Vágólapra másolva!
Gyenge első és biztató második félidő után a magyar női kosárlabda-válogatott Prágában 65-58-ra kapott ki a házigazda Csehországtól az Eb felkészülési torna első napján.

Három nap alatt három mérkőzés - ez várt Prágában a magyar női kosárlabda-válogatottra azon a négyes tornán, amelyen a csehek mellett Bosznia-Hercegovina és Lettország vett részt.

A magyar válogatott a csütörtöki napon a házigazda csehek ellen lépett pályára az USK Praha csarnokában.

Studer Ágnes és Kis Virág sérülés miatt továbbra is a kispadról figyelte az összecsapást.

Két magas emberrel (Határ, Horti) kezdett a magyar csapat amely az első negyedben nem játszott jól. 8 és fél perc után mindössze 6 pontot dobtunk, kaptunk ellenben 16-ot, tehát már az első játékrészben jelentős előnyt szereztek a csehek. Nem csoda, hogy mínusz 10-nél Székely Norbert szövetségi kapitány időt kért. A 9. percben Raksányi hármasa volt az első olyan támadás, amelyre csettinteni lehetett. Előtte nem ment a dobás - sem akcióból, sem büntetőkből nem tudtunk a kosárba találni. Az első negyed utolsó támadása is a magyaroké volt, Dubei duplájával 10 perc után 18-11-re vezettek a csehek.

A fehér mezes magyar csapat az első félidőben nehezen bírt a csehekkel Forrás: MKOSZ/Pókász Endre

Nem volt elég éles a magyar csapat játéka az első negyedben. A 11 dobott pont sem volt éppen sok. Innen a második negyed elején sem sikerült elmozdulni, miközben a házigazda már 24-11-re vezetett. A magyar csapat támadásaiba rengeteg hiba csúszott. Mondjuk a csehek sem tündököltek, de amíg ők vezettek, kevéssé érdekelte őket. A 13. percben végre mi is dobtunk két duplát, ezzel benéztünk a tíz pontos határ alá (24-15.)

Viszont a büntetők - akárki is dobta - nem mentek be;

15 perc alatt hetet hibáztunk ebből a dobásból. A csehek nem, a 16. percben már 33-19-re vezettek. Ennek akár csúnya vége is lehet - gondoltuk ekkor. Mert az rendben van, hogy nem egy felkészülési meccsen kell a válogatottnak tündökölni, de azért nem ártott volna egy kicsivel jobb játék. A nagyszünetben a csehek 14 ponttal, 39.25-re vezettek.

Határ Bernadett (fehér mezben) keményen dolgozott a palánk alatt Forrás: MKOSZ/Pókász Endre

Abban bíztunk, hogy a második félidőben jobb magyar produkciót láthatunk. És ez így is történt. A magyar csapat ekkor legponterősebb játékosa, Horti kosarával indult a harmadik negyed, majd a bírók ráfújták Hortira a negyedik faultját is. Hanusovát nem tudtuk tartani, a 24. percben 45-28, azaz már 17 pont volt a különbség.

Ekkor valami megcsillant, mert Lelik bevágott egy hármast,

a magyar csapat elkezdett jobban védekezni a palánk alatt és a 26. percben már csk 10 ponttal, 47-37-re vezettek a csehek. Időt is kért Stefan Svitek. A negyed utolsó részében Lelik vette a hátára a csapatot, szinte már örvendeztünk, hogy az utolsó szünetre csak mínusz nyolccal megyünk, amikor a dudaszóval szinte egyidőben kaptunk egy triplát és ezzel 57-46 volt az állás a negyedik negyed kezdete előtt.

Zele Dorina duplája vezette fel a negyedik negyedet. 57-50-nél jutott eszébe az embernek, ha nem marad ki annyi büntetőnk, már mi vezetnénk.

Mindenesetre a második félidőben sokkal jobban játszott a magyar csapat.

Megvoltak a helyzeteink, volt amit sikerült kihasználni, volt, amit nem. 4 perccel a vége előtt Határ dobott kosarat, 57-52. Még annak a reménye is felcsillant, hogy a magyar csapat megnyeri a meccset. Határ nagy percei voltak ezek, mert a következő ziccere után már csak 3 pont volt a csehek előnye. A Sopron centere 13 pontnál tartott ekkor.

A második félidőben sokkal jobban játszott a magyar csapat Forrás: MKOSZ / Pókász Endre

1.49 volt hátra, a cseh válogatott 5 ponttal vezetett. Határ dobott megint egyet a palánk alól, de a csehek triplával válaszoltak. 62-56-ra vezettek, 68 másodperc volt hátra. Ezt az előnyt a csehek már nem engedték ki a kezükből, de ez a szoros vereség - főleg az első félidő tekintetében - vállalható volt. A vége 7 pont, 65-58 oda.

Határ Bernadett 13 ponttal és 15 lepattanóval dupla-duplát ért el.

Pénteken a magyar csapat Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára Prágában.

Női kosárlabda válogatott mérkőzés: Csehország-Magyarország 65-58 (18-11, 21-14, 18-21, 8-12)
A magyar válogatott legjobb pontdobói: Határ 13, Horti 12, Lelik 9, Raksányi 8, Zele 6.