Vágólapra másolva!
Magyarország 3-0-ra legyőzte Észtországot a női röplabda Európa-bajnokság budapesti csoportkörének első mérkőzésén. Szakmáry Grétáék a mérkőzés kezdetétől jól játszottak, és magabiztosan nyerték meg a torna első találkozóját. Folytatás szombaton Románia ellen, ami már egy nehezebb meccsnek ígérkezik.

Pénteken megkezdődtek a női röplabda Európa-bajnokság C csoportjának küzdelmei Budapesten. A magyar válogatott első ellenfele Észtország volt.

Jan De Brandt szövetségi kapitány csapata hosszú felkészülésen van túl, a játékosok kisebb megszakításokkal május eleje óta készültek az Európa-bajnokságra.

A nyári időszakban Szakmáry Grétáék az Európa-liga sorozatban is szerepeltek, ahol a csoportban a második helyen zártak, így nem jutottak be a sorozat négyes döntőjébe.

Észtország válogatottja története során először jutott ki az Európa-bajnokságra, a selejtezőben nagy meglepetésre megelőzték Finnországot és az Európa-liga-győztes cseh válogatottat is. A szövetségi kapitányuk szerint tanulni jöttek az Eb-re, de szeretnének a fiatal és lendületes csapatukkal meglepetést szerezni.

A két csapatot 3000 néző fogadta a Papp László Sportarénában, a Békéscsabáról érkezett szurkolók már a bemelegítés alatt felállva buzdították a csapatot.

Több mint 3000 szurkoló buzdította a magyar válogatottat Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A magyar kapitány a Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Nagy Eszter, Pekárik Eszter, Sándor Renáta, Németh Anett hatost küldte pályára a találkozó elején.

Németh és Szakmáry pontjaival jól kezdtünk, 8-6-os hazai vezetésnél időt kért az észt kapitány. A folytatásban sem javult az észtek játéka, két alkalommal is a hálóhoz értek, illetve a feladójuk is pontatlan labdákat adott az ütőiknek.

A magyar oldalon viszont Tálas feladásai pontosak voltak, Németh továbbra is remekül játszott és működött a két Eszter, Pekárik és Nagy által irányított védekezésünk is.

21-10-re is vezettünk, amikor zsinórban három pontot szerzett az észt válogatott. Jan De Brandt időt kért, megnyugtatta a csapatát, amelyik végül tíz ponttal megnyerte az első szettet (25-15).

Németh Anett remekül játszott az egész meccsen Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Két észt ponttal indult a második játékrész, a későbbiekben azonban felpörgott a magyar csapat. Pekárik és Sándor ütéseivel 10-6-ra már mi vezettünk.

13-9-es állásnál a mérkőzés leghosszabb labdamenetét is sikerült megnyernünk, Szakmáry és Tálas mentései után Németh növelte ötpontosra a magyar előnyt.

Magabiztosan játszottunk a szett második részében is, folyamatosan 5-7 pontos hazai előnyt mutatott az eredményjelző. A szettet a jól játszó Sándor Renáta zárta le, egy keresztütéssel (25-17).

Magabiztos győzelemmel kezdte a magyar válogatott a budapesti Eb-t Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A magyar válogatott a harmadik szett elején is ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta. Az észt kapitány 8-4-es hazai előnynél próbált meg egy időkéréssel javítani a csapata játékán. Ez annyira nem sikerült,

hogy zsinórban hat magyar pont következett, és máris 14-4-es hazai vezetést is mutatott az eredményjelző.

Jan De Brandt a mérkőzés végén már tudta pihentetni a kulcsjátékosait. A szett második felében sem változott a játék, a magyar válogatott folyamatosan növelte az előnyét és végül tíz ponttal nyerte meg a harmadik szettet is (25-15).

Folytatás szombaton 20.30-kor Románia ellen.

A C csoport további eredményei:
Azerbajdzsán-Horvátország 3-2 (13, -20, -22, 24, 15)
Hollandia-Románia 3-0 (21, 18, 9)