Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében az első elődöntőben volt érdekelt a lengyel Kielce ellen, David Davis csapata pedig fantasztikus játékkal 33-30-ra nyert, így vasárnap a trófeáért, a Bajnokok Ligája döntőjében küzdhet a Barcelonát legyőző Vardar Szkopje ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből

"Jegyet veszek" - ezzel a táblával álldogált bánatos ábrázattal egy szurkoló az U-bahn megállójában 4 órával a férfi kézilabda Final Four előtt Kölnben.

Akinek a zsebében lapult a belépő, magabiztos fölényességgel húzott el emberünk mellett, akinek meg nem jutott, az ott kóválygott a 20 ezer nézőt befogadni képes Lanxess Aréna mellett.

Ahogy közeledett a Veszprém-Kielce összecsapás kezdete, úgy telt meg a tér, jó volt látni a rengeteg piros mezbe öltözött magyar szurkolót, akik időt, fáradságot, de legfőképpen pénzüket nem kímélve utaztak el Kölnbe, a férfi kézilabda Bajnokok Ligája Final Four "örökös" helyszínére.

Életkép a Lanxess Aréna nézőteréről Forrás: AFP/Ina Fassbender

Mert egy ilyen kézilabdás hétvége ma már nem egyszerű kirándulás - igazából sosem volt az.

A város hoteltulajdonosait sem ejtették a fejükre, ilyenkor jó vastagon fog a ceruza, ki mennyit nem szégyell emelni, úgy alakítja az árakat.

Magam egy külvárosi szállodában lakom, amely normális esetben (értsd, nem a férfi kézilabda-BL Final Four idején) 40 euró éjszakánként - most a duplája. És akkor még egy szót sem szóltam a belvárosi hotelekről, ahol aztán még inkább elszabadultak az árak.

Mindez nem kézilabda-specifikum, hanem világjelenség.

Változni aligha fog, legfeljebb rosszabb lesz a helyzet. Ezzel pedig egyre inkább egyfajta elitista eseménnyé növi ki magát, amely egyre inkább a kiváltságosoké lesz. Az egyszerű drukkereknek marad a tévé, meg a vágyakozás - vagy a spórolás egész éven át.

A Telekom Veszprém egyáltalán nem takarékoskodott az erejével, ha az idevezető út utolsó 11 meccsét nézzük. 2018 novembere óta veretlen a BL-ben a magyar bajnok, a szurkolók, a Veszprémért szorítók pedig

nagyon nem szerették volna, ha ez a páratlan sorozat épp a Kielce ellen szakad meg.

Pedig a lengyeleknek a francia PSG ellen az elődöntőben tartott erődemonstrációja figyelmeztető jel kellett, hogy legyen. A szakemberek előzetesen az idei sorozat elsőszámú esélyesének a párizsi szupercsapatot tartották, amely a lengyel Kielce ellen mondott búcsút kölni álmainak.

A kezdésre - ahogy az illik - meg is telt az aréna, az elképesztő hangulatban induló mérkőzésen Nagy László, Momir Ilic és Mikler Roland utolsó előtti veszprémi meccsét játszotta. A veszprémiek örökös hangulatfelelőse,

Mosonyi József is a helyszínre érkezett,

elmondása szerint másfél perces időkeretet kapott a szervezőktől, ez alatt kellett kiordítania magát. Mindenesetre az Építők, Építők rigmus most sem maradhatott el. Aztán jött a két csapat bemutatása, és ekkor már tényleg a tetőfokára hágott a hangulat.

ELSŐ FÉLIDŐ

Nagy lendülettel és két veszprémi góllal indult a meccs, Blagotinsek és Strlek találatával 2-0, majd Gajic szemtelen hetesével már 3-0 volt az állás 3 perc elteltével.

Nem hittünk a szemünknek, amikor Sterbik védése után Nenadics az üres kapuba lőtt - 4-0 ide.

Mintha a lengyelek azt sem tudták volna, hol vannak. Hat perc kellett a Kielce első góljához, ekkor 4-1 volt az állás.

Petar Nenadics és Sterbik Árpád közös öröme Forrás: AFP/Ina Fassbender

Nagy László emelkedett a levegőbe 5-1, nagy átlövésgól volt ez. A magyar bajnok védekezése kiválóan működött. Lehetett sejteni, hogy ezt a tempót és a hibátlan játékot nem tudjuk majd 60 percen át tartani. 5-1 után Lékai ellen fújtak belemenést,

majd a lengyelek kapusa is megérkezett Kölnbe.

De ott volt a másik oldalon Sterbik Árpád is, aki megfogta a Kielce első hetesét. Kulesh átlövését azonban nem tudta, 5-3-ra jöttek vissza a lengyelek.

Kisebb gólcsendet követően Strlek lőtt a szélről (6-3), majd villámgólváltás következett, hiszen Nagy László találatára a Kielce részéről jött egy üres kapus gól. Majd még egy, Kulesh labdája átjutott Sterbiken 7-5 volt az állás az első negyedóra végén.

Uladzislau Kulesh emelkedik a levegőbe Forrás: AFP/Ina Fassbender

Megkeményítette a védekezését a Kielce, de amíg a támadóik Sterbik lábához lőttek, addig nem volt baj, miként akkor sem, amikor Strlekhez ment a szélre a labda. A 19. percben több ezer veszprémi torokból zúgott az Árpi, Árpi kiáltás, mert Sterbik tényleg kiválóan védett. Nagy Lászlót és Lékait pihentette Davis edző,

majd fél perc alatt tragédia történt.

Egy könnyű lengyel gólnál Sterbik - miközben Mamic ráesett - rosszul ért földet. Később kiderült, hogy a lábfeje sérült meg. Le kellett cserélni, Mikler Roland érkezett a helyére, s hogy a baj nagyobb legyen, már csak 8-7-re vezetett a Veszprém. Aztán már annyira sem, mert a 22. percben egyenlítettek a lengyelek, egy perccel később pedig először a meccs folyamán Fernandez góljával átvették a vezetést. David Davisnek időt kellett kérnie.

Sterbik Árpád sérülése Forrás: AFP/Ina Fassbender

5-0-s futást mutatott be a Kielce, amikor végre egy veszprémi gól is született, de erre is volt válaszuk. 8-5-ről lett 8-10, majd a gyors gólokat követően 10-11.

El tudjuk képzelni, hogy Sterbik peches sérülése mekkora ütés volt a Veszprémnek.

Ráadásul Cupara, a Kielce kapusa nagy show-műsort mutatott be minden védésénél - majd hergelte egy kicsit a lengyel közönséget.

Az első félidő legszebb passzát Lékai Máté váltotta gólra (12-12), majd Strlek álomlefordulása után megint a Veszprém vezetett. A szünetben is meg lehetett volna tartani ezt a vezetést, de Tönnesen ziccert hibázott, így a félidőben 13-13 volt az állás.

MÁSODIK FÉLIDŐ

Kulesh-Nenadics gólváltással indult a második 30 perc. A védekezéssel kevésbé foglalkoztak a csapatok, Nagy László bődületes gólt szerzett, de nem tudott elhúzni a Veszprém. De aztán változott a kép, mert Gajics és Blagotinsek is betalált, így nagyon hosszú idő után volt ismét két gól a magyar csapat előnye (17-15.)

Luka Cindric (jobbra) és Momir Ilic nagy csatája Kölnben Forrás: AFP/Ina Fassbender

A Kielce azonban nem akart leszakadni. Mikler közel sem védett annyira hatékonyan, mint azt Sterbik tette az első félidőben, de tudtuk, hogy a magyar kapus bármikor képes a csodára.

A 38. percben megint egyenlő, 18-18 volt az állás, a lengyelek ekkor másodszor dolgoztak le kétgólos hátrányt.

A baj csőstől érkezett, mert Strlek ekkor hetest hibázott, majd Blagotinsek nyakra ütésért azonnal piros lapot kapott a játékvezetőktől.

Ekkor nagyon kellett Mikler zseniális védése, majd Lékai gólja, a Veszprém elképesztő tartásról tett tanúbizonyságot. Mert Nenadics labdaszerzése és üres kapus gólja után 21-18 ide, mindjárt szebben láttuk a világot.

Petar Nenadics ünnepli a gólját - volt mit Forrás: AFP/Ina Fassbender

Nem, ezt nem lehetett ülve nézni. Gajics egy újabb üres kapus gólt szerzett, 22-18 ide. Előtte Mikler védett.

A Blagotinsek kiállítása miatti büntetést 4-0-lal hozta le a Veszprém - ez tényleg világszínvonal. De nagyon sok idő volt még hátra, hiszen csak a 42. percben járt a mérkőzés.

Mindezt úgy, hogy Nagy Lászlót a padon ápolták és a vállát kötözték be éppen. Minden egyes perc, amely lecsorgott az órán, a Veszprémnek kedvezett, az utolsó negyedórára 4 gólos előnnyel fordultunk. Ezt kellett megtartani.

Őrült rohanás vette kezdetét, a gólokat is alig lehetett követni,

a nyerőember Nenadics volt. A 48. percben Terzicset küldték le két percre a bírók. 27-24 volt ekkor az állás.

De Nenadicsot nem lehetett tartani. Ha kellett, a kapus szeme közé lőtt, majd szinte önkívületben mutogatta a mezét a drukkereknek. A 49. percben 28-24 ide, de egyáltalán nem lehetett kimondani, hogy bármi is eldőlt volna.

A lengyelek kapusa, Vladimir Cupara búslakodik Forrás: AFP/Ina Fassbender

Már csak azért sem, mert az 51. percben megfelezte hátrányát a Kielce, majd egy perccel később már csak egy góllal vezetett a Veszprém.

A következő percekben egy-egy hetest értékesített a két csapat, majd az 55. percben Tönnesen bombázott a lengyelek kapujába, ami után a Kielce időt is kért.

Az utolsó öt perc kezdetén Mikler mutatott be egy bravúrt, de a labda a lengyeleknél maradt, a következő támadásban Terzic kapott egy kétperces kiállítást, de a lengyelek lövését ismét védte Mikler.

A túloldalon Nilsson harcolt ki egy hetest, Nenadic pedig újra háromra növelte a veszprémi előnyt, majd a Kielce játékosai eladták a labdát.

A következő támadásunkat Lékai zárta le egy góllal, a siker kapujában volt a Veszprém ekkor, kevesebb mint két perc volt hátra. A Kielce még dobott egy gólt, majd passzívnál újra Nenadic villant, az utolsó percre 33-29-cel fordult a Veszprém, ráadásul Mikler még védett egy hetest is.

Petar Nenadic 12 gólt szerzett a 14 kapura lövéséből Forrás: AFP/Ina Fassbender

Az utolsó másodpercekben már mosolygós veszprémi arcok voltak mindenhol, végül 33-30-ra nyert a Veszprém, és vasárnap a Bajnokok Ligája döntőjében szerepelhet a magyar együttes a Vardar-Barcelona meccs győztese ellen.

„Tudtuk, hogy kemény meccs lesz, remek csapat a Kielce, nagyon boldog vagyok, hogy nyerni tudtunk. Nagyon jól tudtuk frissíteni a csapatot, mindig friss emberek lehettek a pályán. Most próbálunk regenerálódni a döntőre, de persze megnézzük a másik elődöntőt. Gratulálok a fiúknak, fantasztikus teljesítményt nyújtottak" – mondta a Sport TV-nek David Davis.

„Nagyon jó meccs volt, jól kezdtünk. Holnap még lesz egy nagyon fontos meccsünk, most próbálunk pihenni addig egy kicsit. Szinte végig uraltuk a játékot, volt egy kis hullámvasút, de ez egy Final Fourban azért előfordul" – mondta a szezon után visszavonuló Momir Ilic.

A magyar csapatnak ez volt a nyolcadik elődöntője a BL-ben. Korábban négy alkalommal (2003, 2006, 2014, 2017) kikapott a legjobb négy között, háromszor pedig a fináléba jutott (2002, 2015, 2016), s végül ezüstérmet nyert.

A veszprémiek a mostani idényben november közepéig négyszer is kikaptak, azóta viszont minden BL-meccsüket megnyerték, remek sorozatuk immár 12 meccs óta tart.

A Telekom Veszprém útja a döntőig:

csoportkör:
Veszprém-PGE Vive Kielce (lengyel) 29-27
Barcelona (spanyol)-Veszprém 31-28
Veszprém-Vardar Szkopje (macedón) 25-27
Meskov Breszt (fehérorosz)-Veszprém 28-29
Montpellier HB (francia)-Veszprém 29-30
Veszprém - Rhein-Neckar Löwen (német) 28-29
IFK Kristianstad (svéd)-Veszprém 32-29
Veszprém-IFK Kristianstad 36-27
Rhein-Neckar Löwen - Veszprém 25-29
Veszprém-Montpellier HB 25-19
Veszprém-Barcelona 29-26
Vardar Szkopje-Veszprém 27-29
Veszprém-Meskov Breszt 28-20
PGE Vive Kielce-Veszprém 35-36

a negyeddöntőbe jutásért:
Sporting CP (portugál)-Veszprém 28-30
Veszprém-Sporting CP 35-29

negyeddöntő:
Flensburg-Handewitt (német) - Veszprém 22-28
Veszprém - Flensburg-Handewitt 29-25

A csapat eddigi mérlege: 19 mérkőzés, 15 győzelem, 4 vereség

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája-elődöntő: Telekom Veszprém - Kielce (lengyel) 33-29 (13-13)
gólszerzők: Nenadic 12, Gajic 5, Lékai, Strlek 4-4, Nagy L. 3, Tönnesen, Blagotinsek 2-2, Ilic 1, illetve A. Dujshebaev 7, Cindric, Karalek 5-5, Janc, Kulesh 3-3, Moryto, Mamic 2-2, Fernández Pérez, Jurkiewicz, Jachlewski 1-1

A Veszprém ellenfele a Barcelonát 29-27-re legyőző Vardar Szkopje lesz.