Társoldalunk:

Vizes vb: Kanadát is legyőzték női pólósaink

2019.07.16. 04:07

Második csoportmérkőzését is megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott a kvangdzsui vizes világbajnokságon, miután a csoportkör második fordulójában kiélezett küzdelemben 15-14-re legyőzte Kanadát. 

A sportág történetének legnagyobb különbségű sikere után – a magyar csapat a házigazda Dél-Koreát győzte le 64-0-ra – Bíró Attila még edzést vezényelt a magyar válogatottnak, amelyik számára egyértelműen Kanada ellen kezdődött meg a világbajnokság. Az észak-amerikaiak az első fordulóban a vártnál talán nagyobb különbséggel, 18-10-re kaptak ki Oroszországtól. 

A kanadai góllal kezdődött a mérkőzés, miközben a mieink az első négy percben minimum négyszer találták el valamelyik kapufát. Az ötödik percben aztán Parkes Rebecca váltott gólra egy magyar emberelőnyt, majd Keszthelyi Rita értékesített biztos kézzel egy ötméterest, a következő támadásunkat pedig Gyöngyössy Anikó fejezte be egy tanári center góllal. A negyed utolsó támadásából Shae Fournier góljával zárkózott közelebb a tengerentúli csapat.

A második ráúszás után, Keszthelyi gyorsan meglőtte a maga második gólját, majd a következő támadás során kapott emberelőnyt is ő használta ki, először vezettünk három góllal. Alogbo szinte azonnal szépített, az első két kanadai gólhoz hasonlóan ezúttal is előnyből. Ha akcióból lövésig jutottak, az szinte mindig egy kényszeredett ejtés volt, Gangl Edina pedig rendre lekapkodta ezeket a labdákat.

Keszthelyi Rita ezúttal is vezére volt a magyar válogatottnakForrás: MTI/Kovács Tamás

Kétszer fújtak ellenünk kontrát, kihagytunk egy ziccert, majd a kanadaiak időt kértek, és Christmas be is lőtte a negyedik góljukat, persze, hogy előnyből. Támadhattak a mínusz egyért is, de magyar labdaszerzés (számos ilyen volt) Csabai Dóra használt ki egy előnyt, pillanatokkal később pedig Szilágyi Dorotty növelte négygólosra a különbséget. Egy kellemetlen kanadai lövés becsúszott a magyar kapuba, kihagytunk egy emberelőnyt, majd Lemay-Lavoie lőtt szerencsés gólt.

A harmadik negyedben két percet kellett várni az első gólra, Rybanska Natasa állította vissza a háromgólos különbséget, de Fournier nem hagyta annyiban a harmadik gólját lőtte. Gyöngyössy újabb pompás center mutatványa után Wright hozta újra közelebb a riválist. Ziccert hibáztak a kanadiak (Horváth Barbara és Gangl közös erővel tett érte), a túloldalon pedig Vályi Vanda használt ki villámgyorsan egy fórt, majd Keszthelyi verte be a Gurisatti által kiharcolt ötméterest (12-8). Wright lopta közelebb az ellent fórból, de erre is volt válaszunk, Keszthelyi ezúttal is gólra váltotta a Gurisatti által kiharcolt ötméterest, miközben Christmas kipontozódott (13-9).

Az utolsó negyedből másfél perc telt el, amikor Wright lőtt a hetedik határból a magyar kapuba, szerencsére a másik oldalon a kanadai kapusnak sem volt több szerencséje Keszthelyi lövésénél (14-10). Három gólt lőttek zsinórban a kanadaiak, pillanatokon belül szoros lett a meccs. Nem ízlett a mieinknek a kanadaiak zóna védekezése, de egy labdaszerzés után fórt harcoltunk ki, amiből Keszthelyi végre megtörte a magyar gólcsendet – ez volt klasszisunk hetedik gólja! (15-13) Ment a harc a vízben, Rybanskát szórták ki egy kanadaival együtt végleg cserével, a Gangl helyére beállt Magyari Alda védett egyet, majd Keszthelyi lövését blokkolták. A kanadaiak időt kértek, fórt viszont nem kaptak, és nem is tudtak gólt lőni, csak 27 másodperccel a meccs vége előtt, az pedig már kevés volt az üdvösséghez, a magyar női vízilabda-válogatott a második csoportmeccsét is megnyerte.

Magyarország–Kanada 15-14 (3-2, 5-4, 5-3, 2-5)
vezette: Peris (horvát), Sztavridisz (görög)
Magyarország: Gangl – Szilágyi 1, Keszthelyi 7, Illés, Parkes 1, Vályi V. 1, Leimeter 1. Magyari (kapus), Gurisatti, Csabai 1, Gyöngyössy 2, Horváth B., Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

A csoport másik mérkőzésén: Koreai Köztársaság–Oroszország 1-30 (0-7, 0-9, 0-8, 1-6)

További eredmények:
vízilabda, nők, csoportkör, 2. forduló:
C csoport:
Spanyolország-Kazahsztán 18-6 (3-1, 7-3, 3-1, 5-1)
Görögország-Kuba 20-4 (5-0, 6-3, 5-0, 4-1)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Spanyolország 4 pont, 2. (már továbbjutott) Görögország 2 (24-18), 3. (már továbbjutott) Kazahsztán 2 (15-24), 4. Kuba 0

A csoportkör záró fordulójában a magyar válogatott Oroszország ellen száll vízbe, július 18-án, csütörtökön, magyar idő szerint 13:30-kor.