Női röplabda: hazai pályán is legyőzte Ausztriát a magyar válogatott

Nagy Eszter. női röplabda-válogatott
A magyar női röplabda-válogatott csak az első szettben tudta megszorongatni esélyesebb ellenfelét
Vágólapra másolva!
Győzelemmel zárta a csoportkört a magyar női röplabda-válogatott az Európa-ligában. Ausztria megnyerte az első szettet, de a játékát feljavítva megfordította és megnyerte Jan De Brandt együttese a találkozót. A többi csoport eredményei viszont úgy alakultak, hogy Szakmáryék nem jutottak be a sorozat négyes döntőjébe. 

Ausztria ellen játszotta a magyar női röplabda-válogatott a hatodik és egyben utolsó csoportmeccsét az Európa-ligában. Jan De Brandt csapata öt fordulót követően, tíz ponttal állt a második helyen, a tizenegy pontos Horvátország mögött. Szerdán magabiztosan, 3-0-ra nyertek Szakmáryék idegenben az osztrákok ellen. Hazai pályán is legalább 3-1-es győzelemre volt szüksége a magyar válogatottnak, hogy a többi csoport eredményétől függően bejusson a sorozat négyes döntőjébe.

Az 1200 néző előtt kezdődött találkozón, 3-0-s magyar kezdést követően gyorsan egyenlítettek az osztrákok. A szett közepéig nem tudott egyik csapat sem jelentős előnyt kialakítani. Sok volt a hiba a magyar oldalon: Szakmáry kétszer is megérintette a hálót blokkolás közben, míg Molcsányi elengedett egy hosszúnak tűnő labdát, ami a pályán belül ért földet. Az osztrákok gyors akciókat vezettek, amelyeket a magyar válogatott nem tudott blokkolni. 17-14-es vendég vezetésnél kért időt a magyar kapitány. Az eligazítást követően Cicicet és Némethet is a pályára küldte Jan De Brandt, hogy frissítsen a csapatán. 21-16-nál, egy szép Sándor befejezést követően úgy tűnt, hogy feltámad a magyar válogatott, de az osztrákok lendülete nem tört meg a szett végén sem (18-25;0-1).

Kaposvár után a Ludovika Arénában lépett pályára a magyar válogatott Forrás: hunvolley.hu

A folytatásban sem javult a magyar válogatott játéka, továbbra is sok volt a pontatlanság. 11-11 után zsinórban három hazai pont következett és úgy tűnt, hogy összeállt a magyar együttes támadójátéka. 16-12-nél időt kért az osztrák kapitány, de a folytatásban sem tudott mit kezdeni csapata a remek befejezéseket bemutató Pekárik-Bokorné Liliom duóval.

19-13-nál újabb osztrák idő következett, de a hajrában már nem tudtak fordítani a vendégek és kiegyenlített a magyar válogatott (25-16;1-1).

A harmadik szettben is folytatta a hazai csapat a jó játékát. 5-2-es hazai vezetésnél Sándor egy okosan megütött ásszal érdemelte ki a közönség elismerését. Szakmáry-bomba, Bokorné Liliom-ejtés és Tálas-blokk is kellett ahhoz, hogy az etap közepén 14-6-ra is vezessenek a hazaiak. A magyar kapitány Dékányt és Törököt is pályára küldte néhány akció erejéig. 17-13-ra felzárkózott Ausztria, de 4 pontnál nem tudtak közelebb jönni a játékrész végéig. A magyar válogatott egy szettre került a győzelemtől (25-18;2-1).

A második és a harmadik szettben látványosan játszott a magyar válogatott Forrás: hunvolley.hu

A negyedik szettben összekapta magát az osztrák válogatott és villámgyorsan 7-2-es vezetést szerzett. Elkezdett a magyarok nyitásfogadása akadozni, amit kihasználtak a vendégek. 12-5-nél kért időt Jan De Brandt, de a játékrész közepéig nem sikerült közelebb zárkózni.

17-13-as osztrák vezetésnél Szakmáry szerzett egy látványos pontot a hátsó sorból,

ami felpörgette a csapatot és már csak egy egység maradt a vendégek előnye, amikor a kapitányuk időt kért. 23-22-re már a magyar válogatott vezetett, amikor Pekárik egy centerakcióval két meccslabdát szerzett.

Az elsőt még kivédekezték az osztrákok, de a másodikat Szakmáry beütötte és megnyerte Magyarország a találkozót (25-23;3-1).

Frissítés: a többi csoport eredményeinek alakulása miatt nem jutott be az Európa-liga négyes döntőjébe a magyar női röplabda-válogatott.