Társoldalunk:

Teniszből ismert szabály honosodhat meg a kézilabdában

2019.08.08. 12:41

Az augusztus 27-i dániai férfi szuperkupa-mérkőzésen tesztelik első alkalommal a kézilabdában a más sportágakból ismert challenge szabályt.

A challenge elsősorban a teniszből lehet ismerős, ahol a játékosok meghatározott számú alkalommal kérhetik, hogy a számítógépes videorendszer segítségével nézzék vissza, hogy egy-egy labda a pályán kívül vagy belül ért-e földet. Kézilabdában az edzők kérhetnének challenge-et, mérkőzésenként egy-egy alkalommal a három időkérésük terhére: ha video alapján kiderül, hogy nincs igazuk, úgy elveszítenek egy időkérést. Amennyiben egy csapat már mindhárom idejét kikérte, úgy nem lesz lehetősége challengre sem.

A visszanézhető szituációk között van a hatoson belüli védekezés, a megítélt büntetők, hogy egy gól gól volt-e vagy sem, a lépéshiba, illetve a mérkőzés utolsó öt percében a kétperces kiállítások megítélése is, írja a Nemzeti Sport Online.

A szuperkupa-mérkőzés után a dán férfi és női bajnokságban is tesztelik majd az új szabályt, amit a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) is figyelemmel követ, és, ha úgy ítéli meg, hogy sikeres az új rendszer, akkor elképzelhető, hogy a későbbiekben a világ- és Európa-bajnokságokon, valamint az olimpián is alkalmazni fogják.