Vágólapra másolva!
A Sopron Basket csapata sorozatban ötödik alkalommal nyerte meg a magyar női kosárlabda-bajnokságot. Az idén az Euroligában negyedik helyezést elért csapat 3-0-s összesítésben múlta felül az alapszakasz-második Diósgyőr csapatát.

A harmadik mérkőzéshez érkezett a női kosárlabda-bajnokság döntője. Az első két találkozón a Sopron nagy különbséggel győzte le a Diósgyőrt, és otthon készült megvédeni a bajnoki címét. A várható fieszta ellenére nem várta telt ház a csapatokat a Novomatic Arénában.

Egy Casas-labdaszerzéssel kezdődött a találkozó, a spanyol hátvéd folytatta azt a remeklést, ami az első két találkozón is jellemezte a játékát. A Sopron az első negyedben már erős nyomást helyezett a Diósgyőrre, a vendégek már nyolc eladott labdánál jártak az első negyed végén. A hazaiak támadásban is pontosak voltak, elosztották a játékosok a befejezéseket egymás között, Casas 6 ponttal a legeredményesebb tudott lenni az első tíz percet követően.

A diósgyőriek közül csak a center Mokango tudott kosarat szerezni, így 22-7-es soproni vezetéssel zárult az első negyed.

A második játékrész harmadik percében Cziczás László kénytelen volt időt kérni, aminek hatására felélénkült a Diósgyőr támadásban, Skoric, Walker és Medgyessy is betalált és a 17. percben már 10 pontnál kevesebb volt a különbség. A Diósgyőr 14-9-re megnyerte a negyedet, de így is 31-21-es soproni vezetéssel zárult a félidő. Mindkét csapat borzalmasan rosszul dobta a hárompontosokat, a Sopron 10, a Diósgyőr 9 kísérletből szerzett egy triplát.

A spanyol Casas remek teljesítményt nyújtott a bajnoki döntő három mérkőzésén Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Roberto Iniguez reklamálásért kapott egy technikai hibát a félidőben,

így a vendégek egy büntetődobással kezdhették a második félidőt. A szünet nem tett jót a csapatoknak, továbbra is rossz passzok, eladott labdák és kihagyott ziccerek voltak a jellemzőek mindkét oldalon. A második negyedben tapasztalt diósgyőri fellángolás nem volt tartós, Crvendakic vezetésével ellépett a Sopron. 55-33-mas hazai vezetéssel zárult a harmadik negyed.

Fegyverneky Zsófia remekül irányította a Sopron Basket csapatát az egész szezonban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A negyedik negyedben három perc alatt összesen három diósgyőri pontot jegyezhettünk fel, látszólag a soproniak már az ünneplésre készültek. A vendégek kihasználták a puhább hazai védekezést, és 14 pontra zárkóztak, de nem tudtak már igazán közel kerülni az ellenfélhez. Roberto Iniguez az utolsó egy percre pályára küldte a csapat fiatal magyar játékosait is, a hazaiak végül 67-52-re megnyerték a találkozót.

A Sopron Basket sem az alapszakaszban, sem a rájátszásban nem szenvedett vereséget, a csapat hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a 13. bajnoki címét.

Döntő, 3. mérkőzés:
Sopron Basket-Aluinvent DVTK 67-53 (22-7, 9-15, 24-11, 12-20)

Legjobb dobók: Crvendakic 17, Casas 12, Turner 11, illetve Mokango 19

Roberto Iniguez, a Sopron edzője: Időre van szükségem az értékeléshez. Tudom, hogy lehetetlen jobbnak lenni, de nagyon nehéz megnyerni minden mérkőzést. Ehhez kell egy ilyen közösség, a hit az edzőben. Nagyon nehéz ezt az eredményt megismételni! 2-3 napra szükségem van, hogy pontosan értékelni tudjam majd a szezont.

Ők ezt nélkülem is képesek elvégezni, de én ilyen játékosok nélkül ezt nem tudnám véghez vinni. A jövőről ma nem akarok beszélni. Tudom a jövőmet, de ma élvezni akarom a sikert.

Európa legjobb klub menedzserével akarok először beszélni a jövőről, Török Zolival. Utána jöhetnek mások!

Cziczás László,a DVTK edzője: Nincs bennem hiányérzet, büszke vagyok az eredményünkre, kihoztuk a szezonból a legtöbbet. Megérdemelten lettünk ezüstérmesek, s ezt a medált feleségemnek és kislányomnak ajánlom.

Fegyverneky Zsófia, a Sopron játékosa: Nagy dolog ebben a rendkívül erős magyar bajnokságban veretlenül aranyérmesnek lenni, fantasztikus idényen vagyunk ismételten túl. Nekem december óta voltak gondjaim a sérülésemmel, volt, hogy edzeni sem tudtam, de az eredménysorunk mindenért kárpótol. Jó érzés ehhez a csapathoz tartozni.

Kányási Veronika, a DVTK játékosa: Óriási élmény volt eljutni a fináléig és döntőt játszani. Nyilvánvaló, hogy a Sopron kiemelkedik a magyar mezőnyből, de mindent megpróbáltunk, mindent kiadtunk magunkból. Megtiszteltetés és még egyszer mondom, nagyon nagy élmény volt Európa egyik legjobb csapata ellen döntőt játszani, s bár nyerni nem volt esélyünk, úgy érzem, helytálltunk.