A csapat, amely annyira betojt, hogy az alsóházba zuhant a vb-n

2019 FIBA World Cup: USA vs Turkey TURKEY China BASKETBALL USA sports Shangai competition rival 2019 2019 FIBA World
SHANGAI, CHINA - SEPTEMBER 03: Cedi Osman (6) of Turkey in action during the 2019 FIBA World Cup Group E match between USA and Turkey at Shanghai Oriental Sports Center in Shanghai, China on September 03, 2019. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Csütörtökön befejeződött a kínai férfi kosárlabda-világbajnokság első csoportköre, a 32-es mezőny kettévált. A felsőházban a legjobb 16 csapat újabb csoportokban folytatja, alul is játszanak a 17-32. helyért azok az együttesek, amelyek oda kerültek. A törökök egy sóhajtásnyira voltak a világszenzációtól, most viszont az alsóházban sirathatják az álmaikat.

Nehezen felejthető, hosszabbításba torkolló meccset vívott egymással a címvédő Egyesült Államok és Törökország csapata kedd délután Sanghajban. Érdemes újra megnézni az összefoglalóját ennek a meccsnek.

Akiknek nincs kedvük megnézni, azoknak felidézzük a drámát.

  • 1 másodperc sem volt már hátra, a török csapat 81-79-re vezetett. 0.1 másodperccel a vége előtt a török Cedi Osman egy amerikai triplakísérlet közben odavert. Az amerikai Jayson Tatum hármat dobhatott.
  • Ha Tatum mind a hármat bedobta volna, 82-81-re nyernek az amerikaiak. A második kimaradt, 81-81 lett, hosszabbítás következett.
  • 9 másodperccel a hosszabbítás vége előtt a bírók sportszerűtlen hibát fújtak az amerikai Joe Harris ellen. Ekkor 92-91-re vezettek a törökök. Két büntetővel jöhettek, majd utána az oldalbedobás is nekik járt.
  • Dogus Balbay keze addig remegett, míg mind a két büntető kimaradt. A törököknél maradt a labda, Marcus Smart újra odaütött, Cedi Osman dobott büntetőket.
  • Cedi Osman mind a kettőt kihagyta, de még mindig a törökök vezettek egy ponttal.
  • Az amerikai támadás során Bugrahan Tuncer nem bírta tovább, két másodperccel a vége előtt szabálytalankodott.
  • Khris Middleton mindkettőt bedobta, ezzel nyert 93-92-re az USA.

Az Egyesült Államok válogatottja a vb-k történetében eddig három vereséget szenvedett el. 1982-ben a kolumbiai Bogotában Spanyolország 109-99-re verte el az USA-t egy csoportmeccsen. 1998-ban Athénban a litván együttes 84-82-re nyert ellenük. 2006-ban Japánban a vb-elődöntőben Görögország 101-95-re nyert az esélyesebb tengerentúli csapat ellen.

Azaz ez lett volna az amerikai csapat negyedik veresége a vb-k történetében.

Az amerikai kapitány, Gregg Popovich nem véletlenül volt boldog a török csapat legyőzését követően Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Stringer

Szerencsétlen törökök ettől a vereségtől annyira összezuhantak, hogy a csoport záró találkozóján 91-76-ra kikaptak a csehektől.

A cseh csapat ezzel - az USA-val karöltve - a 16 közé jutott, a törökök mentek a levesbe, akarom mondani, a 17-32. helyért zajló csatározásokba.

Mert ezen a vb-n ezt is lejátsszák. Pedig nem állunk messze az igazságtól, ha azt írjuk: legszívesebben hazamentek volna. Mert a következő két meccsen előbb Montenegró, majd Új-Zéland ellen kell pályára lépniük.

Amerika a földön, Harrison Barnes harcol a labdáért a törökök elleni vb-meccsen Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Ding Ting

Az első körben amúgy ehhez hasonló dráma nem akadt, még tán a görög csapat kissé döcögősebb továbbjutása és a házigazda Kína sima kiesése érdemel említést.

A görög együttest sokan éremre is esélyesnek gondolják, az esélyei nem csökkentek, de a braziloktól elszenvedett 79-78-as vereség azért figyelmeztető jel nekik.

A végső győzelemre is esélyes szerb csapat eddig erődemonstrációt tartott. Angola ellen 46, a Fülöp-szigetek ellen 59, míg az olasz együttes ellen 15 pontos különbséggel nyertek. Egészen elképesztő formában vannak.

Ne hallgassuk el az NBA-játékosokkal felálló németek kizuhanását sem. A Dominikai Köztársaság-Németország meccsen 70-68-ra a közép-amerikai együttes győzött, a németek - mivel kikaptak a franciáktól is - szintén csak a 17-32. helyért játszhatnak tovább.

A szerb kapitány, Szasa Djordjevics és Marko Gudurics. A szerbek bombaformában kosaraznak eddig a vb-n Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Xue Yubin

A második csoportkörben már óriási meccseket rendeznek, de azért az várható, hogy a végső győzelemre esélyes csapatok nem fedik fel az összes lapjukat. A J-csoportban magyar idő szerint vasárnap 14.30-kor csap össze egymással a spanyol és a szerb válogatott. A K-csoportban szombaton 14.30-kor kezdődik az USA-Görögország összecsapás. Az L-csoportban pedig a francia-litván meccs lesz a nagy rangadó.