A Vardar lesz a Veszprém ellenfele a BL-döntőben

Horizontal
Barca's Aron Palmarsson (R) and Vardar's Dainis Kristopans (C) vie during the Handball EHF Champions League semi-final Four final match between Barca Lassa and HC Vardar in Cologne, western Germany, on June 1, 2019. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
A macedón Vardar lesz vasárnap a Telekom Veszprém ellenfele a férfi kézilabdázók kölni Bajnokok Ligája döntőjében. A Final Four legnagyobb esélyesének tartott katalánok hiába vezettek még a lefújás előtt negyedórával is hét góllal, a Vardar a Final Fourok történetének egyik legnagyobb feltámadását bemutatva végül 29-27-re győzött. 

A Barcelona kezdte jobban a mérkőzést, és a Vardar eladott labdáiból könnyű gólokat szerezve tett szert kisebb előnyre. A macedónok azonban nem hagyták annyiban, és a lett óriás, a 211 centi magas Dainis Kristopans góljaival 4-4-nél utolérték a Barcát.

Ekkor – és tulajdonképpen az egész első félidőben – remekül védett a Vardar szerb kapusa, Dejan Miloszavljev, aki több ziccert is megfogott.

Hiába fogott több ziccert is Miloszavljev kapus, ha elöl akadozott a Vardar támadójátéka Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Csakhogy a Barca védekezése nagyon nem ízlett a macedónoknak, akik rengeteg labdát eladtak, és a legbiztosabb kezű sztárjaik, mint az orosz Gyibirov, vagy a horvát Karacic is többször hibázott. A túloldalon viszont

a jó védekezésből Alex Gómez, Vitor Tomás, sőt a Szegedről igazolt Thiagus Petrus is sorra szerezte a könnyű gólokat,

miközben Gonzalo Pérez de Vargas is elkapta a fonalat a katalánok kapujában.

Így a szünetre az addigi legnagyobb, hétgólos különbséggel mehettek a csapatok, 16-9-re vezetett a Barcelona.

A szünet után kissé csökkent a meccs tempója, de a Barcelona ügyelt rá, hogy tartsa 5-6 gólos, biztos előnyét, a Vardar pedig hiába küzdött becsülettel, a katalánok mindig megtalálták a rést a védelmükön. Xavi Pascual ügyelt rá, hogy minden sztárja – Dika Mem, Palmarsson, Ludovic Fábregás, Viktor Tomás – elég pihenőt kapjon a vasárnapi, Veszprém elleni döntő előtt.

Viktor Tomás örül a döntőbe jutásnak Forrás: AFP/Ina Fassbender

A Barca szakvezetője a 48. percben, 25-21-né kért időt, amikor először került újra látótávolságon belülre a Vardar. 26-23-nál pedig a mínusz kettőhöz is megvolt az esélyük, miután Alex Gomez mellé(!) lőtt egy hetest. Az eséllyel pedig élt a Vardar, a Kristopans által kiharcolt hetest Cupic vágta be, és még egy kétperces kiállítást is kapott a Barca.

És még nem volt vége a szkopjei feltámadásnak! Kristopans meglőtte a kilencedik (a második félidőben már a hatodik) gólját,

és az 57. percben Ferreira Moraes góljával 26-26-nál utol is érték a katalánokat!

Sőt, a két lett játékvezető egy Kristopans elleni véleményes szabálytalanság után piros lapot adott a Barca brazil védekező specialistájának, Thiagus Petrusnak.

A Vardar pedig az 58. percben először a mérkőzésen a vezetést is átvette Igor Karacic ötödik góljával. A Barca ekkor már 13 perce nem lőtt gólt, nem úgy, mint Kristopans, aki miután labdát szerzett a saját kapuja előtt, meglőtte a tizedik gólját is.

Dainis Kristopans (labdával) ellen nem volt orvossága a Barcelona védelmének Forrás: AFP/Ina Fassbender

Az utolsó másfél percben még három gól esett, amiből kettőt a macedónok lőttek, és végül 29-27-re megnyerték a hihetetlen fordulatot hozó elődöntőt, így vasárnap 18 órakor ők léphetnek pályára a döntőben a Telekom Veszprém ellen.

Eredmény, BL-elődöntő:
Vardar Szkopje–FC Barcelona 29-27 (9-16)