Vágólapra másolva!
Indul a férfi kosárlabda bajnokság rájátszása. Az alapszakasz és a középszakasz után a legjobb nyolc csapatnak maradt esélye, hogy elhódítsák a bajnoki címet. A szezon előtt Szolnokot és a Fehérvárt várta a szakma a tabella élére, de a rájátszást a vasi együttesek, a Körmend és a Szombathely kezdhetik az élről. A középszakasz végeztével az 1.-8., a 2.-7., a 3.-6. és a 4.-5. helyezettek játszanak egy három nyert meccsig tartó párharcot a negyeddöntőkben.

Körmend-Sopron (1.-8.)

A Körmend az idei szezon legstabilabb csapata a bajnokságnak. A vasiak a Ferencz-Csorvási-Németh magyar mag mellé nem igazoltak extra képességű légiósokat, de olyan külföldiek érkeztek, akik remek kombinációt alkotnak a hazai játékosokkal.

A Sopron a tavalyi mélyrepülés után Sabáli Balázs vezetésével idén egy középcsapat lett. A Dénes-Takács tengely mellé érkezett Supola Zoltán a nyáron, akiket ügyes légiósokkal sikerül körülvenni.

Hazai pályán a Sopron hosszabbításban legyőzte a Körmendet, de nagy bravúr lenne, ha a negyeddöntős párharcban akár egy győzelmet is elcsípnének.

Szombathely-Kecskemét (2.-7.)

A középszakasz során a vasiak nyolc találkozójukból hetet megnyertek, ami nagy önbizalmat adhat nekik a rájátszás küzdelmeire. A szezon közben visszatért a csapathoz Perl Zoltán és Darrin Govens, akikkel fedélzeten elkezdett magabiztosabb győzelmeket aratni az együttes.

Perl Zoltán januárban Madridból tért vissza Szombathelyre Forrás: BB1.hu

A Kecskemét évek óta stabil magyar és külföldi maggal rendelkezik, ritkán érkezik új játékos a csapathoz. Forray Gábor együttesének a legjobb nyolc közé jutás volt a célja, amit szépen teljesítettek, de zsinórban három vereséggel kezdik a playoffot, ami nem jó előjel a bajnokság legjobb formában lévő csapata ellen.

Nagyon erős mindkét csapat hazai pályán, de a szakértők a Szombathely továbbjutását várják.

Szolnok-Paks (3.-6.)

A két nagy hagyományokkal rendelkező kosárfellegvár már a legjobb nyolc között összecsap. A Szolnok egy utolsó másodpercben kapott kosárral bukta el az alapszakasz győzelmet és több nagyobb vereségbe is beleszaladt a középszakaszban. A sérülések sem kerülik el a címvédőt: az együttes legjobb védőjének számító Milosevics már februárban kidőlt egész évre, Rowsey elhagyta a csapatot és valószínűleg már Benke Szilárd sem lép pályára idén.

Nemanja Milosevic az év közben érkezett Szolnokra, de jó teljesítményt várnak tőle a szurkolók a rájátszásban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Dzunics edző szezon közbeni érkezése egy rövid fellángolást idézett elő Pakson, de ő sem tudott jelentős javulást okozni a csapat teljesítményében. A Kovács-Ruják-Eilingsfeld tegngely megbízható, de a légiósok jövés-menése miatt nem alakult ki megfelelő kémia, nem várt vereségeket szenvedtek, de így is a 6. helyről kezdhetik a rájátszást.

Hiába a szolnoki sérüléshullám, hazai környezetben annyira erős a kupagyőztes, hogy meglepetés lenne, ha nem ők lépnének tovább.

Pécs-Jászberény (4.-5.)

A mecsekiek értek oda a negyedik helyre és kezdhetik pályaelőnyből a párharcot.

Csirke Ferenc csapata Budimirrel és Csiriccsel a csapatban a legrutinosabb együttes a mezőnyben, ennek megfelelően otthon március óta csak a Szombathely tudta legyőzni őket.

A Jászberényt sokan a tabella végére várták, de az idei esztendő meglepetéscsapataként a felsőházban szerepelhetett a középszakasz küzdelmei során, ahol a sérülések miatt a csak nyolc találkozóból egyet tudott megnyerni. Az erőcsatár Aleksandrov fizikai állapotától sok függ, ha ő játszik és eredményes, akkor meglephetik Csirke Ferenc együttesét.

A Pécs a párharc esélyese, de a Jászberény idén számtalanszor megmutatta, hogy bármikor képes lehet egy váratlan eredményre.