Integrált amatőr futballtornát rendeznek júniusban Budapesten

Horizontal
Argentine paralympic blind football players Silvio Velo (R) and Marcelo Panizza (L) vie for the ball during a training session in Buenos Aires on May 19, 2016, ahead of the Rio 2016 Paralympic Games. - Velo, who has been called the "blind Lionel Messi," is the captain of Argentina's visually impaired football team, the Murcielagos (Bats), who are hoping to win gold at the Rio de Janeiro Paralympics in August. (Photo by JUAN MABROMATA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY SONIA AVALOS
Vágólapra másolva!
Integrált amatőr nemzetközi labdarúgótornát rendeznek június 14. és 16. között Budapesten; az első ilyen magyarországi esemény az először kiírt vakfoci magyar bajnoki döntővel kezdődik.

Az eseménynek szentelt keddi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a háromnapos tornát a több mint hetven év után tavaly ismét megalakult Budapesti Atlétikai Klub (BAK) rendezi, együttműködve a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) budapesti igazgatóságával és az angol Corinthian Casuals FC csapatával.

Magyarországra jöhet a csapat, amelyik miatt fehérben játszik a Real Madrid

Ha minden a tervek szerint halad, akkor jó esély van rá, hogy jövő tavasszal, 115 évvel az első találkozást követően újra Budapesten láthatjuk a világ egyik leghíresebb amatőr futballcsapatát, a londoni Corinthian Casualst. A kapcsolatfelvételben az 1900-ban alapított, majd a profizmus magyarországi bevezetését (1927) követően megszűnt, de idén májusban feltámasztott Budapesti Atlétikai Kör (BAK) játszik fontos szerepet.

A sorozat neve Egri Erbstein Torna, így emlékeznek a klub hetven éve elhunyt legendás játékosára, Egri-Erbstein Ernőre, aki a harmincas években edzőként ért el komoly sikereket Olaszországban, háromszor nyerve bajnoki címet a világ akkori legerősebb csapatával, a Grande Torinóval.

A torna első napján kerül sor a vakfoci bajnoki döntőre - amelynek társrendezője a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) -, ezen a BAK vakfocistái az évek óta működő LÁSS SE ellen lépnek pályára.

– mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón. – Csodálom a vakfocistákat, fantasztikus sportemberek, ha időm engedi, szoktam járni vakfocimeccsekre is."

Mindenki előtt nyitva van a pálya Forrás: Varga Jennifer

Az amatőr tornán az első hivatalosan bejegyzett brit amatőr csapat, a Corinthian mellett a BAK, a BEAC és a Testvériség vesz részt. A mezőnyt úgy állították össze, hogy olyan együttesek alkossák, amelyek ellen a Corinthian pályára lépett az 1900-as évek elején, amikor Magyarországon járt. Mind a négy klub jelenleg is amatőr bajnokságokban szerepel.