Vágólapra másolva!
Nagyon erős ellenfél, a szintén Európa-bajnokságra készülő lett válogatott ellen játszotta le utolsó prágai felkészülési mérkőzését a magyar női kosárlabda-válogatott. A meccsen a magyar csapat helyenként kifejezetten jól játszott, Határ Bernadett klasszis teljesítményt nyújtott, mégis a lettek nyertek 69-63-ra.

A két együttes a felkészülés során 2019. június 2-án egyszer már megmérkőzött egymással a spanyolországi Burgosban és akkor a lettek 79-65-re nyertek ellenünk. Volt tehát miért visszavágni a balti együttes ellen.

Studer, Varga, Simon, Raksányi, Határ - ebben az összeállításban kezdett a magyar csapat, amely Varga Zsófia kosarával 2-0-ra vezetett. Erre rögtön két lett tripla érkezett és pillanatok alatt 2-6 lett az állás. Ezt Határ egy középtávolival egyenlítette ki, majd Studer lopott labdát és adta a gólpasszt Raksányinak, 6-6. Nagy dobópárbaj alakult ki, a letteknek szinte sült a kezük. Megint elhúztak 7 ponttal (11-18), mindez azért, mert a magyar csapat képtelen volt kosarat dobni. Még le sem telt az első negyed, de a magyar együttesben már 9 játékos lépett pályára.

Studer Ágnes labdavezetése a lettek ellen Forrás: MKOSZ

Ez is azt jelezte, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány próbálta a legideálisabb felállást megtalálni. Horti kosara törte meg a hosszas magyar ínsgéget (13-18), miközben a mieink védekezése sokkal keményebb lett, ezt két labdaszerzés is jelezte. Csakhogy ezekből nem sikerült előnyt kovácsolni, mert a támadásoknál kimaradtak a lehetőségek. Az első negyed után 21-15-re vezettek a lettek.

Nagyon rosszul alakultak a dolgaink a második negyed elején, mert a lettek pillanatok alatt 11 pontos előnyre tettek szert. Horti volt az egyetlen, aki támadásban szétszaggatta magát, a többiek dobásai rendre kimaradtak. Továbbra is a védekezésünk volt a jobb, több alkalommal akasztottuk meg a lett támadásokat. A két magasember, Horti és Határ nagyon sokat dolgozott. Különösen a Sopron centere nyújtott elképesztőt, mert a 15. percben 11 pontnál és 7 lepattanónál járt. Vissza is jöttünk 5 pontra (25-30), majd kaptunk két újabb kosarat. Nagyon sokat kivehetett a magyar együttesből az állandó visszakapaszkodás. Amikor pedig a lettek bevágták az ötödik triplájukat, megint meglett a közte tíz (27-37.) Nálunk ez a mutató 9/0 volt ekkor. A nagyszünetben 37-29-re vezettek a lettek.

Kemény küzdelemre kényszerítettek bennünket a lettek Forrás: MKOSZ

Ez a 8 pontos hátrány persze nem tűnt ledolgozhatatlannak, csak ehhez jobb támadójáték kellett volna a második félidőben. Lőn csoda, 6-0-al kezdett a magyar válogatott, Studer szépen szerzett labdát, Határ mindent bedobott, a 23. percben már csak két ponttal vezettek a lettek, akik időt is kértek. A triplák továbbra sem mentek (10/0 volt a mutató), de legalább egyenlítettünk (37-37.) Simon Zsófia duplájával már mi vezettünk, ekkor nagyon fegyelmezetten játszott a magyar válogatott. Aztán Simon megcsinálta az első triplánkat, 42-37 ide, nagy fordulat állt be a meccsen.

50-44-né Határ leült pihenni, Horti jött a helyére, lettek egy újabb triplával és egy kettessel visszajöttek a nyakunkra. Ekkor Lelik nem tudott 5 másodperc alatt elvégezni egy bedobást, elvették a labdát. A harmadik negyed utolsó egy perce nem a miénk volt, az utolsó szünetben Lettország 53-50-re vezetett, de ezt a negyedet 21-16-ra Magyarország nyerte meg.

A harmadik negyedben remekül játszott a fehér mezes magyar csapat Forrás: MKOSZ

Nem volt tehát reménytelen vállalkozás a meccs megnyerése, az ember csak a 14/1-es triplamutatónk miatt vakarta a fejét. Határ gyors kosarával nyitottunk, a Sopron Basket centere már 21 pontnál tartott ekkor. Aztán egy triplával visszavettük a vezetést (55-53.) Izgalmas, látványos volt a meccs, csak megint bevertek nekünk két triplát. Ami nagyon fájó volt, hogy Dubei Debórának mennyire nem ment a játék. Ezzel a 6-0-s lett szériával megint elmentek, de Studer triplával válaszolt (58-59.)

Három és fél perccel a vége előtt 59-65, nehéz helyzetben voltunk. Az idő telt, a magyar csapat fáradt és végül 69-63-as vereséget szenvedett. A lettek ezzel meg is nyerték a prágai tornát, a mieink a harmadik helyen végeztek, de ebből a meccsből lehet építkezni, mert voltak olyan szakaszok, amikor kifejezetten jól játszott a magyar csapat. Határ Bernadett teljesítménye pedig extra volt, Európa-klasszis produkció. A sok kihagyott tripláért kár, de van még idő a szerbiai Európa-bajnokságig, szóval, lehet még javítani. Arról nem is beszélve, hogy Yvonne Turner érkezésével a magyar együttes más minőségű játékra lesz képes.

Női kosárlabda válogatott mérkőzés: Magyarország-Lettország 63-69 (15-21, 14-16, 21-16, 13-16)
A magyar csapat legjobb dobói: Határ 22, Horti 14, Simon, Studer 7-7.