Kikapott a férfi pólóválogatott, és a bronzéremért játszhat a vizes vb-n

Kvangdzsu, 2019. július 25. Mezei Tamás (j) és az olasz Edoardo Di Somma a férfi vízilabda torna elődöntőjében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 25-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-10-es vereséget szenvedett Olaszország ellen a kvangdzsui vizes világbajnokság elődöntőjében, így Horvátországgal találkozik a bronzmérkőzésen.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

A férfi pólóválogatott helyzete szinte teljesen ugyanaz volt, mint szerdán a nőké. Ha a csapat megnyeri az elődöntőt, azzal nemcsak a fináléba jut be, hanem olimpiai kvótát is szerez, mivel a férfiak mezőnyében mindkét döntős automatikusan kijut a játékokra. Sajnos a lányoknak nem jött össze a bravúr, a spanyolok megérdemelten győztek.
Ha már a spanyoloknál tartunk: a férfiválogatott nem kis meglepetést okozott az első körben Szerbia kiütésével (12-9), majd jött az újabb sokk, a címvédő Horvátországot is megverték az elődöntőben (6-5), ezzel ők is megváltották a jegyüket Tokióba.

Märcz Tamás együttese nagyon szeretett volna csatlakozni hozzájuk, ehhez azonban először Olaszországot kellett legyőzni a torna másik elődöntőjében.

Fogadkozás a meccs előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az olaszok rögtön az első támadásban kaptak egy emberelőnyt, szépen megjáratták a labdát, majd Di Fulvio bombázott a léc alá, de a következőt nem tudták kihasználni. Mi viszont igen, Pohl Zoltán lőtt kapásból közelről, Del Lungo tehetetlen volt. Nem sokkal később Mezei Tamás harcolt ki újabb fórt, amit Sedlmayer Tamás váltott gólra, az előnykihasználásra nem lehetett panaszunk eleinte, ráadásul átvettük a vezetést is.

A védelem is keményen dolgozott, jöttek a labdaszerzések és a blokkok, azonban Di Fulvio így is talált rést, szó szerint beragasztotta a labdát a hosszú felsőbe. A túloldalon újabb fórt kaptunk, és Manhercz Krisztián gondoskodott arról, hogy ne romoljon a tökéletes arányunk, hátul pedig az olasz ikon, Figlioli löketét sikerült blokkolni,

aztán Vámos Márton lőtte ki a rövidet emberelőnyben. 4-2, jól nézett ki az első negyed, főleg az, amikor Bodegas húzását blokkolta Manhercz.

Látszott, hogy Nagy Viktor sokkal több segítséget kapott, mint az ausztrálok ellen.

Az elsőhöz hasonlóan kezdődött a második negyed, azzal a különbséggel, hogy a szépen körbepasszolgatott labdát Echenique vágta be.

Az első negyedben volt okunk az örömre Forrás: MTI/Kovács Tamás

A folytatás viszont másként alakult, Echenique azonnal duplázott, most megúszásból, egy perc alatt egyenlített Olaszország. Ráadásul megvolt az első kihagyott előnyünk, Sedlmayer pattintott a felső lécre. Ha ez nem lett volna elég, Di Fulvio megszerezte harmadik találatát is közvetlen közelről, rémálomszerűen alakult a második felvonás eleje, sőt, Echenique is triplázott.

160 másodperc alatt négy gólt kaptunk.

Meg egy előnyt is szerencsére, Zalánki Gergő pedig bebombázta a léc alá. Sajnos Bodegas is megdobta első gólját, ami alig ment át a gólvonalon (vagy egyáltalán nem), de a videobíró megadta, 7-5-re vezettek. Az utolsó két percre Vogel Soma jött a kapuba Nagy helyett, Bátori Bence pedig a keresztlécet találta el, az eredmény már nem változott. Támadásban mindenképp több kellett, az első 16 perc alatt csak fórból voltunk eredményesek, akcióból nem.

A nagyszünet után Varga Dénest is becserélte Märcz (kezdő volt a csapatkapitány, de csak néhány percet volt a vízben az elején), aki jól mozgatta a csapatot, azonban Jansik Szilárd kétszer is hibázott közelről.

Három és fél perc telt el a negyedből, amikor megszületett az első gól, Hárai Balázs szerezte centerből, visszajöttünk mínusz egyre, és a védekezést is sikerült összeszedni a második negyedbeli blama után.

1:38 volt hátra, amikor ismét létszámfölényben próbálkozhattunk, Märcz Tamás pedig időt kért. Ez remek döntésnek bizonyult, egy szépen kidolgozott támadás után Angyal Dániel húzott a kapuba, megvolt az egyenlítés!
Sajnos nem örülhettünk sokáig, Figari találatával visszavette a vezetést Alessandro Campagna együttese, ráadásul Hárai butasága miatt hét másodperccel a negyed vége előtt Figlioli büntetőből ismét kettőre növelte az előnyüket.

Fórban kezdtünk a negyedik felvonást, Vámos pedig azonnal beköszönt egy hasonló bombával, mint amilyennel továbblőtte a csapatot az ausztrálok ellen.

Vámos Márton keze megint kulcspillanatban sült el Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vogel védése sem jöhetett volna jobbkor, de sajnos Del Lungo is a legrosszabbkor kapta el a fonalat, egymás után kétszer hárított, harmadikra a keresztléc tette meg Bátori lövésénél. Időt kért Campagna, a figura pedig működött, újabb látványos passzolgatást váltottak gólra Figari révén, négy perccel a vége előtt 10-8-ra vezettek. Zalánki is érezte, hogy kell az extra, irgalmatlan nagy gólt dobott a balkezes klasszis. Sajnos Echenique is megmutatta, hogy az ő balosa is elit, káprázatos mozdulattal lőtte ki a rövid felsőt. El kell ismeri, ami szép, az szép. Renzuto sportszerűtlensége miatt előnyből támadhattunk, Angyal szedett össze egy kipattanót, amit utána kapura tett, Del Lungo viszont védett. A kérdés csak az volt, hogy a gólvonal mögül szedte-e ki a labdát, az egész stadion lélegzetvisszafojtva várta a videobíró döntését.

Az ítélet megszületett, gól, 11-10-re visszajöttünk, bő kettő perc volt vissza.

Elképesztő izgalmakat tartogatott a hajrá, és nagyon nem jött jól, amikor egy jó blokk után náluk maradt a labda, Lungo pedig nem kegyelmezett. Az utolsó percben fórban támadhattunk, de megint a keresztlécen csattant a próbálkozás, ki tudja, hányadszor.

Märcz Tamás így értékelte az M4 Sportnak a találkozót:

"Hamar megkapták a centereink a faultjaikat, ami miatt nem tudtuk játszani a játékainkat. Végig küzdöttünk, mindent megtettek a fiúk.

Az olaszoknál olyan emberek hozták a meccset, akik gyengék voltak eddig az egész tornán. Sajnos Varga Dani nem tudott játszani, és nem tudta átlendíteni a csapatot a holtponton.

Szombaton jól kell játszanunk és meg kell szereznünk a bronzot."

Végeredmény, férfi vízilabda világbajnoki elődöntő:
Magyarország - Olaszország 10-12 (4-2, 1-5, 2-2, 3-3)
A magyar válogatott gólszerzői: Angyal, Vámos, Zalánki 2-2, Hárai, Manhercz, Pohl, Sedlmayer 1-1