Vágólapra másolva!
Magyarország 3-1-es vereséget szenvedett a női röplabda Európa-bajnokság budapesti csoportjának második játéknapján. A románok megnyerték az első szettet, a másodikban azonban hősies játékkal kiegyenlített a magyar válogatott. A harmadik és a negyedik szettben viszont a pontosabban röplabdázó Románia akarta érvényesült, és végül megnyerték a találkozót. Folytatás hétfőn Azerbajdzsán ellen.

Magyarország Romániával találkozott a budapesti női röplabda Európa-bajnokság csoportkörének második meccsén.

Ha a két ország bármelyik csapatsportágban összecsap, az pikáns találkozónak számít. Amikor bármilyen sportágban magyar válogatottak értek el sikereket a románok ellen, azt a szurkolók és a magyar sajtó is évekig emlegette.

A sportbarátok a mai napig szívesen emlékeznek Dzsudzsák Balázs szabadrúgásgóljára 2014-ből, vagy Dróth Zoltán fejesére 2015-ből, amivel a magyar férfi futsalválogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

Magyar-román harc Varga Elizabet-Lenkéért

A Magyar és a Román Röplabda Szövetség sportdiplomáciai kapcsolatai nem állnak erős lábakon. A Fatum-Nyíregyháza játékosa Varga Elizabet-Lenke Magyarországon született és magyarnak vallja magát, de rövid ideig Romániában nevelkedett és ott lett igazolt röplabdázó. A szabályok értelmében „röplabda románnak" számít és az MRSZ-nek fizetnie kellett volna, hogy megkapja a nemzetközi játékjogát és szerepelhessen a budapesti Eb-n. A román szövetség horribilis összeget kért, amit a Magyar Röplabda Szövetség nem tudott kifizetni, így a játékos nem szerepelhet a magyar válogatottban az Európa-bajnokságon.

A magyar női röplabda-válogatott is ért már el komoly győzelmet a keleti szomszédunk ellen,

2016-ben Romániát aranyszettben legyőzve sikerült kiharcolni az Eb-részvételt.

Jan De Brandt szövetségi kapitány a budapesti Európa-bajnokság előtt az Origónak úgy nyilatkozott, hogy a 2016-os ominózus győzelem után készült fotó az egyik kedvence hosszú pályafutásából. A belga szakember 2019-ben is arra készült a csapatával, hogy emlékezetes győzelmet arasson Románia ellen.

A Jan De Brandt irányította magyar válogatott egyszer már legyőzte Romániát nagy téttel bíró meccsen Forrás: Origo

– mondták egyöntetűen az Észtország elleni győzelmet követően az Origónak nyilatkozó magyar játékosok. Nem hiába várták Molcsányi Ritáék annyira ezt a találkozót, hiszen a 4000 tomboló néző fogadta őket a Papp László Sportarénában a bevonuláskor.

A hangulatra nem lehetett panasz Fotó: Szabó Gábor / Origo - Origo

A magyar válogatott az Észtország elleni meccshez hasonlóan, a Szakmáry Gréta, Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna, Nagy Eszter, Németh Anett hatossal kezdett.

A mérkőzés első perceiben 2-3 pontos előnyben volt Románia, 9-9-nél sikerült őket utolérnünk. A vezetést azonban nem tudtuk átvenni Tálas és Németh is nyitott egy rosszat. 13-11-es román előnynél azonban a közönség is elkezdett intenzívebben szurkolni és 15-13-nál már magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Románia azonban visszatalált a meccs eleji formájához, 22-19-es előnybe került a játékrész hajrájában, és végül megnyerte a szettet (23-25).

A folytatásban jobban kezdett a magyar válogatott, a második szett elején 2-3 ponttal folyamatosan vezettünk. 10-10-nél kiegyenlített Románia, de ekkor érkezett egy Németh-bomba és egy Szakmáry-ejtés, ami után újra nálunk volt az előny. 14-14-es állásnál beállt a magyar csapatba Török Kata, aki három jó nyitással mutatkozott be. Hiába alakult ki hárompontos magyar előny, 17-17-nél megint döntetlen volt.

21-20-as magyar vezetésnél történt egy közjáték, a románok blokkoltak egy magyar labdát, de közben a játékosuk a hálóhoz ért. A játékvezető csak kétszeres videózás után adta meg nekünk a pontot. Hogy teljes legyen a magyar öröm, a következő labdát Nagy Eszter egy zseniális mozdulattal ütötte be.

Egy Szakmáry-ütés és egy Nagy-pöcizés után felrobbant a csarnok, négy ponttal megnyerte a magyar válogatott a második szettet és kiegyenlített (25-21).

A második szettet négy ponttal nyerte Magyarország Fotó: Szabó Gábor / Origo - Origo

A harmadik játékrész hasonlóan szorosan kezdődött, mint az első kettő, a szett közepén 14-11-re lépett el Románia. Jan De Brandt szövetségi kapitány azonnal időt kért, hogy ne menjen el a szett. Nem sikerült javítani a játékunkon, így 18-13-as hátrányban ismét magához hívta a játékosokat a belga szakember. 20-16-es román vezetést követően hősies játékkal 24-24-re kiegyenlítettünk ugyan, de végül Románia került szettelőnybe (24-26).

Hiába játszott jól Sándor Renáta, a románok kerültek szettelőnybe Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A folytatásban a közönség ismét rázendített, ami jó hatással volt a játékosokra, 7-3-ra is vezettünk a negyedik szett elején. Tálas Zsuzsannáék arcán félelmetes elszántságot lehetett látni, mindenképpen ki kellett egyenlíteni, hogy döntő játékrészben magyar győzelemnek örülhessen a 4000 fős közönség. 8-3 után azonban leblokkolt a magyar csapat, és egy 11-2-es sorozat után már a románok vezettek négy ponttal. 15-10 után Török Kata vezetésével felzárkóztunk két pontra. A szett végéig azonban már nem sikerült faragni a hátrányunkból, így Románia 3-1-re megnyerte a mérkőzést (22-25).

Folytatás hétfőn Azerbajdzsán ellen.