Második helyen zárta a csoportkört a vb-n a magyar női vízilabda-válogatott

GANGL Edina
Kvangdzsu, 2019. július 14. Gangl Edina, Leimeter Dóra, Szilágyi Dorottya és Parkes Rebecca (b-j) a medencébe ugrik a női vízilabda selejtezőkörének B csoportjában játszott Magyarország - Dél-Korea mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 14-én. A magyar női vízilabda-válogatott 64-0-s sikerével a sportág történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Utolsó csoportmeccsén 17-12-re kikapott Oroszországtól a magyar női vízilabda-válogatott a dél-koreai világbajnokságon. Bíró Attila együttese így második helyen zárja a csoportkört, a nyolc közé jutásért Új-Zéland lesz az ellenfél, magyar idő szerint szombaton reggel.

Döcögősen indult a magyar női vízilabda-válogatott utolsó csoportmeccse a dél-koreai világbajnokságon. Bíró Attila együttesének első góljára több mint három percet kellett várni, miközben az oroszok hatalmas lendülettel kezdtek. Hiába volt miénk az első ráúszás, egyetlen támadást sem tudtunk sikeresen befejezni, így három perccel a kezdő sípszó után már 0-4-re mentek az oroszok.

Az első magyar gólt a védő nélkül maradó Vályi Vanda szerezte meg,

amire a másik oldalon hatalmas kapufával válaszoltak az oroszok, majd Horváth Brigitta harcolt ki ötméterest, amit Keszthelyi Rita lőtt kérdés nélkül a kapuba, 2-4-re javítva az állást. Az újabb magyar emberhátrányt nem tudták kivédekezni a mieink, tovább növelték előnyüket az oroszok, 2-5-re. Gyöngyössi Anikó és Vályi Vanda szerzett még gólt az első negyedben, de az ellenfél is betalált, így 4-6-os állással mentek rövid pihenőre a csapatok.

Gangl Edina, Leimeter Dóra, Szilágyi Dorottya és Parkes Rebecca (balról) Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második negyed ráúszását az oroszok nyerték, a tempósan elhozott labdával rögtön hatalmas gólt is szereztek, újra három volt közte, vagyis

folytathatta a futást a 4-7-es eredmény után a magyar csapat.

A második büntetőnek köszönhetően szépített Vályi Vanda: 5-7-et mutatott a kijelző az első negyed első percében. Az újabb orosz emberelőnyből szokás szerint gól lett, vagyis továbbra sem tudtuk egy gólra csökkenteni a különbséget,

ehelyett újra négy lett közte az oroszok kilencedik találatának köszönhetően: 5-9.

Az időközben becserélt Magyari Alda kapuját is bevette az ellenfél a tizedik góllal, majd három perccel a második negyed vége előtt Keszthelyi Rita bombázott be egy hatalmasat a másik oldalon: 6-10.
Az oroszok időkérésével, majd újabb góljukkal ment tovább a meccs, majd a magyar emberelőnyből Gurisatti Gréta bedobta ugyan a labdát a kapuba, de nem ment át a gólvonalon, így maradt 6-11 az állás. A negyed vége előtt Bíró Attila is időt kért, az utolsó emberelőnyünkből pedig Gurisatti Gréta szerzett gyönyörű találatot, 7-11-gyel mehettünk félidőre.

Bíró Attila együttese Új-Zélanddal játszhat a nyolc közé jutásért Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Ráúszásban is vezettek az oroszok, a harmadik negyedet is ők kezdték, de hamar elvették tőlük a labdát a mieink, rövid lóbálás után Csabai Dóra a kapufát találta el. Ezután az oroszok is rontottak a másik oldalon, így újra mi jöhettünk, de hiába, nem értük el a kaput. A kőkemény negyedben mindössze három gólt szerzett a két csapat, 8-13-ra módosítva az állást.

Az utolsó nyolc percre is az oroszok hozták el a labdát, az első gól viszont a miénk lett Keszthelyi Ritának köszönhetően (9-13). Gyöngyössy Anikó mesterien harcolt ki egy büntetőt, Gurisatti Gréta pedig mesterien rakta a kapuba a labdát, három gólra csökkentve a különbséget, 10-13 volt az állás ekkor. Nem sokáig örülhettünk a felzárkózásnak, szép ejtéssel válaszoltak az oroszok, majd Csabai Dóra kihagyott helyzete és egy orosz büntető, abból pedig gól következett (10-15). Illés Anna szépített a következő támadás végén, amire gyors válasz jött, 11-16. Az ellenfél még egyszer, majd egy büntetőből még mi is egyszer találtunk a kapuba,

így 12-17-es végeredménnyel ért végett a B-csoport elsőségéről döntő meccs.

Bíró Attila szövetségi kapitány csapata így Új-Zélanddal játszik majd a nyolc közé jutásért.