A spanyolok magabiztosan jutottak elődöntőbe a kosár-vb-n

Slaughter
Poland's Damian Kulig (R) fights for the ball with Spain's Rudy Fernandez during the Basketball World Cup quarter-final game between Spain and Poland in Shanghai on September 10, 2019. (Photo by WANG ZHAO / AFP)
Vágólapra másolva!
A kínai férfi kosárlabda-világbajnokság keddi második negyeddöntőjében a spanyolok a lengyelekkel játszottak.

Már az első negyedben bekezdtek a csapatok, támadásban egyaránt remekeltek, a védekezés viszont egyik oldalon sem állt össze a mecs elején. A ziccerek és a duplák mellett potyogtak a hármasok is, a spanyoloknál Hernangomez, lengyel oldalon A.J. Slaughter dobott remekül. Az első 10 perc végén 22-18 volt az állás az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott spanyolok javára. A második negyedet is ott folytatták a csapatok, ahol az elsőt abbahagyták: záporoztak a triplák, a lengyelek pedig nem engedték meglépni Sergio Scariolo együttesét. Legalábbis a játékrész feléig úgy tűnt, akkor azonban a spanyolok megrázták magukat, és nyolc pontra elléptek. Innen is volt azonban visszaút a lengyeleknek, akik két pontra zárkóztak. A fordításra viszont nem maradt energia, a folyamatos rohanás érezhetően kivett belőlük, így szünetben 46-41 állt az eredményjelzőn.

A lengyelek nagyot küzdöttek, de nem volt esélyük a spanyol válogatott ellen Forrás: AFP/Wang Zhao

A második félidő Marc Gasol két büntetőjével indult, amelyre Ponitka válaszolt egy hármassal. A túloldalon viszont Rudy Fernandez két triplát süllyesztett el a lengyel kosárba, aki kintről ezzel már 5/5-ös mutatóval állt, így tovább nőtt a különbség. Slaughter is bedobott egy hármast, majd Kulig ziccere volt jó, a hátrány azonban így tetemes, 11 pontos volt. A negyed végére még kettőt sikerült ledolgozni, így 67-58-al fordutlak az utolsó 10 percre. Amelyet Slaughter duplája nyitott, faulttal együtt, és az extra dobás is jó volt, de azonnal megrázták magukat a spanyolok is, a mezőny legjobbja, Hernangomez pontjaival újra tíz pont fölé nőtt a differencia. Utána viszont elképesztő fokozatba kapcsolak a lengyelek, és Slaughter vezérletével nyílttá tették a negyeddöntőt, közte négy volt 5 perccel a vége előtt. Mielőtt azonban elhihették volna, hogy van esélyük, Ricky Rubiot triplájával, és a faultok után járó büntetőkkel ismét megnyugtató volt a spanyol előny. 2,5 perccel a vége előtt 15 pontot kellett volna ledolgoznia a lengyeleknek, ehhez már a csoda is kevés lett volna. A vége 90-78, a hispán csapat jutott tehát elődöntőbe, ahol az ausztrál-cseh párharc győztesével találkoznak majd.