Vágólapra másolva!
Hétfőn eldőlt, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott a nem túl sportoló  - és szurkolóbarát időpontban, csütörtökön 12.30-kor kezdi el az olimpiai selejtező szempontjából sorsdöntő negyeddöntőjét a belgrádi női kosárlabda Európa-bajnokságon. Holott az eredeti programban a C-csoport győztesének 18.00-kor kellett volna játszania. Márpedig a C-csoport győztese Magyarország volt. Megint kitoltak volna velünk? Nem és azt is elmondjuk, hogy miért nem.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

Ebéd helyett gyilkos harc - írtuk a címben és ebben tényleg nincs most túlzás. A legjobb 4 közé jutás és a biztos olimpiai selejtezős hely elérése dől el a Magyarország-Nagy-Britannia meccsen.

Tényleg óriási lesz a tét.

Szögezzük le gyorsan: ami a magyar (és a brit) csapattal történt, az nem egyedi. Az Európa-bajnokság előzetesen kiadott műsorában valóban az szerepelt, hogy a C1-es csapat negyeddöntője 18.00-kor kezdődik. Csakhogy az apróbetűs részben ott volt, hogy a FIBA és a helyi szervezőbizottság a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

A magyar szurkolók talán nagy számban jönnek el Belgrádba, de a 12.30-as kezdés nekik sem ideális Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez történt ebben az esetben is. A hibát a FIBA (és hozzájuk hasonlóan szinte az összes sportági világszövetség) ott követte el, hogy

az előre megtervezett negyeddöntős időpontok mellé odaírta, hogy melyik időpontban játszik az A-csoport győztese, a B, a C és a D-csoport első helyezettje.

Ha ezt nem teszi, akkor most nem morog senki.

A szerbek (D1) az egész Európa-bajnokságon kibérelték maguknak a 20.30-as kezdést, a napi utolsó meccset. Ezzel semmi baj nincsen, minden világversenyen általában ez a módi. Az is világos volt, hogyha bejutnak a negyeddöntőbe, akkor ott a házigazda viszi el a 20.30-as meccset. Ez így történt.

Azzal, hogy az Európa-bajnokságon egy nap alatt zavarják le a négy negyeddöntőt, biztossá vált, hogy

az elsőnek legkésőbb 13.00-kor el kell kezdődnie.

(Jelzem, mindez az olimpiai tornákon is így van.) Belgrádban ez 12.30 lett. (Csak emlékeztetőül, a 2012-es londoni olimpián az Izland-Magyarország férfi kézilabda negyeddöntő délelőtt 11.00-kor kezdődött.) Ezzel még mindig nincs gond. De miért pont a magyar-brit meccs került oda?

Azért, mert a másik két negyeddöntőben (a szerbekét már tárgyaltuk) a spanyol és a francia válogatott szerepel.

Mindkettő sportpiaca nagyobb, mint a magyaroké (a britekkel szemben nem áll meg ez az összevetés, de Nagy-Britanniában meg a női kosárlabda nem tényező), mindkettő ország sporttelevíziós piaca nagyobb, mint a magyaroké.

Plusz, sem a spanyolok, sem a franciák nem szívesen játszottak volna 12.30-kor. (Pedig az eredeti kiírás szerint ebben az időpontban a spanyol válogatott negyeddöntőjének kellett volna kezdődnie.) Amikor a FIBA megalkotja a műsort, pont ezeket a szempontokat veszi figyelembe. Meg olyan dolgokat, hogy Spanyolországban a 12.30 az "kora hajnal", meg azt, hogy ki milyen szinten tud protestálni. Bár a FIBA Europe végrehajtó bizottságának magyar tagja is van (Bodrogváry Iván), de ehhez még ő is kevés.

Dubei Debóra (b) és csapattársai csütörtökön Nagy-Britannia ellen lépnek pályára a négy közé jutásért Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hangsúlyozzuk: ami Belgrádban történt, nem egyedi jelenség és nem azt jelenti, hogy már megint kitoltak a magyarokkal - akkor sem, ha tényleg van egy ilyen olvasata a dolognak. A 12.30-as kezdés amúgy tényleg senkinek sem jó.

Normális esetben ilyenkor nem játszanak a magyarok (de mások sem) kosármeccseket, élettani szempontból sem mindegy, hogyan reagál erre a sportolói szervezet.

Ehhez a kezdéshez kell az edzésidőket is belőni, arról nem beszélve, hogy mennyire nézőellenes a fél egyes kezdés. Ha a magyar-brit meccs este hattól lett volna, nagyobb esély mutatkozik arra, hogy Magyarországról több szurkoló érkezik Belgrádba. Reméljük, így is jönnek, de ehhez már szabadságot kell kivennie annak, aki drukkolni szeretne Székely Norbert csapatának.

Mindaz, amiről most írtunk, az a feldobásig lesz érdekes. Onnantól csak az a lényeg, hogy Határ Bernadették megnyerjék a meccset és készülhessünk az olimpiai selejtezőre, meg az éremcsatákra. A többi meg mese.