Vágólapra másolva!
Nem lesz ott a 2020-as tokiói nyári olimpián a magyar női kosárlabda-válogatott, mert a belgrádi Európa-bajnokság alsóházi rájátszásában 72-56-ra kikapott Belgiumtól. A magyar csapat nagyszerűen kezdte a meccset, de a második negyedben rengeteget hibázott, azon a tíz percen el is ment a mérkőzés. A második félidő belga örömjátékot hozott, amihez a magyarok nem sokat tudtak hozzátenni.

A britektől elszenvedett vereség után kapott még egy lehetőséget a magyar női kosárlabda-válogatott, hogy elérje a tokiói olimpiai selejtezőre tartó vonatot.

De ez az utolsó sansz is volt egyben.

A belga csapat a legutóbbi, 2017-es Európa-bajnokságon harmadik, az egy évvel ezelőtti világbajnokságon pedig a negyedik helyen végzett. Az egész Eb-n most játszottunk tehát a legnehezebb ellenféllel, finoman szólva nem mi voltunk tehát az esélyesek.

Székely Norbert szövetségi kapitány a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A pénteki szünnap amúgy a lelkek ápolásával is telt - túl azon, hogy a csapat természetesen edzett is. A játékosok fontosnak tartották, hogy ne rágják magukat a negyeddöntős vereségen, mert az önmarcangolás sehova sem vezet a sportban.

A mérkőzés felvezetése méltatlan volt egy Európa-bajnoksághoz,

megírtuk, hogy a szervezők nem küldtek buszt a magyar csapatért, a belgák pedig nem engedték fel saját járművükre a magyarokat.

Botrányos szervezés: alig tudott a csarnokba jutni a női kosárválogatott

Az Európa-bajnokság szervezői egy buszt küldtek a két csapatért, a magyarokat nem engedték fel.

2014. július 6-án - azaz éppen 5 évvel ezelőtt - a magyar női U17-es válogatott világbajnoki bronzérmet nyert a csehországi korosztályos vb-n. Abban a csapatban Kiss Virág, Dubei Debóra és Studer Ágnes is játszott. Ők most a felnőtt válogatottban arra készültek, hogy felvegyék a versenyt Belgiummal.

Turner, Studer, Raksányi, Zele, Határ

- a szokásos magyar kezdővel indultunk a belgák elleni csatába.

ELSŐ NEGYED

Pont, blokk, lepattanó szerzése - Határ Bernadett így indította a meccset.

A magyar csapat villámrajtot vett, 9-0-ra vezetett. Belgium időt kért.

Nem akartunk hinni a szemünknek, de valószínűleg a belgák sem. A Jekatyerinburg sztárja, Emma Messemann 3 perc után szerezte az első kosarát, ekkor lett 9-2 az állás.

Yvonne Turner (b), a magyar és Julie Allemand (j), a belga válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

11-2 után megint Messemann szerzett kosarat, de ekkor kisebb hullámvölgybe kerültünk, mert Belgium sorozatban öt pontot szerzett. Horti kosara mozdította ki a magyarokat, mindkét csapat sokat cserélt. 15-7 után két magyar ziccer maradt ki, ezek bosszantó dolgok voltak. A belgák szívósan tapadtak, a 9. percben 15-12-re vezettünk, majd Turner egyéni akciójával léptünk távolabb.

Az első negyed végén a magyar csapat 5 ponttal, 17-12-re vezetett.

MÁSODIK NEGYED

Kim Mestdagh két hármasával indította a második negyedet Belgium, ezzel 17-18 lett az állás, megfordította a meccset a belga csapat, mert Allemand is betalált. 17-20, a belgák ugyanúgy 8-0-s rohammal indították a mérkőzést. Muszáj volt időt kérnie a magyar szövetségi kapitánynak, de ez sem segített,

egyszerűen teljesen leblokkolt a magyar válogatott.

Belgium sorozatban dobta a kosarakat, mi meg olyan hibákat követtünk el, hogy kiléptünk a pályáról labdavezetés közben. Egyszerűen hihetetlen, ami a pályán történt. 15-0 volt a belgáknak már ez a negyed.

Yvonne Turner (b), a magyar és Heleen Nauwelaers (j), a belga válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

6 perc 51 másodperc ment el úgy a második negyedből, hogy nem született magyar pont. Ekkor Horti végre megcsinált egy akciót, és büntetőzhetett is, 20-27 volt az állás.

Aztán gyakorlatilag bedaráltak bennünket.

A sorozatos magyar hibák miatt Belgium elhúzott 20-36 után Turner dobott végre egy hármast. Semmi sem segített, ezt a negyedet 27-8-ra nyerte meg a belga csapat, a félidőben 25-39 volt az állás.

HARMADIK NEGYED

Iszonyatos mélységből indítottuk a második félidőt. Turner olyan ziccert hagyott ki, amit szinte ki sem lehetett,

majd újra beindult a belga gőzhenger.

Egy sokat mondó adat: a találkozó első félidejében 18 büntetőt dobhatott Belgium, Magyarország egyet. Sorozatban kaptuk a hármasokat, nem volt egy súlycsoportban a két csapat. 25-45 után két magyar akció is kosárral zárult, öt pontot faragtunk a hátrányból.

Határ Bernadett (b), a magyar és Kyara Linskens (j), a belga válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Igazából az volt az érthetetlen, hogy egy csapat, amely 9-0-s kezdést csinál a világ egyik legjobb együttese ellen, miért nem tud ebből erőt meríteni?

Próbálkoztunk, küzdöttünk, de ezen a kora délutánon semmi nem ment be, a túloldalon viszont Belgium remek hármasokkal operált.

Tartotta is a húszpontos különbséget a belga csapat, amely az utolsó szünetben 57-37-re vezetett.

NEGYEDIK NEGYED

A lényegi kérdések tehát eldőltek, de az utolsó negyedet is le kellett játszani. Labdavezetés közben kétszer hibáztunk, de ennek már nem sok jelentősége volt sajnos. Itt már csak az volt a kérdés, hogy mi lesz a számszerű végeredmény. Raksányi nem adta fel, két hármast is bevágott, de ezzel is csak mínusz 18 pontra tudtunk feljönni. Erre a belgáknak egy 7-0-s roham volt a válaszuk. Mínusz 25-nél időt kért a magyar csapat. Az edzők sokat cseréltek, igyekeztek mindenkinek lehetőséget adni, így jöhetett be Lelik Réka, Pusztai Petra és Kiss Virág is a pályára. Mindez azonban már nem osztott, nem szorzott,

azon szurkoltunk, hogy legalább ezt a negyedet nyerje meg a magyar csapat.

Az utolsó két percben sikerült ezt a célt teljesíteni, 19-15-re nyertük a záró felvonást, de az olimpiai selejtezőre nem Magyarország, hanem Belgium utazik.

Horti Dóra (b), a magyar és Ann Wauters (j), a belga válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

ÉRTÉKELÉS

A magyar női kosárlabda-válogatott nagyszerűen kezdte az Európa-bajnokságot, mert a csoportmérkőzések során a szlovénok és az olaszok legyőzésével egyből csoportelső lett.

A két győztes meccset ugyanakkor sorozatban három vereség követte,

ez pedig azt jelentette, hogy - bár kétszer is játszhattunk az olimpiai selejtező eléréséért - nem lehetünk ott a 2020-as tokiói játékokra kvalifikáló februári sorozaton.

Studer Ágnes (b), a magyar és Julie Allemand (j), a belga válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez talán előzetesen - és most sem - lett volna realitás, ám ettől még az emberben maradhatott némi hiányérzet.

Ugyanakkor az is tény, hogy helyezésben a magyar csapat a 2017-es 12. helyhez képest előbbre lépett, 2015 óta pedig az Európa-bajnoki szereplésben folyamatosan javult Magyarország.

Talán majd a 2021-es Európa-bajnokságon sikerül még feljebb kapaszkodni.

Női kosárlabda Európa-bajnokság, alsóházi rájátszás az olimpiai selejtezőért: Magyarország-Belgium 56-72 (17-12, 8-29, 12-18, 19-15)

Székely Norbert szövetségi kapitány:

Jó úton járunk, és remélhetőleg Európa legjobbjai közé emelkedünk a következő két-három évben" - jelentette ki a szakvezető, kiemelve a fiatal magyar kosárlabdázókat, akik közül a 20 év alatti Lelik Réka vagy Pusztai Petra már a felnőtt csapatot erősíti.

A 11 pontos Raksányi Krisztina kiemelte, hogy a világ egyik legjobb csapatával szemben maradtak alul.

A vége kicsit keserű lett, de idővel az marad meg, hogy ott voltunk a negyeddöntőben" - jelentette ki a csapatkapitány.

A belgák mestere, Philip Mestdagh közölte, sikerrel vették az utolsó akadályt az olimpiai kvalifikáció felé.

"Le kellett győznünk ma a magyarokat, és megtettük. Persze ha nem kapunk ki a franciáktól a hosszabbításos negyeddöntőben, akkor még többet elérhettünk volna, de így is elégedettek vagyunk" - fűzte hozzá.

A csapat legtapasztaltabb játékosa, a WNBA- és négyszeres Euroliga-bajnok Ann Wauters azt mondta, nem volt egyszerű, de teljesítették a küldetésüket Belgrádban.

jelentette ki.