Társoldalunk:

Óriási csatában védte meg Eb-címét a szerb női röplabda-válogatott

2019.09.08. 21:38

A címvédő szerb válogatott nyerte a női röplabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi döntőben, hatalmas csatában legyőzte a házigazda török csapatot.

A két együttes a csoportkörben is találkozott egymással, akkor - ugyancsak Ankarában - a szerbek 3-1-re győztek. A Zoran Terzics irányította világbajnok csapat veretlenül jutott döntőbe, a törököknek az az egy veresége volt.
A telt ház, 12 ezer néző előtt megrendezett finálé első játszmájában a törökök jó nyitásokkal és hatékony blokkmunkával a játékrész közepén elbizonytalanították riválisukat, és összességében magabiztosan kerültek előnybe.

A második felvonásban sokkal jobban játszottak a címvédő szerbek, és a négyes ütő Brankica Mihajlovics vezérletével végig vezetve egyenlítettek.
A harmadik etapra sem sokat változott a játék képe: a törökök csak 1-0-nál vezettek, és ugyan ötpontos hátrányból 15-15-nél még egyenlítettek, a szerbek jobb mezőnymunkájuknak és a feladóátló Tijana Boskovics pontjainak köszönhetően fordítottak.
A negyedik szett hozta az addigi legnagyobb küzdelmet, előbb a szerbek, majd a törökök mutattak be több sikeres blokkot egymás után. A hajrá 19-18-as hazai előnyről indult, és bár a szerbek két jó nyitással magukhoz ragadták a vezetést, a törökök ki tudtak egyenlíteni.

Nagy csatában védte meg címét a szerb válogatottForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ali Balikci

A döntő játszmát extázisban kezdték a hazaiak, 9-6-ra is vezettek, ám ekkor Terzics levitte a pályáról feladóját és a mérkőzés egyik legjobb játékosát, Maja Ognjenovicsot, a változtatás pedig bejött, hiszen 11-9-nél már a szerbek voltak előnyben. Ognjenovics visszaállt, a törökök még egyszer fordítottak (11-12), de Mihajlovics támadásaival végül a szerbek ünnepelhették a címvédést a remek színvonalú összecsapás végén.
A 132 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa a 23 pontos Boskovics volt, Mihajlovics 22 pontig jutott.A bronzérmet a tavalyi vb-n ezüstérmes olaszok szerezték meg, miután a harmadik helyért rendezett összecsapáson három szoros szettben felülmúlták a lengyeleket.
A kontinenstornát négy városban - közte Budapesten - rendezték, a magyar válogatott a csoportjában egy győzelemmel és négy vereséggel az ötödik helyen zárt, így nem jutott tovább.

Eredmények:
döntő:
Szerbia-Törökország 3-2 (-21, 21, 21, -22, 13)

a 3. helyért:
Olaszország-Lengyelország 3-0 (23, 20, 24)