Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség közzétette európai ranglistáit a nyári utánpótlásversenyeken elért eredmények alapján. Az országok a pontokat a női U19-es és U17-es Európa-bajnokságon, valamint a férfi U17-es nyílt Európa-bajnokságon, az U19-es és U21-es világbajnokságon elért helyezéseik alapján szerezhették meg. Nem meglepetés, hogy a győri junior és a celjei ifjúsági Eb-n egyaránt aranyérmet szerző válogatottjaink révén Magyarország az elérhető maximális pontszámmal vezeti a női ranglistát, ezenfelül azonban a számításnak köszönhetően hazánk a férfiak rangsorában is 1. helyen áll.

"A női szakágban a realitás talaján maradva is mutatkozik rá esély, hogy a jelenlegi válogatottunk meghatározó játékosai, kiegészülve akár három egymást követő generáció legtehetségesebbjeivel, ütőképes csapatot alkossanak.

Ez közös felelősségünk: a szövetségé, a kluboké és maguké a játékosoké – hangsúlyozta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

"Ami a férfiakat illeti: Serdülő válogatottunk az Európa-bajnokságon, az ifjúsági csapat pedig a világbajnokságon zárt az 5. helyen.

Ez azt is jelenti, nem szabad semminek megtörnie, amikor elhagyják az utánpótlásvilágot. Ebben sok tényező szerepet játszhat: a klubok, az edzők, az életmód, a pénz. Már mindkét szakágban működik az Elit Programunk, de reményeink szerint a közeljövőben minden eddiginél szélesebb körű tehetséggondozó program indulhat, ahol erre is készítjük a játékosokat.

Kocsis Máté (középen) szerint sok sportág büszke lenne arra, amit a magyar kézilabdázás utánpótlásszinten produkál Forrás: Polyak Attila

Persze az eredményesség függ attól a senki által nem befolyásolható jelenségtől is, hogy születtek-e egy korosztályban olyan gyerekek, akikből többen, kiemelkedő tehetségüknél fogva "aranygeneráció" lehetnek. A lányoknál erre most jóval nagyobb esély látszik, mint a fiúknál."

"Természetesen nagyon büszkék vagyunk a nyáron elért óriási eredményekre, legfőképpen arra, hogy a női junior és ifjúsági válogatottunk is megnyerte az Európa-bajnokságot azok után, hogy tavaly Debrecenben a most 20-21 évesek világbajnokok lettek – emelte ki Novák András, az MKSZ operatív igazgatója. – Az EYOF-on szerzett bronzérem szintén értékes, hiszen a 17 éveseket két külön csapatban versenyeztettük, és a fő verseny az Európa-bajnokság volt.

Tekintve, hogy a három említett korosztály legfiatalabb és legidősebb tagjai között hat év a korkülönbség, ezek a generációk az elkövetkező tíz évben talán nemcsak a magját, de a jelentős hányadát adhatják majd a válogatott keretnek, de felnőtt szinten a jó eredményekhez még nagyon sok munkára van szükség, de ennek szellemében, átfogó koncepció alapján és annak fejlesztésén dolgozunk évek óta.

Az aranyérmes magyar válogatott a női kézilabda junior-világbajnokság eredményhirdetésén a debreceni Főnix Csarnokban 2018. július 14-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rengeteg a tennivalónk mindkét szakágban, a nőknél az eredményesség átmentése a felnőttek versenyeire nagy kihívás, és

és ebben partner legyen a kézilabdás család valamennyi tagja, és fontos a képességek egymásra épülő fejlesztése. Ha ezekben előrelépünk, van rá esély, hogy a serdülő és ifjúsági korban az élmezőnybe tartozó fiú játékosok a juniorok, valamint a felnőttek között is felvegyék a versenyt az elittel – mondta el Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatója.

A magyar utánpótlás-válogatottak nyári eredményei:

  • Női junior (U19-es) Európa-bajnokság: 1. hely – 7 mérkőzés; 7 győzelem
  • Női ifjúsági (U17-es) Európa-bajnokság: 1. hely – 7 mérkőzés; 7 győzelem
  • Női Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF, U17-es korosztály): 3. hely – 5 mérkőzés; 4 győzelem, 1 vereség
  • Férfi junior (U21-es) világbajnokság: 15. hely – 7 mérkőzés; 3 győzelem, 4 vereség
  • Férfi ifjúsági (U19-es) világbajnokság: 5. hely – 9 mérkőzés; 6 győzelem, 3 vereség
  • Férfi serdülő (U17-es) nyílt Európa-bajnokság: 5. hely – 8 mérkőzés; 6 győzelem, 2 vereség

Az EHF 2019-es utánpótlás-ranglistáinak élcsoportja. Összetett (5 verseny eredményei alapján):
1. Magyarország 318 pont
2. Norvégia 268 pont
3. Svédország 266 pont
4. Dánia és Franciaország 264-264 pont

Nők (az U19-es és az U17-es Európa-bajnokság eredményei alapján):
1. Magyarország 160 pont
2. Norvégia és Oroszország 132-132 pont
4. Dánia 128 pont
5. Franciaország 124 pont

Férfiak (az U21-es és az U19-es világbajnokság, valamint az U17-es nyílt Európa-bajnokság eredményei alapján):
1. Magyarország 158 pont
2. Izland, Spanyolország és Svédország 156-156 pont
5. Franciaország 140 pont

A férfi ranglistán első négy helyezett ország csapatai nem csupán az U19-es és U21-es világbajnokságon vettek részt, hanem elindultak a nyílt U17-es Európa-bajnokságon is.

2019-ben Győrben a junior Európa-bajnokságot nyerte meg a magyar női válogatott Forrás: w19euro2019.com

Utóbbi tornára nem nevezett be – és így nem szerezhetett pontokat – a többi között a junior világbajnokságot megnyerő Franciaország, az ifjúsági vb-ezüstérmes németek, vagy éppen a mindkét vb-n a legjobb négy közé jutó portugálok. Így a serdülő Eb-n és ifjúsági vb-n egyaránt az 5., a junior vb-n pedig a 15. helyen záró Magyarország az élen két-két ponttal megelőzte Izlandot, Spanyolországot és Svédországot a férfiak összevetésében.