Vágólapra másolva!
Augusztus 23-án kezdődik Budapesten a női röplabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és Hollandiával szerepel egy csoportban. Az Európa-bajnokság nagykövetével, Dobi Edinával beszélgettünk a játékoskarrierjéről, az Eb-előkészületekről, a válogatott felkészüléséről.

A 2017-2018-as szezon végén magyar bajnok lett a Békéscsabával. Ezt követően átmenetileg felhagyott a röplabdázással, de idén májusban bejelentette, hogy végleg visszavonul. Hiányzik a játék?
A játék maga nagyon hiányzik, de a karrierem végére beláttam, hogy nem tudok már a pályán 100%-os teljesítményt nyújtani, így nincs értelme tovább röplabdázni. Én maximális erőbedobással szeretek bármit is csinálni, vagy egyáltalán nem.

A szervezetem és az élet viszont eldöntötte helyettem a visszavonulás kérdését, és nem bántam meg, hogy így alakult.

A magyar válogatottban 85 alkalommal szerepelhetett. Mit jelentett önnek a nemzeti csapat és a címeres mez?
Mindig elérzékenyülök, ha erről a témáról beszélek. Azt csinálhattam, amit szeretek, és ezt ráadásul Magyarországot képviselve tehettem meg, ez volt a karrierem legszebb része.

A magyar válogatottban való szereplés olyan érzelmi többletet adott, ami a klubcsapatokban való játékból hiányzott. Mindig is úgy gondoltam, hogy minden egyes válogatott szereplés egy pluszt jelent az életemben.

Nekem ráadásul az is megadatott, hogy évtizedek óta nem tapasztalt sikernek is részese lehettem a magyar nemzeti csapattal.

85 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban a kiváló center Fotó: Csudai Sándor - Origo

2015-ben tagja volt az Európa-liga-győztes és 28 év után újra az Európa-bajnokságra kijutó magyar válogatottnak. Hogy élte meg ezeket a sikereket?
Akkoriban a kijutás kisebb csodaszámba ment, ez volt az az időszak, amikor minden összejött. Rengeteg olyan játékos volt ekkora a válogatott keretben, akik a korábbi időszakban keményen dolgoztak, de 2015-ben jutottunk el oda, hogy ennek a kemény munkának látható eredménye is lett.

Jan de Brandtot 2014 végén nevezték ki a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányának, az ő megjelenésével szorosan összeköthető a sportág női szakágának felemelkedése. A 2019-es hazai Európa-bajnokságon is ő fog ülni a kispadon. Miben különbözik a belga szakember a korábbi magyar kapitányoktól?
A Jant megelőző időszakban csak hazai szakemberek ültek a válogatott kispadján. A magyar szövetségi kapitányokat mindenki ismerte már vagy ellenfélként, vagy klubedzőkként. Az ismeretségek miatt megvannak a hazai edzőkben azok a berögződések, amikből egy játékos nehezen tud kitörni.

2018-ban hazai pályán, a Papp László Sportarénában játszotta a magyar válogatott Csehország ellen az Európa-liga döntőjét, ahol kiváló hangulat volt. Mire számít, ezt az Eb-n felül tudják múlni a szurkolók?
Remélem, hogy egy igazi tüzes katlan lesz a csarnok. A játékosok olyanok, hogy vagy foglalkoznak a nézőkkel, vagy teljesen kizárják a külvilágot. Én az utóbbi típus voltam. De a magyar válogatott tagjai, amikor ott állnak a bevonulásnál a pálya szélén, és meglátják, hogy mindenki az ő sikerükért szurkol, az pozitív töltetet fog adni nekik.

Dobi Edina a budapesti női röplabda Európa-bajnokság nagykövete Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha egyszer majd visszagondol a karrierjére, nem fog hiányozni, hogy nem játszhatott magyar közönség előtt Budapesten egy Európa-bajnokságon?
Nem. Kétszer is tagja lehetettem olyan magyar válogatottnak, amelyik önerőből, az akkor még csak 16 csapatos Eb-re sikeresen kvalifikált.

Teljesnek érzem a pályafutásomat ebből a szempontból.

Egy átlagos sportszerető ember mire számíthat, ha augusztus 23-án kilátogat a Papp László Sportarénába?
Egy olyan csapatot láthat, amelyik egész nyáron azért dolgozott, hogy a lehető legjobb eredményt érje el az Európa-bajnokságon. Viszont ez egy kölcsönös dolog, a játékosok a beletett munka mennyisége alapján megérdemlik, hogy a lehető legjobb szurkolást kapják, és a nézők is megérdemlik, hogy kiváló és eredményes játékot lássanak.

Dobi Edina még mindig elérzékenyül, ha a magyar válogatottságról beszél Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mik az esélyek, milyen eredményt érhet el a magyar női röplabda-válogatott?
Az észtek kivételével az összes csapatot ismerjük. A hollandokkal még nem vagyunk egy szinten, de a másik négy csapat ellen győzelmi esélyeink vannak. Vertük már Romániát, Horvátországot és Azerbajdzsánt is, és remélem az Európa-bajnokságon is sikerül. Kitűzött cél, hogy jussunk tovább a csoportból.

Mit vár, milyen hatásai lesznek a magyar röplabdára nézve az Európa-bajnokságnak?
Számomra óriási dolog, hogy a 2015-ös Eb-szereplés után megnövekedett az utánpótlásban röplabdázó gyerekek száma, és biztos, hogy a hazai rendezésű torna után ez a szám ismét ugrásszerűen meg fog növekedni.

Akik korábban nem kötődtek a röplabdához, reményeim szerint megszeretik ezt a gyönyörű sportágat, és máskor is kimennek a mérkőzésekre. A világ számára is meg tudjuk mutatni, hogy Magyarország újra ott van a röplabdatérképen.

Augusztus 23-án kezdődik Budapesten a női röplabda Európa-bajnokság Forrás: Origo

A magyar válogatott mérkőzései az Eb-n:
08.23 20:30 Magyarország – Észtország
08.24 20:30 Magyarország – Románia
08.26 20:30 Magyarország – Azerbajdzsán
08.28 18:00 Magyarország – Horvátország
08.29 18:00 Magyarország – Hollandia

Itt kaphatóak a jegyek

Ide kattintva vehet jegyet az Európa-bajnokságra.