Vágólapra másolva!
Nagy önbizalommal, de nem elbizakodva érkezett meg a németországi Kölnbe a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, amely szombaton délután 15.15-kor a lengyel Kielce ellen játssza a Bajnokok Ligája első elődöntőjét. Sokan úgy vélik, ha valamikor, akkor ebben az évben tényleg BL-győztes lehet a bakonyi társaság. A sikerhez vezető út borzalmasan nehéz, de a Kölnben fellépő valamennyi csapatot legyőzte már ebben a szezonban a Veszprém.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

Különös, de annál sikeresebb szezon végjátékára fordul a Veszprém Kölnben. Különös, mert

2018 szeptemberének végén nem sok olyan ember volt, aki arról álmodozott, hogy 8 hónappal később a magyar csapat a kölni BL Final Fourra készülhet.

Szavazzon!

Meddig jut el a Veszprém a férfi kézilabda Final Fourban?

Akkor még a svéd Ljubomir Vranjes volt az edzője Nagy Lászlóéknak és akkor – ne szépítsük –

romokban hevert a magyar csapat.

A Bajnokok Ligájában két vereségnél tartottak, mutatjuk, mi történt akkor.

  • 1. forduló: Telekom Veszprém – Kielce (lengyel) 29-27
  • 2. forduló: Barcelona (spanyol) – Veszprém 31-28
  • 3. forduló: Veszprém – Vardar Szkopje (északmacedón) 25-27

Az első három forduló után a hatodik helyen állt a magyar csapat a csoportban,

Vranjest nem lehetett tovább a padon tartani.

Menesztése után először a sportigazgató, Gulyás István kezdte el összeszedni az összetört üvegcserepeket, majd jött a spanyol David Davis.

David Davis kinevezése telitalálat volt Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A szakember az egyiptomi válogatott szövetségi kapitányaként éppen klubcsapat nélkül volt. Kinevezése előbb lendületbe hozta a magyar rekordbajnokot.

  • 4. forduló: Meskov Breszt (fehérorosz) – Veszprém 28-29 (Gulyás Istvánnal a kispadon)
  • 5. forduló: Montpellier (francia) – Veszprém 29-30 (David Davis első BL-meccse)

Különösen a francia sztárcsapat otthonában aratott győzelem volt olyan, amely után sokan azt hitték, hogy a bab is hús. Ám a sportban soha nem az (máshol sem),

olyan gödörbe kerültek Lékaiék, amelynek mélységéhez Veszprémben egyáltalán nincsenek hozzászokva.

A Bajnokok Ligájában a német Lőwen Veszprémben nyert 29-28-ra, de ennél is nagyobb égés volt a svéd Kristianstad otthonában elszenvedett háromgólos vereség.

A Lőwen elleni volt sorozatban a harmadik veszprémi vereség Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Idehaza a Szeged és a Tatabánya (!) is legyőzte a Veszprémet, a jajkiáltások az egekig hallatszottak, a szurkolók őrjöngtek, a tulajdonosok meg vakarták a fejüket, hogy most mit csináljanak. Nagy szerencse, hogy nem döntöttek az újabb edzőváltás mellett.

Utólag persze könnyen okoskodik az ember, mert 2018. november 10-én tényleg nem volt senki, aki megjósolta volna, hogy innentől kezdve a Veszprém 11 BL-meccset nyer meg.

Két nap, vagy három?

A kölni Final Four iszonyatos terhelést ró a résztvevő csapatokra. Két nap alatt két olyan hőfokú meccset kell játszani, amelyből idény közben egy héten legfeljebb egy jön szember a résztvevőkkel. Nem véletlen, hogy egyre többször hallani arról, hogy az elődöntő és az éremmeccsek közé szünnapot kellene beiktatni. A kézilabdázóknál ez nem így van, sem a budapesti női, sem a kölni férfi Final Four nem háromnapos esemény. Kosárlabdában ugyanakkor kíméletesebb a szabály, ott az Euroliga Final Fourban mind a nőknél mind a férfiaknál a pénteki elődöntők után szombaton szünnap következik, majd vasárnap jönnek az éremcsaták. Ez a lebonyolítás a mindenkori rendezők számára gazdaságilag nagyobb profitot hoz, ugyanakkor a szurkolóknak egy éjszakával többet kell eltölteniük az adott városban, ami alaposan megdrágítja az amúgy sem olcsó ott-tartózkodást.

A tizenegyből. Mert a kölni Final Fourig pont ennyit játszottak Nagy Lászlóék.

Jöhetett szembe a Barcelona, a Kielce, a Vardar (a kölni ellenféltrió), a Flensburg vagy a Montpellier, mind vesztettek.

Ennek a szédületes sorozatnak a legnagyobb győzelmét Szkopjéban aratta a Veszprém (29-27 ide), oda ugyanis nem nyerni mennek az ellenfelek. A szerencsétlen Szeged tudna erről sokat mesélni, mert a Final Fourra áhítozó másik magyar együttes épp egy szkopjei mínusz 8-as meccs miatt hasalt el a negyeddöntőben.

Említsünk meg még egy tényt:

az elmúlt három évben mindig az a csapat nyerte meg a BL-t, amelyik a negyeddöntőben a német Flensburgot ütötte ki.

Idén a Veszprém negyeddöntős ellenfele volt az északnémet csapat, a magyarok kettős győzelemmel jutottak a négybe. Az első, flensburgi 28-22-es diadal és az ott elővezetett álomjáték különösen emlékezetesre sikeredett.

A Veszprém kettős győzelemmel búcsúztatta a Flensburgot Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Molter

Azóta még annyi történt, hogy a Veszprém visszavette a Szegedtől a 2018-ban elvesztett bajnoki címet. Ezt sem akárhogyan. A kétmeccses döntő négy félidejéből három nagyon szorosan alakult, ám a negyedik (pontosabban az első összecsapás második 30 perce) egészen elképesztő dolgot hozott. Mutatjuk.

  • Veszprém – Szeged 1. félidő: 13-14
  • Veszprém – Szeged 2. félidő: 22-10
  • Szeged – Veszprém 1. félidő: 14-14
  • Szeged – Veszprém 2. félidő: 13-13

Tehát a négy félidőből egy volt, amelyet a Veszprém megnyert.

Az a 22-10-es félóra azonban mindent eldöntött, ami a bajnokságot illeti. Akik látták a finálét, tudják, hogy David Davis csapatának lelkileg is óriási lendületet kölcsönzött az a tudat, hogy már a zsebükben volt a kölni repülőjegy.

Megfizethetetlen elitesemény?

Bármennyire is szomorú, a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyesdöntője is abba az irányba mozdult el, mint a legtöbb világesemény a sportban - az egyszerű szurkolók számára egyre inkább megfizethetetlen a műsor. Egy hónappal a kölni Final Four előtt már csak 500 euróért lehetett jegyhez jutni - ez a 150.000 forintos ár döbbenetesen magas, hiszen e mellé még hozzájönnek az utazási költségek és a szállásárak, valamint az étkezések árai. Két ember ezen a hétvégén simán elkölt 1000-1300 eurót Kölnben, amely elképesztően magas. Nagyon sok drukker az idény közben tesz félre azért, hogy ott lehessen Kölnben. Ez a tendencia egyáltalán nem egyedi, az európai labdarúgókupák élcsapatainak szurkolói évek óta tüntetnek az eszement magas jegyárak és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Ott ugyanis az a szokás, hogy az idegenbe látogató drukkereknek a belépőt jóval drágábban mérik, mint a hazai csapat szurkolóinak. A folyamat - sajnos - megállíthatatlan és úgy tetszik, hogy a nemzetközi sportszövetségek sem óhajtanak ez ellen tenni.

Ezzel rá is fordulhatunk az előttünk álló kétnapos őrületre. Akik jártak már a 20 ezer nézőt befogadni képes Lanxess Arénában, tudják, hogy

itt játszani tényleg felér egy csodával.

S miközben a veszprémiek egy hete a Kielce ellen készülnek, csak egyvalamiről nem akarnak beszélni: a 2016-ban a lengyel csapat ellen elvesztett döntőről. Mi sem ragozzuk sokat, de a történeti hűség kedvéért idetesszük annak a borzalmas meccsnek a jegyzőkönyvét.

A 2016-os rémálom

Kielce (lengyel)–MVM Veszprém 35-35 (13-17, 29-29) - hetesekkel 4-3
Köln, Lanxess Aréna, 20 000 néző. V: López, Ramírez (spanyolok)
Kielce: Szmal - Cupic, Lijewski 6, Zorman 4, Aguinagalde 4, Jurecki 2, Jachlewski 2. Csere: Sego (kapus), Kus, Bielecki 6, Paczkowski, Reichmann 8, Strlek 3, Chrapkowski. Vezetőedző: Talant Dujsebajev
Veszprém: Mikler - Marguc 1, Pálmarsson 5, Nagy L. 6, Schuch, Terzic, Ugalde 7. Csere: Alilovic (kapus), Ilics 5, Nilsson 6, Sulic, Iváncsik G. 1, Lékai 3, Sliskovic 1. Vezetőedző: Xavier Sabaté

Természetesen azóta akárhányszor összefutott egymással a két csapat, az újságírók és a szurkolók mindig a revans szóval vezették fel az ütközetet. Ha ebből indulunk ki, akkor az idei csoportküzdelmekben már megvolt a dupla visszavágás, mert Veszprémben és Lengyelországban is a bakonyi együttes győzött. Szóval, tényleg felejtsük el a 2016-os rémálmot, egyszerűen csak nyerjünk most a kiváló lengyel együttes ellen.

Lékai Máté szerint el kell felejteni a Kielce elleni csoportmeccseket Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

„Szerintem a két Kielce elleni csoportmeccsünkből nem lehet kiindulni, hiszen Kölnben minden más, minden új. A Kielcének rengeteg sérültje volt ebben a szezonban, de biztos vagyok benne, hogy mind fel fog épülni egy ilyen eseményre.

Nem tudunk vitatkozni Lékai Mátéval. Már csak azért sem, mert a Kielce az egész BL-idény legnagyobb meglepetését érte el azzal, hogy a negyeddöntőből kipofozta a végső diadalra legnagyobb esélyesnek tartott Paris St. Germaint.

Maradjunk annyiban, hogy sem a Barcelona, sem a Veszprém, sem a Vardar és persze a Kielce sem bánatos a francia sztáregyüttes eltüntetése miatt.

A Veszprémnek mindenesete nagyon oda kell figyelni, mert ha a Kielce ilyen teljesítményre képes, akkor ellenük borzalmasan nehéz lesz nyerni. Hogy a PSG elleni káprázat mennyire volt kicsúszott eredmény a lengyeleknek, az szombaton délután kiderül.

Momir Ilic nem gondolja, hogy a Veszprémnek több esélye lenne, mint a Kielcének Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

„Mindenkinek különleges a Final 4-ban játszani. Számunkra most főleg, egy év kihagyás után. Jó egy ilyen tornán részt venni, nekem pedig különösen. Nehéz dolgunk lesz Kölnben, hiszen egy kiváló csapat ellen játsszuk az elődöntőt. Megpróbálunk mindent megtenni. Láthattuk a negyeddöntőben, hogy milyen jó csapat a Kielce, és éppen ezért, egyik csapatnak sincs előnye, nincsenek favoritok, csak 50-50% esély mindkét félnek.

Miután egy pár év elteltével nem játszom már többet Kölnben, felfogom majd, hogy mennyire hiányzik” – mondta az utolsó döntőjére készülő Momir Ilic.

Ha pedig már az utolsónál tartunk, akkor zárjuk ezt a felvezetőt Nagy Lászlóval, akinek aktív pályafutásában szintén az utolsó két meccs következik Kölnben. Nagy az utolsó magyarországi meccsét

abban a városban, Szegeden vívta, ahonnan szédületes pályafutása elindult.

A sors újabb ajándéka lehetne, ha vasárnap az ellen a csapat ellen játszhatna BL-döntőt, ahol oly sok szép évet lehúzott, és ahol Bajnokok Ligáját is nyert. Ez a Barcelona.

Sorsszerű lenne, ha Nagy László a Barcelona ellen játszhatná pályafutása utolsó meccsét Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

„Számomra a szombati lesz a döntő, és azt kell megnyerni – mondta Nagy László. – Az én felfogásom az, hogy mindig a következő meccsre kell készülni. A Kielce ellen több emlékünk is van, az egyik nem túl jóízű, ugye a 2016-os Bajnokok Ligája döntő.

Talant Dujshebaevet ismerve biztosan kitalál majd valamit, ami meglepetést okozhat. Egy olyan csapat a Kielce, amely otthon 10 góllal verte a Párizst. Hogy mi lehet a hiányossága ellenfelünknek? A 10 gólos győzelem alapján semmi, és nekünk azzal a Kielcével kell számolni, amely csúcs- és űrkézilabdát tud produkálni. Velük kell felvenni a versenyt.”

Maradjunk egyelőre ennyiben. Az Origo szombaton és vasárnap a helyszínről számol be az európai klubkézilabdázás legnagyobb ünnepéről, a kölni Final Fourról.