Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki selejtezők második fordulójában Olaszország ellen aratott 30-10-es győzelem után Kim Rasmussen szövetségi kapitány és a megkérdezett játékosok is egyöntetűen úgy vélték, hogy ugyan ebből a meccsből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de ettől függetlenül jól szolgálta a csapat hosszabb távú, a decemberi világbajnokság felé mutató tervét.

Lignanói mérkőzés annyiban hasonlított a szerdai, érdi Litvánia elleni találkozóhoz, hogy ezúttal is egy, a mieinknél lényegesen alacsonyabban jegyzett csapat volt az ellenfél. Annyiban viszont mégis más volt, hogy míg a litvánok azért szemmel láthatóan tisztában voltak (vannak) a játék alapjaival, addig az olaszokról ugyanez már nem mondható el. A félig amatőr, több tinédzserrel felálló válogatott nem is tudta megnehezíteni a mieink dolgát, akik úgy lőttek az első félidőben 16 gólt, hogy vagy fél tucat ziccert kihagytak.

Kiütéses sikerrel folytatta az Eb-selejtezőket a női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott vasárnap délután a várt magabiztossággal és nagy különbséggel, húsz gólla, 30-10-re győzte le Olaszország csapatát a 2020-as női kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában, Lignanóban. Alkalmazhatná a magyar lányokat az olasz idegenforgalmi hivatal: a szombati megérkezéssel jött velük a kellemes kora őszi idő is, ami vasárnapra valóságos nyárrá fajult, legalább egy nappal meghosszabbítva a nyaraló szezont.

Védekezésben viszont iskolajátékot mutattak be: a házigazdának ünnep volt minden támadás, amikor egyáltalán lövésig jutottak, a 30 perc alatt kapott négy gól pedig akkor is négy gól, ha Olaszország volt az ellenfél.

"Nagyon fontos volt, hogy a mai meccsen kijavítsuk a Litvánia ellen látott hibákat, illetve, hogy ne kövessük el azokat újra – kezdte értékelését az Origónak a lignanói csarnokban a lefújás után Kim Rasmussen, a válogatott szövetségi kapitánya. – A litvánok elleni meccs elemzése és az elmúlt napok edzései sokat segítettek, sokkal kompaktabb volt a védekezésünk.

A két kapusunk, Kiss Éva és Triffa Ágnes is remekül védett a fal mögött. Ugyanígy nem lehettünk elégedettek a gyorsindításainkkal, hiányzott a játékunkból az egyensúly. Ma viszont a jó védekezés hozta magával a gyors gólokat is. Mindenki szeretett volna gólt lőni, de fontos, hogy türelmesek legyünk,

még ha a kelleténél több technikai hibát követtünk is el. Diktálni akartuk tempót, gyorsan akartunk játszani, és ez sikerült is, amiben persze jobban benne van a hibázás lehetősége, de ez ma belefért."

Kim Rasmussen csapata végig irányította a mérkőzést, a kapitány pedig elégedetten zárhatja a felkészülésre kapott egy hetet Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány elégedett volt a csapat hozzáállásával is, hiszen a lányok egyetlen percig sem vették félvállról az ellenfelet és a mérkőzést.

"Tetszett a hozzáállásuk, ahogy segítették egymást, hogy egységes volt a csapat, és nem követték el a Litvánia elleni hibákat. Tudom, hogy az olasz nem egy erős csapat, de az ilyen meccsekből is sokat lehet tanulni. Másként kell játszani ellenük, mint egy jobb csapat ellen, de a lányok megmutatták, hogy ilyen helyzetben is tudnak koncentrálni."

A válogatott vasárnaptól vasárnapig éppen egy hetet töltött együtt, amibe az edzések mellett a két említett Eb-selejtező fért bele. Legközelebb csak november második felében találkozik a kapitány a játékosokkal, amikor elutazik a csapat Japánba, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Kíváncsiak voltunk, hogy Kim Rasmussen hogy értékeli az elmúlt hét napot.

"Új csapatot építünk, jönnek a fiatal játékosok, időre van szükség, hogy összeérjen a csapat játéka. Sokat kell gyakorolnunk, mert a legjobb csapatok, illetve a legjobb játékosok a legapróbb hibáinkat is kihasználják majd.

Az FTC-Rail Cargo Hungaria átlövője, Debreczeni-Klivinyi Kinga két góllal zárta a mérkőzést, és elsőként ő is a csapat remek védekezését emelte ki.

"Egyértelműen azon volt a hangsúly, hogy a védekezésünk működjön, mert az a litvánok ellen nem nagyon ment. Próbáltunk most erre koncentrálni, és abból gyors gólokat szerezni, mert tudtuk, hogy abban jók leszünk.

Az átlövő nem tagadta, Eb-selejtezők ide vagy oda, gyakrabban kerül szóba a világbajnokság, mint a 2020 decemberi dán-norvég rendezésű torna.

Debreczeni-Klivinyi Kinga is a válogatott rutinosabb játékosai közé tartozik Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

"Kim (Rasmussen) is mondta, hogy úgy játsszunk, úgy koncentráljunk, hogy a vébé előtt már nem nagyon lesz időnk készülni, egyből utazunk (Szöulba - a szerk.), és ott már csak edzőmeccsek lesznek."

A második félidőt a kapuban töltő Triffa Ágnes egy hétméteres kivédéssel kezdte a játékrészt, és a következő 29 percben sem lehetett rá panasz, ziccereket védett, amiből indulhattak a támadásaink. A DVSC kapusával néztek már szembe komolyabb lövők is, mint az olasz játékosok, de ez nem feltétlenül könnyítette meg a dolgát.

"Megvolt azért ennek a meccsnek a maga nehézsége. Miután nem ismerem egyáltalán az olasz játékosokat, még jobban kellett figyelnem minden egyes mozdulatukra. Ilyen szempontból tulajdonképpen mindegy, hogy ki jön velem szembe.

Triffa Ágnest is megkérdeztük az elmúlt egy hétről. "Próbáltunk sokat gyakorolni támadásban, védekezésben, utóbbi most talán jobban kijött. Nem lehet összehasonlítani egyik meccset a másikkal, ami most benne volt a játékban, azt kihoztuk belőle, nyilvánvaló, ha komolyabb ellenfelek jönnek, akkor ez egészen más lesz majd. A legfontosabb most az volt, hogy

A vébé előtt még mindenki a klubkötelezettségeire koncentrál, és próbálja tartani a jó formáját, hogy, ha odakerül, akkor a lehető legjobb állapotban mehessen a világbajnokságra, mondta Triffa Ágnes.

A jó kapus sehol nem jön zavarba Forrás: Origo

Akit nem tudtunk nem megkérdezni, hogy miért vette ki a törlő eszközt az ezzel megbízott kislány kezéből.

"Nagyon vizes volt a pálya, és attól féltem, ha valaki odamegy, nehogy elessen. Gondoltam, ha én csinálom, gyorsabban végzünk" – mondta nevetve.