Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott 10-9-es vereséget szenvedett Ausztrália ellen a kvangdzsui vizes világbajnokság bronzmérkőzésén. Bíró Attila csapata borzalmasan kezdett, de hatalmas energiákat mozgósítva sikerült fordítania. Nem sokkal később az ausztrálok visszavették a vezetést, az előnyt a meccs végéig megtartották, bár az utolsó másodpercekben még volt esély az egyenlítésre.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Ahogy az lenni szokott, két csalódott csapat találkozott a női vízilabdatorna bronzmérkőzésén a kvangdzsui vizes vébén. Igaz, az ausztrálok valószínűleg számítottak arra, hogy nincs sok esélyük az amerikaiak ellen az elődöntőben, mi viszont nagyon szerettünk volna döntőbe kerülni a spanyolok ellen, egyúttal megszerezni az olimpiai kvótát is. Ez azonban már történelem, kulcskérdés volt, mennyire sikerült túllépni a két nappal korábbi vereségen.

Néhány ausztrál drukker is elkísérte a csapatot, akik óriási sárga plüsskengurukat lóbáltak a lelátón, és még az sem zavarta őket, hogy a helyi DJ összekeverte a csapatok bevonuló zenéjét, ezért kedvenceik Tankcsapda-slágerre léptek a medencetérbe.

Az auszik hamar kétgólos előnyre tettek szert Buckling akciógóljával, valamint Arancini büntetőjével, mi pedig lövésig sem jutottunk el az első két percben. A harmadik percben már 3-0-t mutatott az eredményjelző, Knox talált be emberelőnyből,

majd végre megszületett az első magyar gól is Keszthelyi Rita révén, a következő támadásból pedig megjött a második, Leimeter Dóra használt ki egy emberfórt.

Sőt, a negyed hajrájában sikerült megúszni, a ziccert Gurisatti Gréta értékesítette könnyedén. Az első percek rövidzárlata után jókorát változott a játékunk, sikerült egálra hozni ezt a játékrészt.

A tragikus első percek után sikerült rendezni a sorokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

A másodikban már az elején eredményesek voltunk, Csabai Dóra finom gólja azt jelentette, hogy 0-3-ról fordítottunk, a kapuban Magyari Alda elkapta a fonalat, és jöttek a blokkok is. A mintegy tízperces ausztrál gólcsendet Arancini tökéletesen pontos lövése törte meg, de azonnal válaszoltunk egy kalandos góllal:

Csabai húzását védte Palm, de Parkes Rebecca eszmélt a leggyorsabban, és bepofozta a kipattanót.

Aztán sajnos elaludtunk, könnyedén értek fel az ausztrálok, Arancini üresen maradt, és nem is hibázott. A túloldalon létszámfölénybe kerültünk, ezt Gurisatti értékesítette egy felső lécről bevágódó bombával, de Knox ismét egyenlített (6-6), aztán megint kihasználták, hogy nem tudtunk visszarendeződni, és a szünet előtti utolsó percben visszavették a vezetést.

A második félidőben Gangl Edina kapott lehetőséget a kapuban, aki egy bravúrral mutatkozott be. Nem sokkal később Keszthelyi villant, fantasztikusan ejtett az ausztrál kapuba, ismét egyenlő volt, de csak néhány másodpercig, mert Ridge is betalált fórból. 1:55 volt vissza a negyedből, amikor újfent emberelőnyben játszhattunk, Bíró Attila pedig időt kért, de nem sikerült tökéletesen végrehajtani az utasításait, támadásban sokszor hoztunk érthetetlen döntést.

Gangl Edina remekelt a harmadik negyedben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Még szerencse, hogy Gangl parádézott a kapuban, így csak egygólos hátrányban fordultunk a zárónegyedre.

Vályi Vanda ezen a meccsen is elhozta mind a négy ráúszást, de ebből csak egy meg nem adott gólra futotta a negyedik negyed elején, a bíróknak biztos megártott az eleredő eső, mert nemcsak a gólt vették el, de egy jó védekezés után a labdát is visszaadták az ausztráloknak és egy sárgát is kiosztottak Bíró Attilának. Ami a legnagyobb baj, hogy Halligan góljával már kettővel vezetett Ausztrália, majd Webster pattintott a szélről Gangl kapujába, ezzel 10-7-re mentek. A következő támadásból Szilágyi Dorottya dühből lőtte szét az ausztrál kaput, majd csúnyán elkapkodott egy emberelőnyt. 2:52-vel a vége előtt Parkes harcolt ki ötméterest, Keszthelyi bevágta, semmi nem dőlt még el! Majd egészen elképesztő jelenetek játszódtak le:

Keszthelyi megúszott, de utolérték, lenyomták a víz alá, de még oda tudta tenni Vályi elé a labdát, akinek a lövésébe belekapott Palm, a labda pedig megállt a képzeletbeli gólvonalon.

Hihetetlen, de nem sikerült egyenlíteni ebből az óriási helyzetből. Pörögtek a másodpercek, mindkét csapat idegesen játszott, aztán újabb káosz tört ki az ausztrál kapu előtt: Keszthelyi rázta le a védőjét, megkapta a labdát, de a keresztlécet találta el, a kipattanót Gurisattinak nem sikerült betuszkolnia. Négy másodperccel a vége előtt került vissza hozzánk a labda, Bíró időt kért. Szilágyinak kellett lőnie, de a blokkról mellé ment.

Ausztrália 10-9-re győzött a bronzmérkőzésen, Magyarország a negyedik helyen végzett a világbajnokságon.

Végeredmény, női vízilabda világbajnokság, bronzmérkőzés:

Magyarország - Ausztrália 9-10 (3-3, 3-4, 1-1, 2-2)
A magyar csapat gólszerzői: Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Csabai, Leimeter, Parkes, Szilágyi 1-1

"Ott volt a kezünkben a döntetlen mindenképp, semmivel sem voltunk rosszabbak, mint az ausztrálok. Nyilván a meccs bizonyos periódusaiban, például az elején jobbak voltak, de visszajöttünk, megcsináltuk a lehetőséget arra, hogy akár egy ötöspárbajjal fejezzük be a mérkőzést. Ha azt vesszük, hogy az amúgy sem acélos kezdőből kettő játékos kiesett, akkor ez egy jó eredmény. A legjobb bekkünk, Szücs Gabriella gerincsérv miatt maradt otthon, Parkes Rebecca pedig törött ujjal játszott az olaszok elleni meccs óta. Ez nekünk túl sok érvágás, de azért a többiek próbálták pótolni őket. Magyari Alda azért kezdett ma, mert egy rendkívül tehetséges játékos, aki már otthon is bizonyította, hogy rá lehet építeni a jövő válogatottját, persze fejlődnie kell még.

- értékelte felemás érzelmekkel a világbajnokságot Bíró Attila szövetségi kapitány.