Női röplabda: magabiztos győzelmet aratott a magyar válogatott Ausztriában

Nagy Eszter, magyar válogatott, női röplabda
Bokorné Liliom Rita (j) és Nagy Eszter, valamint a német Jana Franziska Poll (k) az azerbajdzsáni női röplabda Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Bakuban 2017. szeptember 24-én
Vágólapra másolva!
3-0-ra megnyerte a magyar női röplabda-válogatott az Ausztria elleni Európa-liga csoportmeccsét. Az első szettet csak két ponttal, viszont a második és a harmadik játékrészt már nagy különbséggel nyerte meg Jan De Brandt csapata. Ha sikerül legyőzni az osztrákokat szombaton Budapesten, akkor esélye lehet bejutni a magyar válogatottnak a sorozat négyes döntőjébe. 

A magyar női röplabda-válogatott az ötödik csoportmérkőzését játszotta az Európa-ligában. A találkozó tétje az volt, ha sikerül Ausztriát idegenben legyőznie Jan De Brandt csapatának, akkor az ellenfelek botlása esetén megmaradna az esély a sorozat négyes döntőjébe jutnia.

Az osztrákok mindent megtettek azért, hogy a magyar válogatott ne érje el a célját. A mérkőzés délelőttjén a házigazdák a forgalmi dugóra hivatkozva nem biztosítottak buszt a magyar csapat számára, így Szakmáryék nem tudtak eljutni edzeni a város másik végén található sportcsarnokba.

A magyar kapitány azonban nem esett kétségbe, a hotel konditermében vezényelt átmozgató tréninget a játékosoknak.

A mérkőzésre utazás sem volt zökkenőmentes, a grazi csúcsforgalom miatt a játékosok közül néhányan a buszon öltöztek át.

Az ideálisnak nem nevezhető felkészülés ellenére jól kezdett a magyar válogatott. Eredményesen fejezték be az akciókat Sándorék, viszont az osztrákok ütései is legtöbbször ponttal végződtek. 14-12-nél került először két pontos előnybe a hazai csapat. Jan De Brandt nem akarta, hogy jelentős vezetést szerezzen Ausztria, ezért azonnal időt is kért. Az időközben Bokorné Liliom Rita helyett pályára került Németh jó játékával 18-17-nél ismét a magyar válogatottnál volt az előny. A hajrában Sándor visszatért a meccs elején mutatott ponterős játékához, és a pályára visszatérő Bokorné Liliom is egy okos ejtéssel jelentkezett. 21-20-as magyar előnynél az osztrák kapitány is időt kért.

23-23-as állásnál egy nem mindennapi jelenet zajlott le a pályán, Molcsányi Rita liberó posztról szerzett pontot.

A lehető legkisebb különbséggel, de megnyerte az első szettet a magyar válogatott (25-27; 0-1).

Molcsányi Rita liberó posztról szerzett fontos pontot Forrás: hunvolley.hu

A folytatásban 4-2-re a hazaiak vezettek, de utána zsinórban négy magyar pont következett.

Az eredményes támadójátéknak köszönhetően folyamatosan 3-4 pontos előnyben voltak Szakmáryék.

13-9-es állásnál gondolta úgy az osztrák kapitány, hogy időt kér, de a csapata nem tudott feljavulni. Az etap közepén Pekárik számos szép blokkot mutatott be. A második szett végére Ausztria teljesen elbizonytalanodott és 19-11-re is vezetett már Magyarország. A magyar válogatott magabiztos játékkal egy szettre került a győzelemtől (16-25; 0-2).

Bokorné Liliom Rita és Nagy Eszter remekül blokkoltak az egész mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A harmadik játékrész elején sem változott meg a mérkőzés forgatókönyve. Az osztrákok egyre pontatlanabbul játszottak, míg a magyar válogatott önbizalom növelő megoldásokat mutatott be. 13-11-re felzárkózott Ausztria, de Németh és Pekárik pontjai után ismét magabiztos volt a magyar előny. Az egész szettben folyamatosan építette ki Jan De Brandt csapata a megnyugtató vezetést,

és az Európa-ligában, az eddig a legjobb röplabdázást bemutatva 3-0-ra megnyerték a mérkőzést (16-25; 0-3).

Folytatás szombaton Budapesten, szintén Ausztria ellen.