Vágólapra másolva!
Kialakult a legjobb négy mezőnye a kínai kosárlabda-világbajnokságon, miután a torna negyedik negyeddöntőjében Ausztrália 82-70-re legyőzte Csehországot. A szigetországi csapat Spanyolországgal mérkőzik meg a döntőbe jutásért, a másik ágon Argentína-Franciaország elődöntőt rendeznek.

Azzal, hogy a negyedik negyeddöntő előtt már kiderült, hogy a torna három favoritja (USA, Szerbia, Görögország) kiesett, az ausztrálok is esélyessé léptek elő. Persze ehhez először le kellett győzniük a görögöket kiejtő cseheket.
A San Antonio Spurs irányítója, Patty Mills nagyon aktívan kezdett, a 17-17-es első negyedből 13 ponttal vette ki a részét, a cseheknél Auda szórt hetet, a Chicago Bulls irányítója, Tomas Satoransky pedig hozta a szokásos sokoldalú játékát, és bár nem dobott pontot, kiosztott öt gólpasszt és leszedett három lepattanót. Az ausztrálok nem igazán vigyáztak a labdára és nagyon sokszor adták el, valamint Millsen kívül a triplavonal mögül sem céloztak jól.

Patty Mills volt az ausztrálok hőse Forrás: FIBA

Közben Andrew Bogut a torna egyik legnagyobb sapkáját osztotta ki Hrubannak a második negyedben. A csehek triplázása sem volt az igazi, pedig ők is erre építettek eddig a vb-n. A gyenge dobóforma miatt nem született sok pont az első félidőben, ami után az ausztrálok 33-30-ra vezettek.

A csehek egy ponttal átvették a vezetést a harmadik negyed elején, de Millsnek továbbra is sült a keze kintről.

Egy ideig fej-fej mellett haladtak a csapatok, aztán az ausztrálok sebességet váltottak, és a negyed második felében tíz pont fölé tornázták a különbséget.

Bogut parádésan védte a gyűrűt, elöl pedig másoknak is (Dellavedova, Goulding) elkezdtek beesni a triplái. 13 pontos előnnyel zárták ezt a negyedet az ausztrálok, a csehek viszont feltámadtak a negyedik elejére. Időt kértek az ausztrálok, rendezték a soraikat, újra növelték az előnyüket.

Tomas Satoransky ezúttal is megtett mindent, majdnem tripladuplával végzett Forrás: FIBA

Aztán Satoransky hármasával ismét tíz pont alá ment a különbség, valamint parádésan szervezte a játékot is, de egyedül kevés volt.

Mills a végén megadta a kegyelemdöfést, 40 másodperccel a vége előtt 80-70-re módosította az állást, majd a ő állította be a 82-70-es végeredményt is.

Az irányító 24 ponttal, 6 gólpasszal és 4 lepattanóval vezette csapatát a legjobb négy közé, a cseheknél Satoransky 13 ponttal, 13 assziszttal és 9 lepattanóval végzett. Az ausztrálok Spanyolországgal csapnak össze a döntőbe jutásért.