Vágólapra másolva!
A 2019-es kosárlabda világbajnokság eddig is a szenzációk tornája volt, de ez szerdán tetőzött. A harmadik negyeddöntőben a francia válogatott 89-79-re legyőzte a Donovan Mitchell kivételével borzalmasan játszó amerikai együttest, ezzel Gregg Popovichék óriási meglepetésre nem jutottak a legjobb négy közé. A három legerősebbnek tartott válogatott (amerikai, szerb, görög) közül egyik sem lesz ott az elődöntőkben.

Eddigi legnehezebb mérkőzésére készült az amerikai kosárválogatott, amely Franciaországgal találkozott a világbajnokság negyeddöntőjében. A galloknál több jelenlegi, vagy egykori NBA-játékos pattogtat, és nem is akármilyenek. Rudy Gobert a világ legjobb védőjátékosa, Evan Fournier NBA-szinten is jó dobógép, Nicolas Batum pedig egy rendkívül sokoldalú kosaras.

Az első percek Fournier és Gobert klubtársa, Donovan Mitchell dobópárbajáról szóltak, kettő perc után 5-5-re álltak.

Joe Harris kosarával 8-6-ra vezetett az Egyesült Államok, de egy 6-0-s futással fordítottak a franciák. A kispadról Marcus Smart és Khris Middleton hozott új lendületet, de a franciák cseréi is jól szálltak be, ennek köszönhetően 18-18-cal ért véget az első negyed.

A második Nando De Colo bődületes triplájával indult, aztán Lessort és Albicy növelték öt pontra a francia válogatott előnyét. Jaylen Brown egy 2+1-es akcióval hozta közelebb az övéit, Mitchell pontjaival pedig a fordítás is megvolt.

Donovan Mitchell (labdával) és Rudy Gobert, a Utah Jazz sztárjai ezúttal egymás ellen villogtak Forrás: FIBA

De csak ideiglenesen, mert Fournier is bevágott egy hármast, majd elhúztak héttel. Az amerikaiak próbáltak zárkózni, de mínusz négynél közelebb nem jutottak. De Colo büntetőivel már nyolc volt köztük, Mitchell végül a félidő utolsó másodperceiben eltüntetett kettőt, 45-39-re vezetett Franciarország, érett a meglepetés. Az amerikaiak ezen a meccsen is gyengén tüzeltek távolról,

Mitchellen kívül senki sem jeleskedett a pontszerzésben, a Jazz hátvédje 15-nél járt félidőben, a túloldalon Fournier és Gobert 13-13 ponttal állt.

A harmadik negyed elején Batum faulttal együtt dobott be egy triplát, és mivel a büntetőt is bedobta, 10 pontra nőtt a differencia. Ráadásul az amerikaiaknál Myles Turner és Kemba Walker is faultgondokkal küszködött, Mitchell gyakorlatilag egyedül tartotta őket versenyben. Aztán Smart 2+1-ével, majd Mitchell újabb hősies, saját lepattanó után feltett kosarával háromra olvadt az előny. De persze ahogy eddig is, ilyenkor jött egy Fournier-hármas, hogy lehűtse a kedélyeket.

Evan Fournier megszórta az amerikaiakat Forrás: FIBA

Aztán megint Mitchell pillanatai jöttek, 60-60-nál már egyenlő volt az állás, a Utah sztárja 28 pontnál járt ekkor. Majd jött Smart három büntetője, máris három pont volt az amerikai előny, ami meg is maradt a negyed végéig.

Gobert leült a negyedik játékrész elején, az amerikaiak ennek köszönhetően szinte minden lepattanót elhoztak. Például Harrison Barnes kihagyott büntetője után, Barnes egy hármassal növelte az előnyt, ami nyolc perccel a vége előtt már hét pont volt. Időt kértek a franciák, ez adott nekik egy kis lendületet, háromra kapaszkodtak vissza, majd a védekezőspecialista Frank Ntilikina egyenlített egy hárompontossal, parádésnak ígérkezett a hajrá.

Fournier betörése után átvették a vezetést a franciák, majd Gobert tépte meg a gyűrűt,

80-76 volt oda, aztán Ntilikina őrült meg ismét egy szenzációs, visszalépős tempóval. Az utolsó percben négy pont volt a különbség, ekkor Mitchell tört be, de saját csapattársától, Rody Gobert-től óriási blokkot kapott. De Colo bedobott két büntetőt, majd Walker dobhatott hármat, miután Gobert ráesett tripladobás közben. A Boston Cetics új irányítójának keze azonban megremegett, csak egy ment be. De Colo továbbra is magabiztosan dobta be ezeket, a túloldalon Middleton kilépett a labdával, gyakorlatilag eldőlt a meccs.

A végén De Colo még megszórta magát a büntetővonalról, a különbség elérte a 10 pontot, Franciaország 89-79-re győzött, és az elődöntőben Argentínával találkozik.

A francia csapat folytatta a meglepetések sorozatát, és kiejtette a világbajnokság legnagyobb esélyesét, amely csak az 5-8. helyért folytathatja, akárcsak a torna másik favoritja, Szerbia. A meccs legeredményesebb játékosa Donovan Mitchell lett 29 ponttal, a túloldalon Fournier 22-t dobott, Gobert 21-et, valamint leszedett 16 lepattanót, és kiosztott három blokkot, óriásit játszott. Sokat elárul a statisztika, hogy amikor ő fenn volt a pályán, a franciák 26 ponttal többet dobtak, mint kaptak.