Vágólapra másolva!
Akik a magyar női kosárlabda-válogatott közelébe kerültek kedden, láthatták, hogyan nő a feszültség a csapat körül a csütörtökön 12.30-kor kezdődő Magyarország-Nagy-Britannia negyeddöntő előtt. Mondjuk ezen nincs mit csodálkozni, mert a tét óriási, a sportág szempontjából meghatározó lesz. Egy biztos, 27 éve nem vívtunk ennyire fontos mérkőzést, mint amilyen csütörtökön ránk vár.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

"Más ez a palánk, sokkal keményebb, nézd meg, mennyire messze pattannak a labdák róla" - jegyezte meg Studer Ágnes, aki a keddi edzés végét az oldalvonal mellett töltötte, miután csapattársa, Kiss Virág adott a combjára egy medvepuszit.

Székely Norbert szövetségi kapitány. Nő a feszültség Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A lányok megfeszültek a tréningen, csak a szövetségi kapitány, Székely Norbert volt kevésbé mosolygós.

Nem azért, mert a játékosok valamit elrontottak, hanem azért, mert az adrenalin benne is folyamatosan növekszik.

Tudom, hogy odahaza még azok is kellemes, legyőzhető ellenfélnek tekintik a briteket, akik napi szinten mélyülnek el a sportágban. Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője kedden este - miután kialakultak a negyeddöntők párosításai - azt írta nekem, hogy a 7 lehetséges ellenfélből papíron a leggyengébbet kaptuk.

A negyeddöntők párosítása és a műsor

2019.július 4. csütörtök.
12.30: Magyarország-Nagy-Britannia
15.00: Spanyolország-Oroszország
18.00: Franciaország-Belgium
20.30: Szerbia-Svédország

A kiváló sportvezetőnek igaza van, de érdemes megnézni, honnan csöppent ide ez a brit együttes, mert akik azt mondják, hogy a semmiből, azoknak nincs teljesen igazuk.

Az első tény, hogy

a magyar női kosárlabda-válogatott jelenleg az 50. helyen áll a világranglistán, Nagy-Britannia meg a 25. helyen.

Ezzel mondjuk annyira érdemes mélyen foglalkozni, mint a labdarúgók világranglistájával, de ez is egy tényadat, ezen a listán tehát jobbak a britek.

A britek a házigazda jogán vehettek részt a 2012-es londoni olimpián Forrás: AFP/Mark Ralston

Nagy-Britannia női kosárlabda-válogatottjának történetét a 2012-es londoni olimpiától kezdve érdemes göngyölíteni. (A 2011-es lengyelországi Eb-n is ott voltak, a 11. helyen zártak, a magyar csapat nem jutott ki erre a tornára.)

Azon az olimpián a házigazda jogán indulhattak el, öt meccsből ötször vesztettek, a csoportból nem jutottak tovább, papírforma, mondhatnánk.

A francia csapatot hosszabbításra kényszerítették, végül a gallok 80-77-re nyertek ellenük. Az orosz csapat is csak 67-61-re verte meg a briteket, akiknek a legnagyobb különbségű vereségük 16 pontos volt (Ausztrália-Nagy-Britannia 74-58.) Ezen felül Kanadától 8, a brazil válogatottól 12 pontos vereséget szenvedtek.

Brit kosárlabda-szurkolók a londoni olimpián Forrás: AFP/Mark Ralston

2013-ban az Európa-bajnokságot Franciaországban rendezték - szintén Magyarország nélkül.

A britek az első csoportmeccsükön bombameglepetésre 74-68-ra legyőzték a szerb válogatottat,

majd 69-56-ra Lettországot. Két, náluk esélyesebb együttest gyepáltak el. A franciáktól elszenvedett súlyos, 79-47-es vereség egyrészt azt mutatta meg, hogy nem nőnek a fák az égig, másrészt azt, hogy egy komoly védekezéssel 50 pont alá lehet szorítani a briteket. A középdöntőben a brit csapat már csak a horvátokat verte meg, a beloruszoktól és a csehektől kikapott, így nem jutott a negyeddöntőbe, a 9. helyen zárt.

A britek egyik legjobbja, Johannah Leedham a 2012-es londoni olimpián Forrás: AFP/Timothy A. Clary

2015-ben Magyarország volt a rendezője a női Eb-nek.

A briteknek (és a magyaroknak) is kíntorna volt az egész.

Az orosz-szerb-horvát-lett négyes egyaránt legyőzte a szigetországiakat, akik a csoport utolsó helyén végeztek (akárcsak a magyarok) és kiestek (akárcsak a magyarok.) Nagy-Britannia 2017-ben nem volt ott a csehországi Eb-n, úgy tűnt tehát, hogy megreked a fejlődésük. De a 2019-es tornára kijutottak (a selejtezőben Izrael és Görögország volt a két legnagyobb ellenfelük, nem mellesleg a kvalifikációs szakaszban a britek három meccsüket is két ponttal nyerték meg.) Az idei Eb-n legyőzték a letteket és az ukránokat, alig kaptak ki a spanyoloktól, majd a nyolcaddöntőben feltűnő magabiztossággal nyertek Montenegró ellen. Akik látták azt a mérkőzést, szemtanúi lehettek annak,

hogy zokognak a brit játékosok a kamera előtt,

hogy emlegtik nyilatkozataikban a csodát, hiszen az már egészen biztos, hogy történetük legjobb Eb-szereplését produkálják 2019-ben és az is biztos, hogy közel vannak az olimpiai selejtező eléréséhez. Nem véletlenül emlegették minden második mondatukban az olimpia szót.

A magyar válogatott edzése a női kosárlabda Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

mondta a keddi edzés után a mindig mosolygós edző, Kovács Andrea. Őszinte, emberi, közhelymentes megnyilvánulás egy olyan meccs előtt, amelyhez foghatót az elmúlt 27 évben nem játszott a magyar női kosárlabda-válogatott. Az 1980-as moszkvai (csonka) olimpia volt az eddigi utolsó, amelyen részt vehettünk - nem alanyi jogon, a politika küldött minket a Szovjetunióba, azzal, hogy a USA és szövetségesei a szovjetek afganisztáni beavatkozása miatt bojkottálták a játékokat.

1984-ben önerőből harcolta ki Kubában Magyarország a Los Angeles-i részvételt,

de mire a csapat Havannból Zürichbe repült, a politikai vezetés lemondta a szereplést a játékokon. Az 1988-as szöuli olimpiára nem jutottunk ki, az 1992-es barcelonaira sem, de ott legalább az olimpiai selejtezőben érdekeltek voltunk. A spanyolországi Vigóban rendezett tornán 16 csapat állt rajthoz, de csak 4 jutott tovább.

Kalmár-Nagy Dóra (a képen jobbra, piros mezben) is ott lehetett az 1992-es vigói olimpiai selejtezőn Forrás: AFP/Daniel Janin

A nagy kérdések hamar eldőltek Vigóban, mert a kínai csapat rögtön az első meccsen 96-52-re legyőzte Magyarországot. Pedig a Pálinkás József-Vertetics István edzőkettős olyan játékosokkal ment Spanyolországba, mint

Balogh Judit, Csávás Andrea, Horváth Judit, Németh Ágnes, Bakai Eszter, Sztojkovics Éva, Kalmár-Nagy Dóra, Csák Magdolna.

Nem rossz névsor, maradjunk annyiban. Balogh Judit a torna elején megsérült, csak a brazilok elleni sorsdöntő meccsre tért vissza, ott 40 pontot dobott, de ezen a mérkőzésen is vesztettünk. A magyar csapatnak így nem volt esélye a továbbjutásra, 3 győzelemmel és 4 vereséggel kiesett.

Az 1992-es olimpiai selejtező

Kína-Magyarország 96-52
Magyarország-Zaire 80-40
Magyarország-Dominika 79-53
Ausztrália-Magyarország 66-55
Brazília-Magyarország 102-80 (a sérüléséből visszatért Balogh Judit 40 pontot dobott!)
Csehszlovákia-Magyarország 71-61
Magyarország-Lengyelország 67-60
A magyar csapat 3 győzelemmel és 4 vereséggel kiesett.

Az 1992-es barcelonai olimpia után már sanszunk sem volt arra, hogy női kosárlabdában az 1996-os atlantai, a 2000-res Sydney-i, a 2004-es athéni, a 2008-as pekingi, a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékokon ott lehessünk.

2019. július 3-án ott állunk ennek az óriási lehetőségnek a kapujában.

Csak be kellene lépni rajta. Mert amelyik együttes eljut az olimpiai selejtezőre, annak... A mondatot babonából nem fejezem be, ígérem, ha elérjük a csatlakozást, megírom, hogy zajlik majd a kvalifikációs torna 2020. februárjában.

A Belgrád Aréna a szerb fővárosban. A szerb-lett közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar csapat is a tizenhatezer-ötszáz néző befogadására alkalmas csarnokban fogja játszani következő mérkőzéseit. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bár a meccs kezdési időpontja 12.30, mégis, mindenkit arra biztatok, aki ezeket a sorokat olvassa,

hogyha tud, jöjjön el Belgrádba szurkolni a magyar csapatnak.

Nisben az olaszok ellen láttuk, mennyit jelentett 500 magyar jelenléte. A belgrádi csarnokba 16.500 néző fér be, itt 1800 ember is elveszik, de lélektanilag, emocionálisan egyáltalán nem mindegy, hogy mennyien lesznek itt a magyarok.

A csapatnak sokat jelent - ezt tudjuk. Ha jönnek, akkor a 214-es, vagy 215-ös szektorba vegyék meg a jegyeket.

Mi pedig egy nappal a nagy meccs előtt nem tehetünk mást, mint várjuk, reméljük a csodát.