Vágólapra másolva!
Egészen szoros és izgalmas mérkőzést hozott a kínai kosárlabda-világbajnokság első elődöntője. Az ausztrálok az első negyed után végig kézben tartották a mérkőzést, de a hajrában görcsössé váltak, a spanyolok pedig kiegyenlítettek. Az első ráadásban még nem született döntés, a másodikra a spanyol válogatottnak több ereje maradt, így drámai csatában jutott döntőbe.

A torna három legesélyesebb csapatának (USA, Szerbia, Görögország) korai kiesésével teljesen nyitottá vált a kérdés, hogy ki nyeri meg a világbajnoki címet. A négy bejutott válogatott, azaz Spanyolország, Ausztrália, Franciaország és Argentína közül szinte mindegyik ugyanakkora eséllyel pályázott a trónra, éppen ezért sok izgalommal kecsegtettek az elődöntők. Elsőként a spanyol-ausztrál mérkőzés.

Ahogy az várható volt, az elejétől kezdve szorosan alakult a találkozó. A spanyolok kintről hatékonyabbak voltak, főleg Juancho Hernangomez és Sergio Llull volt elemében. Az ausztráloknak viszont nem ment a dobás távolról, ellenben a közeliek működtek. Az első negyed után 22-21-re vezetett az európai csapat, aztán a második elején mindkét válogatott számára bedeszkázták a gyűrűk, pont nélküli percek következtek.

Ezt az ausztrálok tudták megtörni Patty Mills betöréseivel, és egy 6-0-s sorozattal fordítottak.

Sergio Scariolo időt kért, de két Ricky Rubio-tempón kívül percekig semmit sem felmutatni a spanyol válogatott, közben az ausztrálok már nyolccal is vezettek. A spanyoloknál a triplázás is visszaesett, viszont védekezésben átálltak zónára, ami hatásos volt, így csak ötpontos, 37-32-es hátrányban mentek a nagyszünetre.

Marc Gasol próbálja követni Patty Millst. Nem könnyű feladat Forrás: FIBA

Mills rögtön a félidő elején jelezte, hogy nem felejtett el triplát dobni, de a túloldalon Marc Gasol hármasa is betáncolt a gyűrű segítségével, majd Aron Baynes is dobott egy csont nélkülit. Gasol aztán saját kosarába is betalált, ezzel már kilenc volt Ausztrália előnye, sőt, Kay pöcijével 11, jött is Scariolo időkérése. Ez valamennyire rendezte a sorokat, bár a dobáshatékonyságon nem segített.

Viszont védekezésben megint elkapták a fonalat, és pontról pontra csökkentették a hátrányukat, egészen ötig.

Hibát hibára halmozott mindkét válogatott, a spanyolok rengeteget reklamáltak, Rubio még technikait is kapott, de Mills is eladta kétszer a labdát a negyed legvégén, ami 55-51-es ausztrál vezetéssel zárult.

A negyedik negyed az ausztrál meglepetésember, Nic Kay parádéjával indult, az ő vezetésével ismét nyolcpontosra nőtt a különbség, ebből az utolsó négy percre hatot eltüntettek a spanyolok, méghozzá Rubio nélkül. Időt kért Ausztrália, aztán Mills dobott be három büntetőt, miközben Gasol kétszer is eladta a labdát. Az ausztrálok is egyre többet bakiztak, két labdaeladás után Kay választott teljesen érthetetlen megoldást a palánk alatt, bő egy perccel a vége előtt már csak egy pont volt közte.

Óriási küzdelmet hozott az első elődöntő Forrás: FIBA

Mills 28 másodperccel a vége előtt eladta a labdát, aztán Bogutra fújtak egy igencsak véleményes személyi hibát, ekkor 8 másodperc volt hátra. Gasol bedobta mindkét büntetőt, 71-70-re átvette a vezetést Spanyolország. A túloldalon Mills tört be, 4,7-tel a vége előtt szabálytalankodtak ellene, ő is dobhatott kettőt.

Azonban csak egyet küldött a helyére, 71-71, Rubio félpályása pedig kiszédült a gyűrűből, jöhetett a hosszabbítás!

Ami Gasol öt pontjával indult, aztán Mills vágott be egy triplát, majd Kay egyenlített. Az utolsó percre is egállal fordultak, de 78-78 után senki sem tudott kosarat dobni. 16,3 másodperc volt hátra, amikor az ausztrálok a meccsért támadhattak, Gasol odaütött Millsnek, aki ezúttal bedobta mindkét büntetőt. 4,6 volt hátra, Dellavedova rángatta meg Gasolt, aki az elképesztő feszültséget tökéletesen kezelte, bedobta mindkettőt. 80-80, az ausztrálok támadhattak utoljára,

Dellavedova mellé dobta, újabb ráadás jött.

A második ötpercet a spanyolok kezdték frissebben, hamar elhúztak öt ponttal, az ausztrálok egyre jobban fáradtak, Goulding például teljesen tisztán dobott óriási homályt, miközben Llull bevágott egyet távolról. 90-82, ausztrál időkérés, ami után Baynes is jól célzott kintről. A spanyolok lendületét ez sem törte meg, az utolsó percben is megmaradt a nyolcpontos fórjuk, amiből eleget meg tudtak tartani.

A végén Gasol koronázta meg csapata és saját teljesítményét egy kosárral, beállítva a 95-88-as végeredményt.

Egy egészen fantasztikus mérkőzést nyert meg a spanyol válogatott, amely bejutott a döntőbe, az ausztrálok a bronzéremért játszhatnak.