Vágólapra másolva!
Kétszer is egyenlített, de 3-2-es vereséget szenvedett a magyar női röplabda-válogatott Horvátország ellen, az Európa-liga csoportkörében. Az Ausztria ellen következő két találkozón eldől, hogy a magyar válogatott megszerzi-e a csoport második helyét, amivel bejutna a sorozat négyes döntőjébe.

- kezdte a csapathoz intézett beszédét Jan De Brandt szövetségi kapitány a hétfői edzésen. Az Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában Horvátország volt a magyar női röplabda-válogatott ellenfele. A sorozatban Szakmáry Grétáék fő célja az augusztus végi, budapesti Európa-bajnokságra való felkészülés, de a szövetségi kapitány szeretne visszavágni a horvátoknak a második fordulóban elszenvedett vereségért.

A Magyar Röplabda Szövetség a lehető legmodernebb helyszínt biztosította a válogatott számára a visszavágásra, a mérkőzést a Kaposvár Arénában rendezték.

A közelmúltban átadott sportcsarnokban a magyar-horvát találkozó volt az első hivatalos sportesemény.

Kaposvár Aréna Forrás: Origo

Jan De Brandt sérülés miatt nem számíthatott Pintér Andreára és Pallag Ágnesre. Újra csatlakozott a csapathoz Miklai Zsanett és Pekárik Eszter, valamint először került be az Európa-liga-keretbe Lékó Lilla és Cicic Marija.

Két gyors horvát ponttal kezdődött a találkozó, Samanta Fabris egy pörgetett ütéssel és egy remek blokkal mutatta be, miért tartják az egyik legjobb európai röplabdázónak a női mezőnyben. Az álmos magyar kezdés után gyorsan 7-2-es vendég vezetést mutatott az eredményjelző. Jan De Brandt nem is várt tovább az időkéréssel, megpróbálta felrázni a csapatát. A kapitány terve nem jött be. Hosszú nyitások, rossz feladások és elpattanó fogadott labdák jellemezték a magyar válogatott játékát, és már 8 ponttal is vezettek a horvátok a szett közepén. A szett végén Németh pontjaival felcsillant a remény a fordításra, de nem jött össze, és a vendégek szereztek vezetést (16-25; 0-1).

A folytatásban mintha kicserélték volna a csapatot. Nagy egy ásszal, Dékány két remek egyenes ütéssel szerzett pontot. 9-4-es magyar vezetésnél a horvát kapitány kénytelen volt időt kérni. 13-10-ig zárkóztak a vendégek, de zsinórban három magyar pont következett. Amikor jól működött a magyar csapat nyitásfogadása, akkor tudott a legtöbb esetben eredményes lenni a hazai csapat. 22-20-ig zárkóztak a horvátok, de zsinórban három sikeres Szakmáry-ütés következett, így kiegyenlített a magyar válogatott (25-20; 1-1).

Parádés második szettel egyenlített a magyar válogatott Forrás: Hunvolley.hu

A harmadik szett elején egyik csapat sem tudott jelentős előnyt szerezni, 9-9-nél egyenlő volt az állás. 14-10-re a horvátok tudtak ellépni, de a magyar kapitány egy időkéréssel megpróbálta megállítani őket. A 60 éves belga szakember nem járt sikerrel, 17-13-as vendég vezetésnél ismét magához hívta a játékosait. Nem működött a magyar csapat nyitásfogadása, folyamatosan elpattantak a labdák, és nem tudott megfelelő színvonalú támadásokat felépíteni.

22-15-ös vendég előnynél Pekárik és Szakmáry is szép pontot szerzett,

amit további jó magyar megoldások követtek. 23-22-nél felcsillant a remény a fordításra, de végül a horvátok kerültek ismét előnybe (22-25; 1-2).

A negyedik etap elején folytatta a magyar csapat az előző szett végén mutatott eredményes röplabdázást, gyorsan 5-1-es előnybe kerültek a hazaiak.

Németh Anett ellenállhatatlanul játszott a játékrész első részében.

Bíztató megmozdulásokat mutatva, már 12-7-re is vezetett a hazai válogatott, de a horvátok 12-10-re felzárkóztak, amikor Jan De Brandt időt kért. 15-13-nál Dékány az ellenfél térfeléről húzott vissza egy labdát szabályosan, amit egy magyar pont követett. 21-20-as magyar vezetésnél még teljesen nyílt volt a szett és a mérkőzés is. 23-23-nál Fabris rontott, és a horvátok időt kértek. Nem jött be a tervük, mert Szakmáry az első szettlabdát kihasználva kiegyenlítette a találkozót (25-23; 2-2).

A döntő szettben 4-1-es vezetéssel kezdett a magyar válogatott, a horvátok sokat hibáztak, amit a hazai csapat kíméletlenül büntetett. 7-7-nél egyenlő volt az állás, de utána a vendégek sorozatban három pontot szereztek. A horvátok megőrizték az előnyüket a találkozó végig, és 3-2-re nyertek.

Folytatás szerdán Ausztria ellen.