Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 3-1-re kikapott a fehérorosz együttestől a divízió I/A-s világbajnokság keddi mérkőzésén. Az első harmadban a mieink valóságos lőgyakorlatot tartottak, a vezetést mégis a fehéroroszok szerezték meg, akik jószerivel csak egyszer korcsolyáztak át a félpályán. A második harmadban csökkent a magyar fölény, a fehéroroszok pedig egy bombagóllal növelték az előnyüket. Az utolsó harmad elején a mieink kettős emberhátrányba kerültek, a fehéroroszok pedig egy bombagóllal lezárták a mérkőzést, így Galló Vilmos hajrában szerzett találata csak a szépítésre volt elég. 

A magyar válogatott győzelmi kényszerben lépett pályára, ugyanis az első játéknapon 5-1-es vereséget szenvedett Dél-Koreától, ellenben a fehérorosz csapat önbizalomtól duzzadva várhatta a találkozót, mivel az első fordulóban kétgólos hátrányból fordított, és 4-3-ra megnyerte a litvánok elleni összecsapást.

A magyar csapat remekül kezdte a meccset, az első percben Erdély Csanád kapura húzott lövése után Dmitrij Milcsakov óriási bravúrral védett.

Egy perccel később Galló Vilmos kísérletezett egy átlövéssel, de a fehérorosz kapus ismét jókor volt jó helyen. A folytatásban is a mieink irányították a meccset, azonban az ötödik percben a semmiből szereztek vezetést a fehéroroszok. Szergej Maljavko távoli lövése kipördült Vay Ádám lepkéskesztyűjéből, a kipattanóra Nyikita Fjoktyisztyov érkezett, és közelről gólt szerzett.

A magyar szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek a mérkőzésen Forrás: Akimzhanov Marat/iihf.com

A folytatásban is a mieink diktálták a tempót.

A nyolcadik percben Scott Macaulay lövése átcsorgott Milcsakov lábai között, de a korong a kapu mögött kötött ki. A 12. percben Alekszandr Kitarov durvasága után megkapta első emberelőnyét a magyar csapat. Egyből jött is az újabb helyzet, de Stipsicz Bence lövését Milcsakov védeni tudta, a kipattanóra érkező Gallónak pedig nem volt elég helye egy újabb próbálkozáshoz.

Az emberelőny letelte után azonnal ziccerbe kerültek a fehéroroszok.

A büntetőpadról visszatérő Kitarov egy az egyben vezette a korongot a magyar kapura, de Vay Ádám elképesztő bravúrral hárított. Az utolsó percekben is a mieink irányítottak, de nem tudtak egyenlíteni, így az első harmad egygólos fehérorosz vezetéssel zárult.

Vay Ádám az első harmad végén kijavította hibáját Forrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

A második harmad két Vay-védéssel indult, majd Sofron István került ziccerbe, de Milcsakov hárította az ötméteres lövését. Ezt követően ismét emberelőnybe kerültek a mieink, de két perc alatt nem tudtak komoly helyzetet kidolgozni. A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, mindkét oldalon akadtak helyzetek, de a ziccerek elmaradtak.

A 30. percben kétgólos előnybe kerültek a fehéroroszok.

Jevgenyij Kovirsin távoli bombáját Vay védeni tudta, a kipattanóra Geoff Platt érkezett, aki hátra tette Jevgenyij Liszovecnek, a hatalmas termetű védő pedig óriási gólt lőtt a magyar kapuba. A bekapott gól után rengeteg hibával játszott a magyar csapat, érezhetően kapkodó lett a játéka, ami a sok korongeladásban csúcsosodott ki. Két perccel a harmad vége előtt Danyil Bokun rálökte a kapusra Bodó Christophert, így a mieink ismét emberelőnybe kerültek. Fél perccel később pont Bodó került ziccerbe, de kevés volt a helye, így fonákkal nem tudta eltenni a korongot Milcsakov mellett.

Galló Vilmos ((jobbra) is közel állt a gólszerzéshez Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik harmadban a magyar csapat először került emberhátrányba, egy visszarántás miatt Vas Jánosnak kellett két percre leülnie a büntetőpadra. Néhány másodperccel később Galló Vilmos került ziccerbe, de a lövését Milcsakov védte, a magyar hokis pedig bottal odapiszkált a fehérorosz kapusnak, amiért ő is kétperces kiállítást kapott.

A kettős emberelőnyben játszó fehéroroszok a 46. percben eldöntötték a meccset.

Nick Bailen átadása után Geoff Platt elképesztő erővel bombázott a magyar kapuba.

A 48. percben Vay Ádám csúszott ki messzire a kapujából, a megszerzett koronggal pedig indítani tudott, amiből Sofron került helyzetbe, és ha belőtte volna, akkor a magyar kapus neve mellé bekerül egy gólpassz.

Öt és fél perccel a mérkőzés vége előtt szépített a magyar válogatott.

Vas János átadásával Galló Vilmos került helyzetbe a kapu előtt, megtolta a korongot a kivetődő Milcsakov mellett, és közelről a kapuba helyezett. Az utolsó percekben a mieink kapus nélkül támadtak, be is szorították a fehéroroszokat, Hári még 10 másodperccel a vége előtt ziccerbe került, de nem jött össze az újabb gól. A magyar válogatott így második mérkőzését is elvesztette a divízió I/A-s világbajnokságon.

A mérkőzés összefoglalója:

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány szerint nagy lépést tettek előre a hétfői nyitómérkőzéshez képest.

"A torna előtt célként határoztuk meg, hogy meccsről meccsre jobbak legyünk, ezt sikerült megvalósítani, bár az is tény, hogy az első találkozó után bőven hagytunk helyet a fejlődésnek. A góllövés az a szegmens, amiben szeretnénk és kell is előre lépnünk - Hangsúlyozta a szövetségi kapitány, aki szerint hatvan percig jól dolgozott és küzdött tisztességgel a magyar válogatott, ám kritikus helyzetekben nem tudta bevenni a fehérorosz kaput.

Nem tudatos játékra gondolok, hanem olyan kapura juttatott korongra, amikor nagy a forgalom, s a kipattanókból akár csúnya gólokat szerzünk."

Divízió I/A jégkorong-világbajnokság, 2. forduló
Magyarország-Fehéroroszország 1-3 (0-1, 0-1, 1-1)
Gólszerzők: Galló (55.), ill. Fjoktyisztyov (5.), Liszovec (30.), Platt (46.)

A magyar válogatott a következő mérkőzését csütörtök reggel játssza Litvánia ellen, magyar idő szerint 8.30-kor.

Az állás: 1. Koreai Köztársaság 6 pont/2 mérkőzés (10-4), 2. Fehéroroszország 6/2 (7-4), 3. Kazahsztán 3/1, 4. Litvánia 0/1 (3-4), 5. Szlovénia 0/2 (5-8), 6. Magyarország 0/2 (2-8)