Vágólapra másolva!
A címvédő Győri Audi ETO KC 31-22-re nyert a női kézilabda Bajnokok Ligája szombati, budapesti elődöntőjében a norvég Vipers Kristiansand ellen, így vasárnap sorozatban a harmadik BL-elsőségét szerezheti meg.

A négyes döntő szombat délutáni első meccsén az elmúlt két évben győztes győriek ellenfele az idény meglepetéscsapata, a norvég bajnok Vipers Kristiansand volt, amely tavaly szerepelt először a BL-ben, és már a csoportkörben búcsúzott.

Idén októberben úgy tűnt, ezúttal sem jut túl az első fázison a Vipers, ugyanis két vereséggel és egy döntetlennel kezdett. Mivel azonban a szereplését három sikerrel folytatta, továbbjutott a középdöntőbe, ahol négyszer nyert,

és csak a Győrtől kapott ki, idegenben 33-29-re, hazai pályán pedig 33-26-ra.

A negyeddöntőben a montenegrói Buducnost Podgoricát búcsúztatta kettős győzelemmel, ahogyan az ETO a dán Odense együttesét.

A BL-ben csak a Ferencváros elleni két meccsen játszott döntetlent a Győr, a többi találkozóját megnyerte. Remek sorozata tavaly januárban kezdődött, azóta a BL-ben klubrekordot jelentő 23 veretlen meccse volt az ETO-nak, a magyar csapat tehát bizakodva várhatta az elődöntőt, amely előtt

Anastacia csinált nagy bulit.

A győriek meccskeretéből kimaradt Puhalák Szidónia, viszont ott volt három kapus (Kiss Éva, Kari Aalvik Grimsbö, Amandine Leynaud) is. A találkozó első gólját Emilie Hegh Arntzen szerezte, de a 3. percben már a Győrnél volt az előny Eduarda Amorim találata után. Sőt, pillanatokkal később Veroncia Kristiansen is eredményes volt szép átlövés után, így a meccs elején elhúzott az ETO. Amandine Laynaud a folytatásban is kiválóan védett, így

a 7. percig kellett várniuk a norvég drukkereknek csapatuk újabb góljára, amikor Aune Malin lőtt gólt (4-2).

Az elejétől a magyar csapat dominált Fotó: Mudra László - Origo

Nycke Groot hetest is hibázott, ennek ellenére tovább nőtt a magyar csapat előnye, Bódi Bernadett találatával már 6-2 volt az állás a 11. percben, Ole Gustav Gjekstad pedig gyorsan időt is kért. Azonban ez sem segített sokat a norvég együttesen, amely a 13. percben is még mindig csak két lőtt gólnál állt (8-2). A folytatásban fellazult kicsit az ETO védekezése, de mivel

támadásban továbbra is ellenállhatatlan volt a Danyi-csapat, így a 16. percben is hatgólos volt az előny

Stinde Oftedal találata után (10-4). A 17. percben Marta Tomac állt ki kettő percre, így ott volt az esély még jobban ellépni a Vipers Kristiansandtól, ami sikerült is (12-5).

A Győr gálázott a Vipers ellen Fotó: Mudra László - Origo

A Győr az első félidő utolsó tíz percében is kiválóan játszott, Görbicz Anita 23. percben lőtt találatával már 14-5-re ment a magyar együttes, a Vipers képtelen volt felvenni a meccs, na meg az ETO tempóját.

A 25. percben Görbicz hetese után pedig már tíz góllal ment a Győr (15-5).

Danyi Gábor együttese pedig a hatalmas előnye birtokában sem lassított, emberhátrányban is tartotta a tízgólos különbséget (17-7). Az utolsó percekben támadásban Katrine Lunde többször a padon ült, így előnyben támadhatott a Vipers, de a félidőre maradt a több mint megnyugtató előny (18-8).

A második félidőben két percet kellett várni az első gólra, amelyet Amorim szerzett, így már 11 volt a különbség a két együttes között (19-8). A Vipers továbbra sem találta az ETO-védekezés ellenszerét, a 34. percben Aune Malin góljával törte meg a jeget a norvég klub (20-9).

A Győri Audi ETO KC magabiztosan jutott a BL-döntőbe Fotó: Mudra László - Origo

A folytatásban sem kellett lerágniuk a körmüket a magyar szurkolóknak, csak az volt a kérdés, hogy a norvég csapat közelebb tud-e zárkózni, vagy a Győr nagyon kiüti az ellenfelét. A 40. percre visszaállt a tízgólos különbség (23-13), majd Silje Waade még közelebb hozta a norvégokat, de a drukkerek hangulatát azért ez nem rontotta el.

A 43. percben 23-16 volt az állás, Danyi Gábor időt is kért.

Az időkérés pedig meg is hozta az eredményét, sorozatban két gólt lőtt a Győr, így 25-16 volt az állás a 45. percben. A norvégok pedig nem tudtak még közelebb zárkózni a következő öt percben sem, 27-18-ra vezetett az ETO a meccs utolsó tíz percéhez érkezve.

Danyi Gábor büszke lehet az ETO-ra Fotó: Mudra László - Origo

Sőt, a 22. percben ismét tíz gól volt a különbség a két együttes között (28-18). Bár eddig sem volt kérdéses, melyik csapat jut a döntőbe, innentől már felszabadultan kézilabdázhatott a Győr. Jól mutatja ezt az is, hogy

Fodor Csenge gólja azt jelentette, hogy minden mezőnyjátékos betalált az ETO-ban (29-19).

Az utolsó öt percben a Győr már a közönségnek is játszott egy kicsit, amely vastapssal köszönte meg a Győr egészen fantasztikus teljesítményét. Az ETO végül 31-22-re nyert, és bejutott a vasárnapi fináléba.

„Nagyon sokat segítettek a csapattársaim. Remekül védekeztek, én csak megpróbáltam kihozni magamból a legjobban. Szeretnénk megnyerni a Bajnokok Ligáját. Élvezem ezeket a meccseket, és a nyomást is, ami a téttel járt.

– értékelt a mérkőzés után Amandine Laynaud, a Győri Audi ETO KC kapusa.

Amorim négy góllal vette ki a részét a győzelemből Fotó: Mudra László - Origo

„Nagyon erősek voltunk. Az első félidőtől kezdve remekül játszottunk, kiváló kapusteljesítmények voltak.

– mondta Eduarda Amorim, a győri csapat balátlövője.

Női Bajnokok Ligája, elődöntő:
Győri Audi ETO KC-Vipers Kristiansand (norvég) 31-22 (18-8)
gólszerzők: Brattset 8, Görbicz 6, Bódi, Amorim 4-4, Knedlikova, Hansen, Mörk, Oftedal, V. Kristiansen, Tomori, Groot, Fodor, Pintea 1-1, illetve Arntzen 5, Waade, Reistad, Sulland 3-3, Aune, Tomac, Yttereng 2-2, Refsnes, Kristensen 1-1