Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya bízik benne, hogy a Duna Arénában a jövő héten sorra kerülő világliga nyolcas döntő második felében, azaz az egyenes kiesés szakaszban már láthatóak lesznek a felkészülés során elvégzett munka eredményei.

Bíró Attila pénteken sajtótájékoztatón kiemelte, a bajnoki szezon befejezése után rövid pihenőt kaptak a játékosok, ezt követően pedig a kéthetes felkészülés során sikerült minden munkát elvégezni, amit előre elterveztek. A szakember hozzátette, mérhetetlen büszkeség, hogy a női válogatott is megmutathatja magát a Duna Arénában, ahol egy éve a férfi világliga szuperdöntőjét rendezték.

Keszthelyi Rita szerint csoda lenne a magyar csapat tornagyőzelme Forrás: MTI/Illyés Tibor

Keszthelyi Rita csapatkapitány elmondta, a 2016-os riói olimpia óta sokat lépett előre a gárda, fiatalabb és egységesebb lett, ugyanakkor a tokiói játékokra előre nézve még mindig egy év munka hátra van.

- fogalmazott a nemzeti csapat legjobbja, aki hangsúlyozta, igazi csodatétel lenne az olimpiai részvételt érő tornagyőzelem, viszont a Duna Arénában játszani mindenképpen jó felkészülés a jövő januári budapesti Európa-bajnokságra.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke kiemelte, óriási öröm, hogy újra Budapest lehet ennek a vízilabdaünnepnek a helyszíne. Hozzátette, a torna a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 rendezvénysorozat keretein belül, kormányzati pénzből, a Nemzeti Sportügynökséggel közös szervezésben valósul meg. Az MVLSZ első embere megjegyezte, a torna mellett két fontos eseményre is sor kerül a Duna Arénában, ugyanis jövő hétfőn a szeptemberi, portugáliai női junior, pénteken pedig a decemberi, kuvaiti férfi junior világbajnokság sorsolását rendezik meg.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eseményen részt vett Kárpáti Gábor, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA vízilabda menedzsere, aki elmondta, hogy a torna 315 ezer dollár (körülbelül 92 millió forint) összdíjazású, melyből a győztes 75 ezer (22 millió forint), a második 65 (19 millió forint), a harmadik 50 ezer dollárt (15 millió forint) kap. A negyedik hely 35 ezer (10 millió forint), az ötödik 30 ezer (8,75 millió forint), a hatodik 25 ezer (7,3 millió), a hetedik 20 ezer (5,9 millió), a nyolcadik 15 ezer dollárt (4,4 millió forint) ér. Hozzátette,

a torna zárószakaszában - az utolsó két napon - debütál majd vízilabdában a videóbíró, ugyanakkor a labdarúgástól eltérően itt csak abban az esetben áll meg a játék, ha az első játékvezető nem tud dönteni arról, hogy a labda átjutott-e a gólvonalon.

A rendszerrel utólag fogják elemezni a mérkőzéseket és a brutalitás kiszűrése kerül előtérbe. Kárpáti Gábor jelezte, a FINA-nál terveznek egy profi vízilabdaligát, ugyanakkor ez még a jövő év kérdése.

A sajtótájékoztatón részt vett a nagy esélyes, olimpiai és világbajnok amerikai válogatott szövetségi kapitánya, valamint csapatkapitánya is. Előbbi, Adam Krikorian kijelentette: nagyon várják már a tornát a fantasztikus Duna Arénában a magyar szurkolók előtt, akik mindig nagyszerű hangulatot teremtenek a mérkőzéseken. Megjegyezte: így volt ez a két évvel ezelőtti budapesti vb-n is.

Maggie Steffens, az amerikai válogatott csapatkapitánya Forrás: AFP/Valerie Macon

Maggie Steffens, aki a 2017/18-as szezonban az UVSE-t erősítette, elmondta, az egyik ok éppen a vizes vb volt, amiért a magyar fővárosba igazolt akkor.

"Nagyszerű érzés ide visszajönni, Budapest az egyik kedvenc városom a világon, a két évvel ezelőtti vb pedig a legcsodálatosabb sportesemény volt, amit valaha láttam.

- mondta.

A magyar válogatott sorrendben az Egyesült Államok, Oroszország és Kanada csapatával csap össze 4-én, 5-én és 6-án, majd következik a negyeddöntő, ahol a két csoport első és negyedik, valamint második és harmadik helyezettje játszik egymással.

A másik csoportban Hollandia, Ausztrália, Olaszország és Kína szerepel.

A torna győztese kijut a tokiói olimpiára.