Vágólapra másolva!
Sorozatban öt bajnoki aranyérem megnyerése után a Békéscsaba női röplabdacsapata nem jutott be az Extraliga döntőjébe, mert az elődöntő ötödik találkozóján a Nyíregyháza 3-1-re legyőzte a BRSE-t. A bajnoki címvédő csak egy játszmát tudott megnyerni a Continental Arénában. A fináléban a Vasas a Nyíregyházával játszik, a bronzéremért BRSE–Újpest találkozókat rendeznek.

Tizedszer, de ebben az idényben utoljára csapott össze egymással a nyíregyházi és a békéscsabai női röplabdacsapat az Extraliga elődöntőjének ötödik, mindent mérkőzésén Nyíregyházán. Az eddigi kilenc meccsükből hetet a Nyíregyháza nyert meg, kettőt a Békéscsaba, de a múlttal már senki nem akart foglalkozni, hiszen az elődöntő után csak az egyik csapat mehetett be a Vasas mellé a döntőbe, a másiknak az Újpest és a bronzérem megszerzésének lehetősége jutott.

Az elődöntő sorozat nem volt feszültségektől mentes és most is arra lehetett számítani, hogy a két csapat szikrázó ütközetet vív egymással. Az első meccset a Nyíregyháza, a másodikat a Békéscsaba nyerte 3-0-ra. A harmadik összecsapás az elmúlt évek legmagasabb színvonalú meccsét hozta és ezen 0-1 és 1-2 után a nyírségiek húzták be az ötödik szettet, ezzel 3-2-re nyertek. A negyedik találkozó hozta minden idők egyik legnagyobb fordítását, mert a BRSE 7 játszmalabdát hárítva 17-24-ről 26-24-re hozta a negyedik szettet Békéscsabán és nyert 3-1-re.

Őrület: hét szettlabdát hárítva nyert a Békéscsaba

Döbbenetes fordulatok után a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata 3-1-re nyert a Fatum-Nyíregyháza ellen az Extraliga elődöntőjének negyedik összecsapásán Békéscsabán. A negyedik játszmában 2-1-es hazai vezetésnél 24-17-re a vendégek vezettek, azaz egy labdára voltak az egyenlítéstől és a döntő szett kiharcolásától. Innen állt fel a BRSE és fordította meg a szettet 26-24-re.

A lélektani előny tehát az ötödik meccs előtt a vendégcsapatnál volt, mert a Fatum talán még most is azon töri a fejét, hogyan bukhatták el azt a szettet.

Nem sokkal a kezdés előtt derült ki, hogy a BRSE egyik legjobb játékosa, a montenegrói Tanja Bokan Achilles-sérülés miatt nem léphetett pályára a mérkőzésen, ez pedig igen érzékenyen érintette az ötszörös címvédőt.

Első játszma

3-4-ről 8-4-re fordított a Fatum az első szettben, a BRSE edzőjének, Bogdan Paulnak ekkor kellett kikérnie az első idejét. Pedig jól kezdett a vendégcsapat, de aztán három labdájuk is outra szállt, ebből húzott el a Nyíregyháza. 12-5-nél feladót kellett cserélnie a Békéscsabának, Tálas helyett Fábián érkezett. Sokkal koncentráltabban játszott a nyíregyházi együttes, mintha átérezték volna, hogy történelmi lehetőség előtt állhatnak az ötszörös bajnok kiütésével.

Genesis Francesco remekül készített elő a Fatumban Fotó: Mudra László - Origo

14-7-nél jött a második csabai időkérés, de ez sem segített sokat – az első játszmában szinte semmi sem sikerült a BRSE-nek. A különbség csak nőtt, 20-12-nél már Bodnár és Glemboczki is pályára került a vendégeknél. 21-13-nál a BRSE pályán lévő hatosából öt magyar játékos volt, ez is ritka manapság a profi magyar labdajátéksportokban.

Persze, ezt a felállást a kényszer szülte, annyira nem ment a Csabának,

amelynek játéka nyomokban sem emlékeztetett a harmadik, vagy negyedik meccsen látottakra. Az első szett 23 perc alatt fejeződött be, 25-15, a hazaiak edzőjének, Hollósy Lászlónak időt sem kellett kérnie ebben a játszmában.

Második játszma

A második játszma elején 5-5-nél még egyenlő volt az állás, majd White nyitásai okoztak gondot a csabai oldalon. A Nyíregyháza játéka erőtől duzzadt, a bajnokcsapaté viszont borzasztó harmatos volt. A magyar válogatott kezdő feladóját, Tálas Zsuzsát megint le kellett cserélnie a vendégcsapatnak, amelynek edzője rengeteg cserével próbálta keresni az ideális összeállítást. 10-10-nél a Fatumban hat külföldi játékos volt a pályán – az Erdélyből igazolt Varga Elizabet, bár kiválóan beszél magyarul, mégsem tekinthető magyar játékosnak, mert a státusza jelenleg röplabdaromán. A BRSE iszonyatos erőfeszítésekkel tartotta a döntetlent, majd 12-12 után a vezetést is átvette.

A második szettben jobban játszott a BRSE Fotó: Mudra László - Origo

Először kellett időt kérnie Hollósy Lászlónak. 14-16, 15-17, majd egyenlített a Fatum. 19-20 után 22-20, a szett végjátékában Varga keresztütése volt az, amely egy óriási mentés után gondot okozott a Csabának. De innen is visszajött a bajnok, 22-22-re, majd 23-23-ra. A

Fatumnak ekkor három játszmalabdája volt,

de egyiket sem értékesítette, a Csaba elkezdett jobban játszani és óriási küzdelemben 27-25-re megnyerte a második szettet. Egy óra elteltével 1-1 volt az állás.

Harmadik játszma

2-1-nél Tálas egykezes áthúzása a nap legszebb jelenete volt. A szett elején a Békéscsaba vezetett, 5-7-nél a Fatum edzője időt is kért. Sokkal magabiztosabb volt a vendégegyüttes, mint az első játszmában – mondjuk ez nem volt nehéz. Hullámzott a játék, nagyon komoly meccset vívtak a felek, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. 15-15-ös szettállás után két BRSE-hibát használt ki a Fatum és két ponttal elhúzott. Ebben a szettben ez jelentős előnynek számított. 20-16-os hazai vezetésnél fordultunk rá ennek a játszmának a végjátékára.

Bogdan Paul a harmadik szettben próbálta rendezni a csabai sorokat Fotó: Mudra László - Origo

A Fatum ötpontos előnye 22-17-nél jelentős volt, innen még visszajött a Csaba 22-19-re, majd 23-21-re. Ekkor egy rossz BRSE-nyitás után 24-21 lett az állás, de ez a hiba már végzetesnek bizonyult. A 25-22-es befejezés azt jelentette, hogy a Fatum egyetlen szettre került a döntőbe jutástól. 14-15-nél a BRSE három outot ütött, ezen a szinten ez sem fér már bele.

Negyedik játszma

Az utolsó, vagy lesz-e mindent eldöntő ötödik? Ez volt a nagy kérdés. A fatum óriási lendülettel kezdte ezt a szettet, ők semmiképpen sem szerették volna azt, hogy döntő játszma legyen. 6-2-es előnyük után a BRSE kényszerhelyzetbe került, meg olyan nehéz szituációba, amelyben az elmúlt hat év során nem volt része a magyar bajnokságban. Ezt a lehetőséget azonban már nem engedte ki a kezéből Hollósy László csapata. Francesco pontosan nyitott, 13-7-re húzott el a Nyíregyháza. 15-10-nél egy fantasztikusan hosszú labdamenetet Varga Elizabet zárt le egy hatalmas ütéssel.

A Fatum-Nyíregyháza megnyerte az ötödik meccset és ezzel döntőbe jutott

Fotó: Mudra László - Origo

17-11-nél már szinte minden lényeges kérdés eldőlt, mert ezt a terhet már nem bírta el az ötszörös bajnokcsapat. 23-19-nél a bírók benéztek egy outot, Hollósy László majdnem idegrohamot kapott. Ez sem számított, mert 25-21 lett a vége, a Békéscsaba nem került a döntőbe. Az a csapat, amely 2019-ben így biztosan nem nyeri meg sorozatban a hatodik bajnoki aranyát, mert a döntőbe a Fatum-Nyíregyháza jutott. A szabolcsiak ebben a szezonban tízből nyolcszor megverték a Békéscsabát. Erre pedig senki sem mondhatja azt, hogy érdemtelenül került a fináléba Hollósy László együttese.

Női röplabda Extraliga, elődöntő, 5. mérkőzés: Fatum-Nyíregyháza - Swietelsky-Békéscsaba 3-1 (15, -25, 22, 21)

A három nyert mérkőzésig tartó párharc végeredménye 3-2 a Fatum-Nyíregyháza javára.