Az őszülő kosarassztár, aki Argentínában olyan népszerű, mint Messi

Basket Horizontal
Luis Scola két meccs alatt 38 pontot dobott a kínai vb-n
Vágólapra másolva!
Luis Scola az argentin válogatott a centere 15 pontot dobott és 9 lepattanót szerzett Dél-Korea ellen a férfi kosárlabda-világbajnokság első mérkőzésén. A 39 éves center Nigéria ellen szintén remekül játszott, 23 ponttal és 10 lepattanóval zárt. Lássuk ki is az a Luis Scola, aki legalább olyan népszerű Argentínában,mint Lionel Messi vagy Diego Maradona.

Luis Scola húsz éve a világ legjobb kosárlabdázói közé tartozik. 1998-ban igazolt a spanyol sztárcsapathoz a Tau Ceramicához, ahol Dávid Kornélnak is a csapattársa volt. Többször is bejutott az Euroliga négyes döntőjébe a baszkokkal, de nyernie nem sikerült. Spanyol bajnoki címet egyszer, a spanyol kupát három alkalommal hódította el az együttesével.

Scola az egyik legjobb Európában játszó játékosként 2007-ben került át az NBA-be,

ahol Houstonban, Phoeinixben, Indianában, Torontoban, Brooklynban is szerepelt.

Az igazi sikereket azonban a válogatottban érte el a center. 2002-ben mindenidők egyik legjobb világbajnoki döntőjében Scola remek játéka ellenére kaptak ki az argentinok Jugoszláviától. Sosem tudjuk meg mit történik, ha Manu Ginobili egészségesen tud játszani azon a mérkőzésen.

2004-ben azonban az argentin kosárlabda-válogatott azonban felért a csúcsra, az athéni olimpia elődöntőjében Scola és Ginobili vezetésével megverték az amerikai válogatottat, majd a döntőben az olaszokat legyőzve olimpiai aranyérmet szerzett.

Luis Scola két meccs alatt 38 pontot dobott a kínai vb-n Forrás: AFP/Str

Luis Scola nem mutat be bokatörő cseleket és palánkrengető zsákolásokat, viszont a világ egyik legokosabban játszó centere.

A fineszes passzok, okos dobócselek és pontos középtávoli dobások jellemzik a játékát.

Scola öt világbajnokságon vett részt, amelyeken már több mint 600 pontot dobott. Az emberi kvalitását és a játékhoz való hozzáállását is jól tükrözi, hogy 39 évesen is válogatott rendelkezésére áll, és a csapata egyik legjobb játékosa. Dél-Korea ellen 15 ponttal, Nigéria ellen 23 ponttal jelezte, hogy a kínai világbajnokság meghatározó játékosai közé tartozik még az őszülő haja ellenére is.