Vágólapra másolva!
70-62-es vereséget szenvedett Olaszországtól a magyar női kosárlabda-válogatott az U18-as Európa-bajnokság döntőjében. Az első negyed végére 13 pontos hátrányba kerültünk, amit a harmadik negyed végére sikerült három pontra csökkenteni, de a vezetést a meccs végéig nem tudtuk átvenni. Az ezüstérem is egy óriási siker a magyar kosárlabdázásnak.

– nyilatkozta Völgyi Péter, az U18-as magyar női kosárlabda-válogatott kapitánya az Európa-bajnokság döntője előtt.

Völgyi Péter a mérkőzés előtt mentálisan is tüzelte a válogatottját Forrás: FIBA

A mieink a csoportban a fehéroroszokat 97-61-re, a később a torna negyedik helyét megszerző oroszokat 76-34-re, végül a szerbeket 71-54-re verték Dombai Rékáék. Az egyenes kieséses szakaszban előbb a belgákat győzték le 83-73-ra, majd a negyeddöntőben a cseheket intézték el nagyon simán, 90-61-re.

Következett az elődöntő, ahol parádés védekezéssel sikerült legyőzni a torna favoritjának számító franciákat 67-56-ra.

Jó védekezéssel és gyenge támadójátékkal kezdett mindkét válogatott, két és fél perc elteltével mindössze négy olasz pont született. Az olasz válogatott duplázással próbálta meg a magyar pontfelelős Dombai Rékát védeni, aki egy óriási hárompontossal kezdte meg a magyar pontgyártást. 8-8-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, viszont egy 5-0-s olasz rohanás után Völgyi Péter kénytelen volt időt kérni. Nem feküdt a magyar válogatottnak az olasz válogatott által játszott egész pályás letámadás, nyolc perc után a sok eladott labda miatt 17-8-as hátrányban voltak Dombaiék. Látszott a magyar csapaton a tegnapi mérkőzés fáradtsága, aminek következtében 13 pontos hátránnyal zártuk az első játékrészt (8-21).

A folytatásban már jobban támadott a magyar válogatott, de a negyed elején állandósult a 13 pontos különbség. Továbbra is kapkodó volt a játék,

de egy jókor jött Dombai-tripla és két büntető után már csak 8 pont volt a csapatok között a különbség.

Az olasz kapitány időt kért, ami jó hatással volt a csapatára. A negyed közepére visszaállt a 10-13 pontos különbség. Hiába parádézott Dombai, nem tudott a félidőig pontszerzésben senki sem felzárkózni mellé (29-42).

Nagy siker az ezüst a magyar kosárlabdának Forrás: Origo

A második félidő is két olasz korsárral indult, kezdtek elúszni a magyar aranyérmes remények. Kiss Angelika három perc elteltével szerezte a félidő első magyar mezőnykosarát. Továbbra sem találtuk az olasz támadások ellenszerét. 51-35-nél előbb Wentzel Nóra egy triplát, majd később Varga Alíz egy duplát szerzett, majd Angyal Barbara 2+1-es akciójával 10 pontra csökkent a különbség a csapatok között.

A negyed végén Boros Júlia szenzációs percei következtek, aminek köszönhetően mindössze hárompontos hátrányban várta a magyar válogatott az utolsó 10 percet (52-55).

A negyedik negyed magyar kosárral kezdődött. Varga egy gyors ziccer után középtávolról is eredményes tudott lenni. 57-56-nál egy pontra sikerült feljönni, de az olaszok képesek voltak egy magasabb fokozatba kapcsolni és 6-8 ponttal vezettek a negyed záró szakaszáig. A magyar válogatotton látszódott a fáradtság, de egy másodpercre sem adták fel a találkozót. Az utolsó egy percben még megpróbáltunk közelebb zárkózni, de végül 70-62-re az olasz válogatott nyerte meg az Eb-döntőt.

Székely Norbert a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya elégedett lehet, mert jó néhány játékos bizonyította, hogy rendkívül tehetségesek és később akár a felnőttek között is válogattak lehetnek.

Eredmény, U18-as női Eb, döntő:
Magyarország–Olaszország 62-70 (8-21, 21-21, 23-13, 10-15)