Társoldalunk:

Szinte tökéletesen felkészült a női röpiválogatott a budapesti Eb-re

2019.08.18. 20:18

Augusztus 23. és szeptember 8. között rendezik a női röplabda Európa-bajnokságot, amelynek részben Budapest lesz a házigazdája. A C csoport küzdelmeinek - természetesen a magyar válogatottal - a Papp László Sportaréna ad otthont, így élőben is lehet szurkolni Szakmáry Grétáéknak. Az esemény előtt a Magyar Röplabda Szövetség vasárnap délutánra közönségtalálkozót szervezett, ahol bemutatták a csapat Eb-mezét, a gyönyörű trófeát, valamint a rajongók is találkozhattak a játékosokkal, akik természetesen az újságírókkal is szívesen beszélgettek.

Aki augusztus 18-tól a Papp László Budapest Sportaréna környékén jár-kel, akarva akaratlanul is értesül arról, hogy a komplexum a női röplabda Európa-bajnokság egyik helyszíne lesz. Zászlók, óriáslabda és óriásplakátok emlékeztetnek arra, hogy augusztus 23-án kezdődik Magyarország történetének legnagyobb teremröplabdás eseménye. Vasárnap délután az arra sétálók a főszereplőkkel is találkozhattak, sőt, még játszattak is ellenük, a leglelkesebbek pedig rengeteg autogrammal, vagy közös fotóval gazdagodtak. 

Öt nap múlva viszont már élesben, komoly tétre folyik majd a küzdelem, a hazai Eb a magyar játékosok számára is a legnagyobb mérföldkő lesz. Szinte mindenki izgul, de mégis máshogy. Van, akinek ez lesz az első kontinensviadala, olyan is, aki már kettőn túl van, és olyan is, akinek ez biztosan az utolsó. Jan De Brandt szövetségi kapitány bizakodó, mint mondta, a válogatott minden szempontból készen áll. 

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára érkezik az Európa-bajnoki trófeávalFotó: Mudra László - Origo

A csapatkapitány, Bokorné Liliom Rita megjárta a hadak útját az elmúlt időszakban, 2018 elején térdszalagszakadást szenvedett, haza kellett térnie Franciaországból, egy ideig csapata sem volt, de ott lesz a hazai rendezésű Eb-n:

„Mindig is azért küzdöttem, hogy pályára léphessek a budapesti Eb-n. A szövetségi kapitánnyal megbeszéltük, hogy ha nincs csapatom, akkor nem biztos, hogy vissza tudnék térni a válogatottba, így a teljes felépülés helyett azt választottam, hogy találok magamnak klubot, ami végül az Újpest lett. Most már jól vagyok, 100%-os állapotban, bár kicsit fáradtan a hosszú felkészülés után. A csapat nagyon jó, tudunk egymásért küzdeni, sok meccsünk volt arra, hogy összekovácsolódjunk. Még vár ránk néhány nem túl intenzív edzés, és három edzőmérkőzés a belgák ellen."

A hazai rendezésű Eb-n is Bokorné Liliom Rita lesz a válogatott csapatkapitányaFotó: Mudra László - Origo

A válogatott legrutinosabb játékosa a korábbi két kontinenstornán is képviselhette hazáját, de természetesen neki is különleges lesz, hogy ezt most itthon teheti meg.

„Érdekes lesz, mert mi, akik már voltunk Eb-n, nem izgulunk annyira, mint korábban. Azokra ki kellett jutni, bizonyítottuk, hogy megérdemelten vagyunk ott, most kicsit hiányzik ez a szellem. Viszont eddig nem kellett annyira küzdeni, most annál inkább muszáj lesz. Persze a tavalyi Európa-liga négyes döntő is jó példa, hiszen azon is alanyi jogon vettünk részt, aztán a legfontosabb meccsen játszottunk a legjobban, megmutattuk, hogy össze tudunk állni, és nem véletlenül kerültünk oda. Most minimum két meccset meg kell nyernünk, és a horvát-azeri kettősből egyet jó lenne megverni.

Egy másik tapasztalt játékos, Sándor Renáta számára sem lesz ez egy hétköznapi torna, ugyanis nem rég bejelentette, hogy visszavonul az Európa-bajnokság után.

„Minden nap változik, hogy vagyok. Van, amikor könnyebb, nem fáj semmim, akkor a motivációval sincs baj, de ha jön egy kisebb sérülés, vagy húzódás, azt már nehéz átvészelni. Ilyenkor próbálom inkább kiélvezni még a pillanatot és ezt az időszakot, nem pedig a végét várni. Látom a fényt az alagút végén, de egyelőre nem nézek bele. A legfontosabb, hogy továbbjussunk, az szép búcsú lenne" – mondta a Stuttgarttól német bajnoki címmel elköszönő ütő.

Sándor Renáta és egy rajongójaFotó: Mudra László - Origo

A válogatott egyik legfiatalabb játékosa Németh Anett, aki tavalyi érettségije után négy évre az Egyesült Államokba „igazolt", ugyanis sportösztöndíjat kapott a Coastal Carolina Universityn. Itt alapemberként számítottak rá, ennek is köszönhetően hatalmasat fejlődött, amit a 2019-es Universiadén is megmutatott, ahol az egyetemi válogatott első számú pontgyárosa volt.

Nagyon élveztem az újoncévemet odakint, sokat fejlődtem, jó meccseket játszottam, és tényleg megy együtt a röplabda és a tanulás. Az önbizalmam sokat nőtt, jobban érzem magam a pályán, és szeretnék a felnőttválogatottban is húzóember lenni, bizonyítani, hogy rám is lehet számítani pontszerzésben. Persze biztosan fogok izgulni, ez lesz az első felnőtt Eb-m, ráadásul itthon, de nem hiszem, hogy ez negatív hatással lesz rám, mert sokkal jobban élvezem a játékot, ha sokan szurkolnak a meccseinken."

Németh Anett, Molcsányi Rita, Szakmáry Gréta és Miklai Zsanett (b-j) a Papp László Budapest Sportaréna előtt felállított óriási röplabda előttFotó: Mudra László - Origo

A válogatott feladójának, Bleicher Rékának ugyancsak eseménydús volt a nyara, hiszen a május óta tartó felkészülési idő alatt a felnőttcsapat mellett ő is ott volt az egyetemi játékokon, emellett klubot is váltott, az Újpesttől a bajnok Vasashoz szerződött.

„Elég sűrűre sikerült a program a válogatottal, nem is nagyon tudtam foglalkozni a klubváltással. Szerencsére az Eb után kapunk egy hét pihenőt a Vasastól, akkor tudatosítom magamban, hogy ez egy új csapat, és aztán jöhet a szezon. Az Universiadén történelmi eredményt értünk el, de azt még mindig sajnálom, hogy a bronzmeccsen nem sikerült megkoronázni. Viszont a közösség, a hangulat, a körítés, és az egész menetelés örökké emlékezetes marad. Persze ez azt is jelentette, hogy összesen négy napot pihentem nyáron, azt is úgy, hogy 2,5 nap, aztán másfél, de pont az Universiadén szerzett tapasztalatok és élmények kárpótolnak, sőt, ezeket tovább lehet vinni az Európa-bajnokságra."

Bleicher Réka nem pihent sokat ezen a nyáronFotó: Mudra László - Origo

Jan De Brandt szövetségi kapitány bizakodó az elmúlt hónapok miatt:
Azt mondanám, hogy edzői pályafutásom egyik legjobb felkészülési időszakán vagyunk túl, szinte tökéletesre sikerült. Nagy kerettel indultunk, sok variációs lehetőséget kipróbáltunk, komoly ellenfelekkel mérhettük össze a tudásunkat, és fantasztikus helyeken edzhettünk. A cél az volt, hogy igazi családként érkezzünk meg az Európa-bajnokságra, ahol mindenki mindenkiért harcol. Nyár óta sportpszichológus is segíti a munkát, aki a kommunikációt, a koncentrációs készséget és a csapategységet is fejleszti, valamint vele próbáljuk meg kezelni a hazai rendezés miatt ránk nehezedő nyomást is, úgyhogy azt mondanám, a csapat fizikálisan és mentálisan is készen áll az Eb-re. A cél, hogy továbbjussunk a csoportból, csalódnék, ha nem így lenne. Nincs világsztárunk, mint a horvátoknak, vagy az azerieknek, de a mi válogatottunknak az egység az egyik fő erőssége, és abban bízom, hogy a hazai közönség is sokat fog segíteni – fogalmazott a belga szakember.

A Vasas 2019-es bajnokcsapatából Török Kata (balra) és Dékány Bernadett is ott lesz a válogatottbanForrás: Origo
Itt kaphatóak a jegyek
Aki szeretne a helyszínen szorítani a magyar női röplabda-válogatottnak, az ezen a linken még biztosan tud jegyet vásárolni.

A magyar válogatott mérkőzései az Eb-n:
08.23 20:30 Magyarország – Észtország
08.24 20:30 Magyarország – Románia
08.26 20:30 Magyarország – Azerbajdzsán
08.28 18:00 Magyarország – Horvátország
08.29 18:00 Magyarország – Hollandia