a kép a világ minden sportcsarnokában jól mutat Forrás: Origo

Az olaszok két technikai hibával, mi egy kapu fölé vágott lövéssel kezdtünk, de aztán Lukács Viktória indításból született góljával megszereztük a vezetést. A meccset mezőnyben az Érden látott hatos (Schatzl, Kovacsics, Szabó, Tomori, Háfra, Lukács) kezdte, a kapuban viszont ezúttal Kiss Éva állt, erre a meccsre ugyanis őt és Triffa Ágnest hozta magával Kim Rasmussen a litvánok ellen látott Bíró Blanka, Janurik Kinga kettőssel szemben.

Kicsit kapkodós volt az eleje, több ziccert is kihagytunk (hosszú lett az indítás, rossz helyen volt a kapufa, vagy Monika Prünster védett), gólt viszont csak a hatodik perc végén kaptunk, amikor Cristina Gheorghe értékesített egy hétméterest, két perccel később pedig ki is egyenlítettek (Tomori is betalált korábban). Tíz perc után Tomori helyett érkezett Klujber Katrin, aki ment jobbátlövőnek, balra pedig Háfra Noémi tette át a székhelyét. Klujber gyorsan be is mutatkozott Prünsternek egy hetessel, majd akcióból is eredményes volt.

Klujber Katrin (fehér mezben) rögtön megkezdte a gólgyártást, amint pályára lépett Forrás: Origo

Negyedóra alatt három gólt kaptunk, nyolcat lőttünk, és míg a hazaiak rendre passzívig, vagy egy technikai hibáig járatták a labdát, addig a mieink másodpercek alatt fejezték be az akcióikat. Neven Hrupec, az olaszok horvát szövetségi kapitánya már dagadó nyaki erekkel kiabált az oldalvonal mellől.

Segíteni nem segített, mert a magyar szurkolók a 26. perc végén 13-3-as állásnál rászámolhattak az olaszokra (magyarul, olaszul és angolul is), akik ennek ellenére úgy ünnepelték a negyedik góljukat is, mintha meccset eldöntő találat lett volna, ami teljes mértékben dicséretes dolog. Kim Rasmussen a 28. perc elején kért időt, és a félidő utolsó szava is a miénk volt: a Szabó Laura által kiharcolt hétméterest Kovacsics Anikó lőtte be (4-16).

A négy kapott góllal lehozott első félidő után hasonló folytatást várhattunk. Klujber hetese (ez volt a hatodik gólja az FTC átlövőjének) előre is vetítette ennek lehetőségét. A kapuban a menetrendnek megfelelően Triffa váltotta Kiss Évát, aki gyorsan fogott egy hetest, elől viszont továbbra is az első félidőben látott hatékonysággal (sőt, még jobbal) lövöldöztük a gólokat, így negyven perc után már 22-16-ra vezettünk.

Végig az történt a pályán, amit mi akartunk Forrás: Origo

Egyre több időt kaptak a fiatalok, Szabó Laura után Lakatos Rita, Hámori Konszuéla és Márton Gréta is pályára lépett. A közte húsz a 48. percben lett meg Szabó Laura hetesével (6-26), amire Lukács Viktória lőtte a következőt. Az olaszok ekkor már csak azért hajtottak, hogy legalább a tíz gólt meglőjék, a mieink harci kedvét pedig - a vonal mellett szigorúan magyarázó Kim Rasmussen mellett - éppen ennek megakadályozása tartotta ébren.

Triffa Ágnes minden szerepben helytállt Forrás: Origo

A vége így a várt sima győzelem lett, még ha az olaszok végül el is érték a tíz gólt, de a gyengécske ellenfél ellen is végig koncentrált, megfelelő hőfokú játékot mutattak a mieink. Folytatás 2020 márciusában egy Montenegró elleni páros meccsel, de addig még lesz egy világbajnokság is Japánban.

Eredmény, Eb-selejtező, 2. forduló:
Olaszország–Magyarország 10-30 (4-16)
Lignano Sabbiadoro
a magyar válogatott: Triffa, Kiss É. - Tóvízi 3, Schatzl 2, Kovacsics 2, Klujber 8, Debreczeni-Klivinyi 2, Márton G., Kiss N. 1, Háfra 3, Faluvégi, Hámori, Lukács 5, Szabó 3, Tomori 1, Lakatos

Női Eb-selejtezők, 2. csoport, 1-2. forduló:
Szeptember 25., szerda:
18:00 Montenegró-Olaszország 41-17 (20-9)
19:00 Magyarország-Litvánia 33-19 (16-12)

Szeptember 29., vasárnap:
Litvánia-Montenegró 24-32 (14-20)
Olaszország-Magyarország

a további program:
3. forduló: 2020. március 25-26.: Magyarország–Montenegró
4. forduló: 2020. március 27-28.: Montenegró–Magyarország
5. forduló: 2020. május 27-28.: Litvánia–Magyarország
6. forduló: 2020. május 31.: Magyarország–Olaszország

A csoport első két helyezettje jut ki a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságra.