Egy köpcös szerb és a Görög Szörny állíthatja meg az USA-t a kosár-vb-n

egyesült államok kosárlabda
ANAHEIM, CALIFORNIA - AUGUST 16: Kemba Walker #26 waits on defense with Harrison barnes #24 and Mason Plumlee #35 of the Uniteed States in a 90-81 USA win over Spain during an exhibition game at Honda Center on August 16, 2019 in Anaheim, California. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Augusztus 31-én megkezdődik Kínában a férfi kosárlabda-világbajnokság. Egy átlagos sportszerető ilyenkor csak legyint, hogy az Egyesült Államok úgyis könnyedén megszerzi az aranyérmet. A 2006-os spanyol győzelemmel zárult vb óta az USA mindig bivalyerős keretet állított össze, és sem az olimpián, sem a világbajnokságon nem talált legyőzőre. Azonban 2019-ben nem sikerült a legnagyobb sztárokat a válogatottságra rábírni, így Gregg Popovich szövetségi kapitány nagyon fiatal csapattal száll harcba vb-aranyért. Kik akadályozhatják meg az amerikaiakat, hogy zsinórban harmadik alkalommal világbajnoki aranyat nyerjenek? Egyáltalán, megakadályozhatja valaki? A jelek szerint nagyon is.

Sportdiplomáciai problémák

A férfi kosárlabda-világbajnokság nagy átalakításnak esett áldozatul az utóbbi években. 2014 után nem négy évvel később, hanem 2019-ben rendezik meg a mostani tornát, 24 csapat helyett már 32 együttessel. A korábbi években a kosárlabda és a labdarúgó-vb-k azonos esztendőben kerültek megrendezésre, így a FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) által szervezett esemény sokkal kisebb publicitást kapott. Mivel arra esély sem volt, hogy a FIFA változtasson, a FIBA hátrált meg, és csúsztatta el egy évvel a vb-t.

Átszervezték a kvalifikációs rendszert is, a szezon közben rendezte meg a FIBA a selejtezőket. Ezzel kezdődtek meg a sportdiplomáciai bonyodalmak.

A NBA, mint a világ egyik legsikeresebb üzleti vállalkozása, nem engedte meg a játékosoknak, hogy negyedévente két meccsre hazarepüljenek és visszautazzanak.

A másik probléma pedig az volt, hogy a legrangosabb európai klubtornát nem a FIBA, hanem az ULEB, egy konkurens szövetség szervezi. Az ULEB nem volt tekintettel a vb-selejtezők dátumaira, azokra az időpontokra Euroliga-mérkőzéseket szervezett, ezért azok a válogatott játékosok, akik ebben a sorozatban érdekeltek voltak, nem térhettek haza. Az európai csapatok legnagyobb része így nélkülözte a legjobbjait. A magyar válogatottban a Barcelonában játszó Hanga Ádám egyetlen selejtezőn sem léphetett pályára.

Magyarország vb-selejtezős sikerei

Hanga Ádám távollétében a magyar férfi kosárlabda-válogatott a világbajnoki selejtezők utolsóelőtti fordulójáig versenyben volt a kijutásért. Az első kvalifikációs körben hazai pályán sikerült Lengyelországot legyőzni, majd a második csoportkörben Debrecenben megszorongattuk Olaszországot. Hollandiát oda-vissza legyőztük, és az utolsó fordulóban a nagy hiányzói ellenére sokkal esélyesebb Horvátországot 19 ponttal vertük meg Szombathelyen. Ivkovics Sztojan csapata a csoportja 4. helyén végzett, így végül nem jutott ki a kínai világbajnokságra, de a 2017-es Eb-nyolcaddöntőbe jutásnak és a vb-selejtezős sikereknek köszönhetően a magyar válogatott tényező lett a nemzetközi kosárlabdában.

Hanga Ádám nem segíthetett a magyar válogatottnak a vb-selejtezőkön Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A világbajnokság legnagyobb hiányzói

Azok az országok szenvedték meg a legjobban az átszervezést, amelyeknek a saját bajnoksága gyenge, viszont jó az utánpótlása és külföldön pattogtatnak a legjobbjaik.

A 2017-es Európa-bajnok Szlovénia nem jutott ki, így nem láthatják Kínában a nemzetközi kosárlabdázás legnagyobb tehetségét, Luka Doncic-ot.

Pedig a Dallasban játszó csodagyerek ilyen megoldásokra képes:

Horvátország sem harcolta ki a szereplést, így Dario Saric és Bojan Bogdanovic remek játékának sem tapsolhatnak a szurkolók Kínában.

Az Egyesült Államok dominanciája

A nemzetközi kosárlabdában a szakemberek 1992-t tartják a rendszerváltás évének. 1988-ban a szöuli olimpia elődöntőjében az amerikai férfi kosárlabda-válogatott hatpontos vereséget szenvedett a Szovjetuniótól, így csak a harmadik helyen végzett, majd 1990-ben a vb-n Jugoszláviától nyolc ponttal kapott ki az elődöntőben.

Az 1992-es barcelonai olimpiára azonban úgy utazott ki az Egyesült Államok csapata, hogy vissza kell hódítaniuk az olimpiai bajnoki címüket. Az összes akkori NBA-sztár vállalta a játékot. A Dream Team története mindenki számára ismert, minden csapatot óriási különbséggel legyőzve lettek olimpiai bajnokok.

A Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird és Scottie Pippen nevével fémjelzett társaság játékát látva a szurkolók szája tátva maradt.

A mérkőzések annyira egyoldalúak voltak, hogy Chuck Daly, a csapat edzője nem kért időt az olimpiai torna folyamán.

A pokrócságáról is ismert Michael Jordan pedig az olimpia után azt nyilatkozta, hogy a legszorosabb meccseket egymás ellen játszották még az edzőtáborban.

1992 után mindenki úgy gondolta, hogy az amerikaiak bebetonozzák magukat a kosárlabdázás trónjára, legyen szó olimpiáról vagy világbajnokságról. A korábban senkit sem érdekelő válogatottságért az Egyesült Államokban öldöklő küzdelem zajlott.

Az 1994-es, Kanadában rendezett világbajnokság előtti edzőtáborban a 210 centinél is magasabb, csupaizom Alonzo Mourning és a legendás Shaquille O'Neal többször összeverekedett a kezdő center pozíciójáért.

Az Egyesült Államok megnyerte a 94-es vb-t, majd két évvel később az atlantai olimpiát is. 1998-ban az NBA és a játékosok közötti pénzügyi vita miatt a tartalékos amerikai csapat a harmadik helyen végzett a világbajnokságon.

2002-ben újabb pofont kapott az USA Team. A hazai pályán, Indianapolisban rendezett vb-n vereséget szenvedtek a negyeddöntőben a Vlade Divac vezette Jugoszláviától, majd 2006-ban Japánban Görögország verte meg őket az elődöntőben. 2008-ban visszatértek a korábbi útra, zsinórban 78 mérkőzést nyertek meg, egészen a pár nappal ezelőtti, Ausztrália elleni felkészülési meccsig tartott ez a szédületes sorozat. Ott kikaptak.

A 2019-es világbajnokság előzményei

Bocs, de nem –

ezt hallhatták a Team USA stábjának tagjai a játékosok nagy részétől, arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e rájuk a kínai világbajnokságon.

Damian Lillard, Anthony Davis, James Harden. A három legnagyobb NBA-sztár. Ők az első között jelentették be, hogy nyáron nem a vb-felkészülésbe szeretnék fektetni az energiájukat, hanem a következő idényre koncentrálnának.

LeBron James pedig azt mondta, hogy a Space Jam 2 című film forgatásán vesz részt az edzőtábor ideje alatt, így nem kíván a világbajnokságon szerepelni.

Az amerikai válogatott szövetségi kapitánya, Gregg Popovich - aki főállásban a San Antonio Spurs vezetőedzője és az NBA-ben a játékosok által leginkább tisztelt szakember - nem esett kétségbe és egy fiatal, villámgyors, atletikus keretet állított össze.

Kemba Walker (26) lesz a Team USA vezére Kínában Forrás: AFP/2019 Getty Images/Harry How

Az Egyesült Államok vb-kerete

Kemba Walker, Donovan Mitchell, Derrick White, Marcus Smart, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Khris Middleton, Joe Harris, Harrison Barnes, Brook Lopez, Myles Turner, Mason Plumlee.

Azonban a legnagyobb kérdés, hogy a remek fizikai adottságok mennyire lesznek elegendőek ahhoz, hogy legyőzzék rutinos, rettenetesen keményen védekező ellenfeleket.

A kihívók

A FIBA a világbajnokság előtt kiadott erősorrendjében Szerbia az első, megelőzve az Egyesült Államokat. A szerbek vezére a korábban már említett, kicsit túlsúlyosnak tűnő passzkirály center Nikola Jokics, aki az NBA egyik legjobb középjátékosa. Lomha termete ellenére ilyen megoldásokra képes:

A Denver centere mellett a 222 centis óriás, Boban Marjanovics és a Sacramento Kings mindenese, Bogdan Bogdanovics lehetnek a szerbek húzóemberei. A szövetségi kapitányuk az a Sasa Djordjevics, aki garancia arra, hogy Szerbia kőkeményen fog védekezni és hatékonyan fogja dobni a hárompontosokat.

Görögország Jannisz Antetokounmpo vezetésével múlná felül a 2005-ös Eb-győzelmet. A Görög Szörny lett az NBA legutóbbi alapszakaszának MVP-je (legértékesebb játékosa), és a pontszerzés mellett a hellének védekezésének egyik alapja az óriás. A mindenkori görög kosárlabda-válogatottnak a védekezés és a hosszú támadások vezetése a legfőbb erénye. Ezekkel könnyen zavarba hozhatja a fiatal amerikai válogatottat.

Jokics és Antetokounmpo lehetnek a vb legnagyobb sztárjai Forrás: nba.com

A két nagy kihívó mellett a Ricky Rubio-Marc Gasol tengelyre építő spanyolok, a Rudy Gobert által vezetett franciák, illetve a felkészülési meccsen az amerikaiak 78-as győzelmi sorozatát megszakító ausztrálok is meglephetik az amerikaiakat.

A torna legnagyobb esélyese mindezek ellenére az Egyesült Államok. Az egyik fő kérdés viszont az, hogy egy szoros meccsen a legnagyobb sztárok közül képes lesz-e valaki az amerikai csapat élére állni. Kemba Walker és Donovan Mitchell jó játékosok, de messze nem annyira rutinosak, mint Nikola Jokics vagy Jannnisz Antetokounmpo. Ők az NBA-ben számtalan meccsen vezették már győzelemre a csapatukat.

A világbajnokság csoportbeosztása:

A csoport (Peking): Kína, Venezuela, Lengyelország, Elefántcsontpart
B csoport (Vuhan): Argentína, Oroszország, Koreai Köztársaság, Nigéria
C csoport (Kanton): Spanyolország, Puerto Rico, Irán, Tunézia
D csoport (Fosan): Szerbia, Olaszország, Fülöp-szigetek, Angola
E csoport (Sanghaj): Egyesült Államok, Törökország, Csehország, Japán
F csoport (Nanking): Görögország, Brazília, Montenegró, Új-Zéland
G csoport (Sencsen): Franciaország, Dominikai Köztársaság, Németország, Jordánia
H csoport (Tungkuan): Litvánia, Ausztrália, Kanada, Szenegál

Pekingben, Kantonban, Sencsenben, Fosanban, Tungkuanban, Vuhanban, Nankingban és Sanghajban

16 nap alatt összesen 92 mérkőzésre kerül sor.

A nyolc kvartettből (A-H csoport) a körmérkőzések után az első és második helyezettek jutnak tovább a négyszer négycsapatos középdöntőbe (I-L csoport). Innen szintén a legjobb nyolc kerül a már kieséses rendszerű negyeddöntőbe. A 2014-es vb-től eltérően ezúttal a 17-32. helyezettek lejátsszák az alsóházi meccseket is, szintén négyszer négy csoportban (M-P csoport).

A vb-n hét kvótát osztanak ki a tokiói olimpiára a legjobbak között, ebből Afrika 1, Amerika 2, Ázsia 1, Európa 2, Óceánia pedig 1 indulási jogot kap.

A 12 csapatot felvonultató, 2020-as ötkarikás játékokon alanyi jogon indul a rendező Japán, a maradék négy hely pedig jövőre az olimpiai kvalifikációs tornán talál gazdára, ezen a vb-n a kvótáról lemaradt legjobb 16 csapat és kontinensenként további 2-2 válogatott indul.