Vágólapra másolva!
A magyar női válogatott 11 ponttal legyőzte a torna legnagyobb esélyesének tartott francia csapatot a Szarejevóban zajló U18-as női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében. Völgyi Péter csapata ezzel bejutott a torna fináléjába, ahol Olaszország lesz az ellenfele. 

Az Európa-bajnokság favoritja várt a magyar válogatottra a szarajevói elődöntőben, amelyikről Völgyi Péter, a mieink szövetségi edzője azt mondta, hogy „a franciáknál nehezebb ellenfél nem jöhetett volna. Szerkezetileg, fizikálisan egy remek csapat, modern rendszerben kosárlabdáznak. Tíz egyformán jó játékosuk van, gyakorlatilag nincs is gyenge pontjuk. Kellemetlen ellenfelek, egyértelműen a torna elsőszámú esélyesei".

A mieink az egy évvel ezelőtti Eb-n mégis elkapták őket (69-61), bebizonyítva, hogy nem verhetetlenek ők sem. A mieink a csoportban a fehéroroszokat 97-61-re, az oroszokat 76-34-re(!), végül a szerbeket 71-54-re verték. Az egyenes kieséses szakaszban előbb a belgákat győzték le 83-73-ra, majd a negyeddöntőben a cseheket intézték el nagyon simán, 90-61-re.

Völgyi Péter (középen) az Eb eddigi legnehezebb meccsére készíthette föl a csapatot Forrás: FIBA

Fej-fej mellett haladtak a csapatok a mérkőzés elején. A mieinktől az első négy percben csak Dombai Réka tudott kosrat szerezni, aki három duplát süllyesztett el, amire a franciák rendre válaszoltak. A hatodik percben aztán Angyal Barbara is bekapcsolódott a pontgyártásba, két gyors duplája után a franciák ki is kérték az első idejüket. Tripíakísérletnél szabálytalankodtunk, a franciák pedig a három értékesített büntető után kint maradtak letámadni, de átjátszottuk őket, és Kiss Angelika is kosarat szerzett (12-9).

Rendre sikerült feltörni a franciák szoros védekezését,

az utolsó percekben még Keita Aya és Wentzel Nóra is betalált, így az addigi legnagyobb különbségű magyar vezetéssel ért véget az első tíz perc (18-13).

A második negyedben két percet kellett várni az első magyar kosárra, ekkor Wentzel talált be a támadóidő lejártát jelző dudaszó megszólalásának pillanatában. A franciák nagyon ügyeltek rá, hogy ne tudjunk élni nagy fegyverünkkel, a kinti dobásokkal, de Dombai duplájával, és Varga Aliz két büntetőjével így is hét pontra nőtt a magyar csapat előnye (24-17).

Mindenki hozzátette a magáét Forrás: FIBA

Elég volt azonban két rontott támadás, és máris három pontra olvadt az előny, a franciák különösen a palánk alatt voltak hatékonyak. Három perccel a vége előtt pedig egy 2+1-es akcióval utol is értek bennünket (26-26),

de Angyal Barbara triplájával visszavettük a vezetést, és előnnyel mehettünk szünetre (31-28).

A franciák kezdték jobban a harmadik negyedet, öt pontot szereztek zsinórban, amire csak harmadik perc közepén tudtunk válaszolni, előbb Kiss Angelika, majd Dombai volt eredményes. A francia centerjátékot triplák ellensúlyoztuk, Boros Júlia egy percen belül mind két sarokból elsüllyesztett egyet, majd Dombai is beszórt egyet úgy hét és fél méterről. Varga centergólja után megint időt kértek a franciák (46-40).

A negyed azonban így is Dombai újabb triplájával, és nyolcpontos magyar előnnyel ért véget (51-43).

Az utolsó tíz perc Kiss Angelika két jó büntetőjével kezdődött, ami után először volt tíz pont a mieink előnye, Keita kosara után pedig megint időt kellett kérniük a franciáknak (56-43). Működött a dolog, mert percekkel később, 56-50-nél Völgyi Péternek kellett ugyanígy tennie.

Joggal örültek a meccs végén a magyar lányok Forrás: FIBA

Wentzel kosara gyógyírként hatott, Angyal két büntetőjével 3 perc 25 másodperccel a vége előtt pedig visszaállt a tíz pont különbség. Egy duplát még tudtak belőle faragni a franciák, de Angyal triplája lezárt minden kérdést – a magyar válogatott remek védekezéssel és helyenként ugyancsak remek támadójátékkal bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe, ahol Olaszország lesz az ellenfele.

Eredmény, U18-as női Eb, elődöntő:
Magyarország–Franciaország 67-56 (18-13, 13-15, 20-15, 16-13)