Vágólapra másolva!
A címvédő Győri Audi ETO KC nyolcadik alkalommal játszik döntőt – sorozatban harmadszor lehet aranyérmes – a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A magyar csapat ellenfele a vasárnapi fináléban az Ambros Martín vezette orosz Rosztov-Don lesz a Papp László Budapest Sportarénában (18.00).

A norvég Vipers Kristiansand ellen szombaton 31-22-re megnyert mérkőzés volt a győriek 12. elődöntője a legrangosabb európai kupasorozatban. Eddig négy alkalommal (2007, 2008, 2010, 2011) a legjobb négy között búcsúztak, háromszor (2009, 2012, 2016) ezüst-, négyszer (2013, 2014, 2017, 2018) pedig aranyérmet nyertek.

A magyar csapat ellenfele

a vasárnapi fináléban az orosz Rosztov-Don lesz, amely tavaly jutott először a négy közé, és az idei lesz az első döntője.

A korábbi győri sikeredző, Ambros Martín – akinek az irányításával a Győri ETO a Bajnokok Ligáját négyszer, a bajnokságot és a Magyar Kupát pedig egyaránt ötször nyerte meg 2012-től tavaly nyárig – csapata 27-25-re győzte le a francia Metz csapatát szombaton.

A győri játékosok a döntő után is ünnepelnének Fotó: Mudra László - Origo

A Győr csapatkapitánya, Görbicz Anita nem bánja, hogy a korábbi tréner ellen kell pályára lépni a fináléban. „Már korábban is elmondtam,

– árulta el a világklasszis játékos.

Az oroszok vezetőedzője szerint nem tesz jót a kézilabdának, ha egy csapat annyira kiemelkedik a mezőnyből, mint a Győr, de azon lesznek, hogy meglepjék a címvédőt.

„Nem kell senkinek bemutatni, milyen játékerőt képvisel az ETO. Nagyon kemény meccs vár ránk fizikailag, már csak azért is, mert a magyar együttes többet tudott rotálni a meccsén, illetve a pihenésre is több ideje maradt. Különös érzés lesz a Győr ellen vezetni a csapatomat, de

de úgyis majd a találkozón fog látszódni, hogy mindez működik-e. Sajnos nincs idő részletesebb felkészülésre, ezért is lenne sokkal jobb mindenki számára, ha háromnapos lenne a final four, szombaton egy pihenőnappal.

Nem tesz jót a kézilabdának, ha egy csapat ennyire kiemelkedik, és vereség nélkül hozza le a teljes idényt, de megpróbáljuk legyőzni Góliátot.

Nem panaszkodunk, mivel nyolc olimpiai bajnok van a keretünkben. Igaz közülük ketten ugyan sérültek, de megvan a felkészültségünk és a szívünk, hogy a legjobbakat is legyőzzük" – mondta Ambros Martín a sajtótájékoztatón.

Ambros Martín a Rosztov, korábban a győri csapat vezetőedzője Forrás: MTI/Kovács Tamás

A spanyol szakvezető az SD Itxako edzőjeként 2009 és 2012 között hatszor találkozott az ETO-val, amelyet akkori csapata - két döntetlen és három vereség mellett - csak egyszer győzött le.

A két együttes a hetedik nemzetközi kupameccsére készül egymás ellen, a korábbiakból négy végződött győri sikerrel, kétszer pedig a Rosztov nyert. A decemberi Európa-bajnokság legjobbjának is megválasztott Anna Vjahirjeva felépült a könyökműtétjét követően. Vele együtt hét olimpiai bajnok orosz kézilabdázó tagja a keretnek, amelynek szintén erőssége a holland Lois Abbingh és a brazil Mayssa Pessoa. Bár a kiváló jobbátlövő, Vjahirjeva visszatért, a beálló Majja Petrova biztosan, a brazil irányító Ana Paula Rodrigues pedig valószínűleg nem szerepelhet sérülés miatt.

„Mindenkinek tudtam játéklehetőséget biztosítani a Vipers ellen, ami hasznos lehet a döntőre nézve. Csapatként nyújtottunk nagyszerű teljesítményt és

– mondta az ETO edzője, Danyi Gábor, aki történelmet írhat, ugyanis első nemzetközi trófeáját nyerheti magyar vezetőedző irányításával a címvédő Győri Audi ETO KC.

Danyi Gábor szeretné a magasba emelni a BL-trófeát Fotó: Mudra László - Origo

A győriek 1999 és 2012 között a KEK-ben egyszer, az EHF-kupában négyszer, a BL-ben pedig kétszer voltak döntősök Vura József, Róth Kálmán, Konkoly Csaba, illetve a norvég Karl Erik Böhn vezetésével, de mindegyiket elveszítették.

Amennyiben a döntőben a rendes játékidő végén döntetlen az állás, akkor kétszer öt perces hosszabbítás jön, ha ezután sincs döntés, jönnek a hétméteresek.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Papp László Budapest Sportaréna
A 3. helyért
15.15: Vipers Kristiansand (norvég)–Metz Handball (francia)
Döntő
18.00: Győri Audi ETO KC–Rosztov-Don (orosz)